NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

středa 1. března 2017

Čína z lilku

Zelenina z poslední farmářské bedýnky už došla, a tak musím vzít za vděk lilkem, koupeným v obchodě a dovezenému bůhví odkud.
Lilek vlastně ani moc nemusím. Sám o sobě je bez chuti a jeho houbovitá konzistence taky nic moc. Ale protože má tu schopnost nasáknout všechny chutě, občas ho vezmu na milost. Jako třeba dnes.

1 lilek
1 cibule
3 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
3 lžíce sójové omáčky
300g bílého zelí
½ červené papriky
½ zelené papriky
hrst zelených fazolek
2 lžíce kukuřičného škrobu
cca 300 ml vody
sůl, pepř

Lilek jsem nakrájela na kostky, které jsem položila na ubrousek a nechala vypotit. Nakrájenou cibuli jsem osmahla na oleji, přidala prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a zlehka orestovala do vůně. Do pánve jsem vložila nakrájené zelí a lilek a chvíli orestovala. Pak jsem vložila nakrájené papriky a fazolky, osolila a opepřila a ochutila sójovou omáčkou. Směs jsem zasypala kukuřičným škrobem, promíchala a zalila vodou. Čínu z lilku jsem podávala s rýží basmati, posypanou sezamovým semínkem.
Lilek je vydatným zdrojem provitaminu A. Kromě toho obsahuje řadu dalších důležitých vitaminů, například B3, B5 a  B6 (pyridoxin), který je nezbytný pro dobrou funkci imunitního systému. Lilek je výborným zdrojem draslíku, v tomto směru předčí i zelí, cibuli, mrkev a salát. Obsahuje i řadu dalších minerálů a prvků, například železo, hořčík, zinek a mangan. V lilcích je kolem devadesáti procent vody, jsou proto vynikající součástí diet na hubnutí. 

Abych nezapomněla…,
že chuť lilku dělají především ingredience.

8 komentářů:

  1. Máš pravdu. S lilkem je to podobné jako s cuketou - tak se dá vrazit skoro do všeho (tedy cuketu cpu i do buchet, s lilkem jsem to zatím nezkoušela). Lilek mám nejraději v takové zjednodušené variaci ratatouille - s rajčaty, paprikou, cuketou a spoustou česneku... (a přiznám se, že jsem ho ještě nikdy při žádné úpravě nenechávala vypotit)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cuketa je má velmi oblíbená zelenina. Jak říkáš, lze jí dát do všeho, připravit na slano i na sladko. Lilek nechávám vypotit, aby nebyl tak houbovitý, ale není to nutné. Každý jak má rád...
      Hezký den, Stáňo.

      Vymazat
  2. Cukety také ráda v kuchyni používám, lilek se objevuje méně :o) a tak určitě tvou Čínu z lilku vyzkouším.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší. Snad Ti bude chutnat.
      Pěkný večer
      H.

      Vymazat
  3. Miluju lilek, dělám velice často. Jsem zavodňovací typ, tím pádem pro mě ideální potravina.
    Děkuji za skvělý recept, mám ráda takové zeleninové mišmaše....teda i to vaření mě s tebou baví...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není za co, ,,mišmaše", to je moje:-)
      A když to ještě někoho baví...hned mám lepší den.
      Díky!
      H.

      Vymazat
  4. Zrovna se cpu vepřovou flákotou :-)tak nevím jestli je tohle ten pravý článek pro mě :-), ale lilek jsem vzala na milost po zjištění, že obsahuje spoustu potřebných prvků. Pro mě, neurazí, ale ani nedadchne, ale v rámci zdraví ho přidávám kam se dá :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z lilku mám stejný pocit jako Ty, vystihla jsi to přesně - neurazí, nenadchne. Prostě jak si ho ochutíme, takový ho máme. Na druhou stranu to může být i výhoda. A jeho pozitivní účinky jsou nesporné, tak proč si ho občas nedat...
      Užij si víkend.
      H.

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra