Kapustu mám z farmářské bedýnky, která mi přišla minulý
týden, a tak je na čase ji zpracovat. Chvíli se probírám kuchařskými knihami,
ale nakonec se rozhodnu pro improvizaci.
Na 4 porce jsem spotřebovala:
½ hlávky větší kapusty
250g žampiónů
2 cibule
½ středního pórku
2 stroužky česneku
500ml zeleninového vývaru
3 lžíce hrašky
150ml ovesné smetany
sůl, pepř
320g bulguru
Na třech lžících oleje jsem osmahla nakrájenou cibuli.
Kapustu jsem pokrájela na kousky a vložila jsem do pánve k cibuli. Osolila
jsem, opepřila a chvíli zarestovala. Přidala jsem pórek, 500ml zeleninového
vývaru, přiklopila a cca 10 minut dusila pod pokličkou. Žampiony jsem zbavila
nožiček, hlavičky jsem omyla, pokrájela a vhodila ke kapustě. Po chvíli jsem
směs zaprášila hraškou a promíchala. Nakonec jsem ochutila prolisovaným
česnekem a zjemnila ovesnou smetanou. Jako přílohu jsem zvolila bulgur, ale
kapusta bude výborná i s rýží nebo s těstovinami.
Kapusta je skoro zázrak přírody. Je málo zeleniny, která je
takto obdobně zdravá. Kapusta je bohatá na vlákninu, výborně působí na náš
trávicí systém, játra, střeva a imunitu. Obsahuje velké množství vápníku,
hořčíku a železa, vitamín C, B, E a K.
Kapustové karbanátky a vepřové na kapustě je sice fajn, ale
proč nepoužít kapustu jako hlavní surovinu?
Abych nezapomněla…,
hlávková, růžičková
nebo kadeřávek?
Kapustu máme také moc rádi, karbanátky jsou z ní vynikající. Tvůj recept Henrieto mne zaujal, kombinaci kapusty a žampionů jsem myslím ještě nejedla, tak proč nevyzkoušet.
OdpovědětVymazatÁla
Ta kombinace mi přišla zajímavá a opravdu to bylo dobré.
OdpovědětVymazatHezký den
H.
Zajímavý recept. Kapusta bývá u nás na talíři jako kapustové karbanátky, takže toto by mohla být dobrá změna.
OdpovědětVymazatZkusím!
Hanka z Podkronoší
Kapustové karbanátky jsou asi nejčastějším způsobem zpracování kapusty.
VymazatTak snad Ti tato změna bude chutnat.
Děkuji za návštěvu, Hanko. Jsi u mě vítaná.
Hezký večer
H.
Sním strašně moc zeleniny, skutečně.
OdpovědětVymazatAle přiznám se, že kapustě se vyhýbám, nemám tušení proč?
Všechny potraviny mám, koupím kapustu a zkusím, mám ráda nové chuťové výzvy.
Jsi můj člověk. I já jsem hooodně ,,na zelenině":-)
VymazatJsem zvědavá, jestli Ti bude chutnat. Snad mě neprokleješ...:-)
H.
Já sním zeleniny poměrně dost, ale v podstatě všechnu syrovou )asi jsem byla v minulém životě králík), v teplé podobě si ji dávám jen příležistostně a jen některou (fazolky na slanině, špenát, smažený květák). Takže do tohohle receptu se asi nepustím
OdpovědětVymazatHezký víkend
Já to mám tak šedesát ku čtyřiceti. Více ze zeleniny vařím a teplá jídla doplňuji syrovou zeleninou, většinou saláty. Smíchám všechno možný, co mám zrovna v ledničce a zaliji nějakou zálivkou s kořením nebo bylinkami.
VymazatJo a smažený květák budu mít zrovna zítra...
Pěkný večer Stáňo.
H.