Když se dozvídám, jak je řapíkatý celer prospěšný, a že by
nebylo špatné zařadit ho do jídelníčku, nadšení to ve mně zrovna nevzbudí. Jeho
aroma mi dvakrát sympatické není, a tak se marně pokouším připravit ho tak, aby
mi chutnal. Kromě toho, že ho nakrájím na kousky, uvařím a přidám do nějaké
zeleninové směsi nebo polévky, mě dlouho žádný jiný recept na jeho přípravu
nenapadá.
Ale všechno chce svůj čas, a tak se nakonec dočkám nápadu udělat z něj omáčku..
Na jednu porci potřebuji:
½ řapíkatého celeru
kousek másla
sůl
pepř
na špičku lžičky würzel
50ml smetany
4 vařené a oloupané brambory
hrst slunečnicových semínek
Řapíkatý celer rozeberu na jednotlivé řapíky, odkrojím
spodní tvrdou část a škrabkou odstraním tvrdou slupku. Jde to špatně, protože vnitřní
části řapíků jsou zaoblené, takže se nedá škrabkou dovnitř dostat. Překrojím si
proto každý řapík ještě na půl a střed seříznu nožem. V kastrolu si
rozehřeji kousek másla a přidám oškrábaný celer nakrájený na kousky. Chvíli ho
restuji, až se rozvoní. Tahle vůně už se mi začíná líbit. Osolím, opepřím a
ochutím trochou würzelu. Würzel je polévkové koření bez ochucovadel a glutamátů.
Je poměrně drahé, takže s ním opravdu šetřím. Vše podliji troškou vody,
přiklopím pokličkou a nechám dusit. Když je celer měkký, rozmixuji ho tyčovým
mixerem dohladka a zjemním smetanou. Já použila ovesnou, protože jsem ji měla
doma. Když jsem ale zjistila, co všechno obsahuje za přísady, a že ovsa je v ní
pouhých 9% došla jsem k závěru, že snad příště bude lepší použít smetanu
mléčnou. Nevím, proč bych měla konzumovat třeba zrovna xanthanovou gumu…
A mám hotovo. Omáčku tentokrát servíruji pouze
s bramborami pečenými v troubě, ale dovedu si ji klidně představit
k přírodnímu plátku kuřecího masa nebo třeba na těstoviny.
ZDRAVĚ – LEVNĚ – RYCHLE – CHUTNĚ
Zdravě:
Řapíkatý celer –
je vynikajícím zdroje vitaminu C, obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamín B1, B2,
karoten, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, hořčík.
Řapíkatý celer posiluje činnost ledvin, pohlavních žláz, je
vhodný při artritidě, revmatismu a dně. Snižuje množství stresových hormonů a
tím uklidňuje nervy.
Řapík rovná
se OK SEX a NO STRESS, musí tedy dostat čtyři plné lžíce!
Levně:
Celý řapíkatý celer mě na trhu stál 20,- Kč. Levnější
základní surovinu už snad ani chtít nemůžeme. Když připočítám kousek másla,
smetanu a koření, jedna porce mě s pečenými bramborami vyšla zhruba 25,-
Kč.
Cena 25,- Kč za porci teplého jídla opravdu za naplnění čtyř lžic stojí
Rychle:
Rychle by to bylo, nebýt toho babrání se s odstraněním
tuhé slupky z řapíků celeru. To opravdu zabere trochu času, a navíc je to
nezáživná činnost.
Tentokrát tedy pouze tři lžíce. Rychlostí přípravy se mezi
favority tenhle pokrm nedostane.
Chutně:
Navzdory počátečnímu lehkému odporu k aromatu řapíkatého
celeru musím říct, že omáčka z něj je skvělá. Určitě stojí za vyzkoušení.
Za chuť plním čtyři lžíce, klidně bych i dala více.
Abych nezapomněla…,
nedej na první dojem.
Ten, kdo se zdá bez vůně, uvnitř vůní oplývá.
Milá Henrietko,
OdpovědětVymazatopět skvělý recept! 😊 A díky za ten popis nežádoucích přísad v náhražkách mléka či smetany. Mnoho lidí si to bohužel neuvědomuje. Podobně je to i s bezlepkovými výrobky. 😱
Děkuji, od Tebe mě to fakt těší:-).
VymazatNení to tak dávno, co jsem zrovna náhodou četla složení u takové krásné bezlepkové housky. Není to veselé počtení...
Henrieta
Henrieto, omáčka vypadá lákavě :-) Měj se krásně.
OdpovědětVymazatA je fakt dobrá:-).
VymazatHezký večer
Henrieta
Milá Henrietko, tvůj parádní postup opravdu svádí k vyzkoušení.
OdpovědětVymazatPro mne odpadá ten počáteční boj zařadit,či nezařadit do jídelníčku.. Já ho můžu snad i syrový.😉. Takže moc děkuji za recept a nádherný víkend ti ze srdíčka přeji.Z❤
Děkuji Zdeni, třeba se do této omáčky někdy pustíš. Já abych pravdu řekla jsem ještě syrový řapíkatý celer do pusy nedala:-). Možná, že budu překvapená až se někdy odhodlám...:-)
VymazatKrásný večer Ti přeji
Henrieta
Řapíkatý celer mám ráda syrový a namáčet si ho v dipu. A občas na něm dělám plátky masa.
OdpovědětVymazatHezký víkend!
Hanka
Fakt taky syrový? Já to snad budu muset vyzkoušet...:-).
VymazatHenrieta
Sice jsem ho ochutnala (syrový), ale nijak mě neoslovil ... Hezký víkend Henriet, D.
OdpovědětVymazatKaždý máme jiné chutě, ale zpracovaný za tepla má i jinou vůni než syrový.
VymazatPěkný večer Danko
Henrieta
Já s řapíkatým celerem neumím vůbec pracovat - nikdy jsem ho nekoupila. Myslím jsem ho nikdy ani nejedla. Třeba si mne taky někdy najde...
OdpovědětVymazatJá jsem vlastně nováček, co se týče zpracování řapíkatého celeru. Ale mě už si našel, takže u něj asi zůstanu:-)
VymazatHenrieta
Já ho miluju,sním balení za pár dní.Jen tak do ruky a jdu.Krásný víkend.Michaela
OdpovědětVymazatVážně? Tak to jsi vlastně šťastný člověk - OK SEX a NO STRESS!:-))
VymazatA oloupeš tu tvrdou slupku nebo ho jíš i s ní?
Henrieta
Já ho mám velice ráda, jak v syrovém stavu, kdy ho přidávám do salátů nebo přikusuji k jídlu, tak i ve formě pyré, kdy ho míchám s klasickým celerem.
OdpovědětVymazatNutriční poradce by vrněl blahem, je to skutečně vynikající zelenina, jen jí lidé moc neumí použít...takže tvůj recept je jednoznačně veliký přínos.
Ty taky syrový...?
VymazatOvšem řapíkatý celer ve formě pyré v kombinaci s bulvovým celerem může být také zajímavý. Máš pravdu, receptů je málo, tak snad se tento někomu hodí.
Děkuji a pěkný večer
Henrieta
Henriet, pod titulkem jsem opravdu nečekala recept na omáčku z řapíkatého celeru :-) To jsi mě pobavila.
OdpovědětVymazatŘapíkatý celer používám také jen do polévek a děti mi ho pečlivě vybírají. Zaujalo mě i namáčet syrový do omáček, to bude mít asi nejvíc vitamínů, ale nejsem si jistá, jestli na mě jeho chuť nebude příliš intenzivní.
Krásné babí léto!
Zuzka
Zuzko, to jsem ráda, že se to povedlo:-). Název Omáčka z řapíkatého celeru mi přišel takový fádní:-).
VymazatTaké mám obavu z té chuti za syrova, ale možná chuť nebude tak intenzivní jako ta vůně.
Krásné dny i Tobě
Henrieta
Já celer miluji. Řapíkatý přidávám třeba ke směsi na špagety a na klasickém dusím maso...to je dobrota :-)
OdpovědětVymazatNo vidíš, pod maso by vůbec taky nemusel být špatný...Díky za tip.
VymazatHenrieta
Henrietko, mám to podobně. Řapíkatý celer mi také nic neříká, a vzhledem k tomu, že všechny zeleninové vařené výtvory jím sama(brokolicová, pórková, dýňová a jiné polévky), asi se do omáčky nepustím. Ale věřím, že chutná bezva.
OdpovědětVymazatHezkou neděli. D.
Dášo, vždyť já vařím na dvakrát. Můj muž je masožravec a já maso jím jen střídmě, takže většinou máme k jídlu každý něco jiného. Ne, že by to nebylo v té kuchyni někdy náročné...:-).
VymazatPěkné dny
Henrieta
Řapíkatý celer si pěstuji už několik let na zahrádce. Postupně se učím ho používat, ale použití, jaké jste, Henrietko, skvěle podala, je moc zajímavé! Já ho zatím používám do polévek, omáček, do základů s cibulí, pod špagety je moc skvělý! Jen ještě nevím, zda se dá zakonzervovat či zmrazit, aby byl k použití i v zimě..Jak jen to jde, přihodím třeba i pár stonků ať do bramboračky, tak do jiných polévek. Díky za skvělé povídání o této rostlince. Myslím, že není zatím doceněna. Hezké podzimní dny, Libuš
OdpovědětVymazatJá ho Libuško zkoušela vysadit vloni a vyrostl tak malý, že se ani nedal použít.
VymazatZa další tipy moc děkuji, určitě ho vyzkouším jako základ třeba pod maso nebo i do špaget. S tím zamrazením nevím, možná bych ho oloupala, nechala přejít varem v osolené vodě, zchladila a pak zamrazila...Vyzkoušené to ale nemám.
Měj se moc hezky a děkuji
Henrieta
Henriet, tak ráda bych zdravé věci zařadila do jídelníčku! Bohužel, muž chce vše to "nezdravé". Před pár roky, jako čestný dárce, neměl v pořádku jaterní testy. I přes nařízenou dietu nic nedodržoval. Po třech týdnech dopadla kontrola na výbornou a ještě dostal od lékařky pochvalu, jak pěkně dietu dodržel.
OdpovědětVymazatPavlo, já se taky s takovými pokrmy u muže nechytám. To už jsem dávno vzdala:-). Takže vařím na dvakrát, pro sebe zdravěji a pro něj klasickou českou kuchyni.
VymazatTo víš, jak je pochvala od doktorky, s dietou se nechytáš:-).
Měj se hezky
Henrieta
Henrietko, tak vidíš, já řapíkatý celer miluju. Tvou omáčku určitě vyzkouším a v zimě dělám moc ráda salát: celer, kolečka pomeranče, vlašské ořechy, gorgonzola, olivový olej a trocha balzamica.
OdpovědětVymazatMěj hezké odpoledne, Helena
Hm, salát vypadá na gurmánský zážitek....Celer oloupeš a dáváš ho tam za syrova nebo povaříš? Další skvělý tip jak sníst tak zdravou zeleninu.
VymazatDěkuji
Henrieta
No vypada to skvele a ja ho muzu i syrovy:-). M.
OdpovědětVymazatŘapíkatý celer je fakticky super věc, to zase ano. Ale jako není to samospásné. Můj manžel jí zdravě, hýbe se a přesto u něj test na detekci onkologických onemocnění odhalil vesele si bující nádor. Nebo lze vůbec v tomto kontextu říct vesele? Spíš asi ne. :/ Divné období, tohle jaro.
OdpovědětVymazat