Polévka,
která zasytí, a tak skvěle nahradí hlavní jídlo, nebo poslouží jako vydatná, teplá snídaně.
Na 3 porce potřebuji:
1/2 pórku
1 brambora
1 mrkev
1 hrst kysaného zelí
sůl, pepř
mletý kmín
mletá sladká paprika
1/2 litru vody
1 hrst zelené čočky
1 hrst čiroku
1 hrst quinoy
Na
lžíci oleje orestuji ½ pórku, 1 bramboru a 1 mrkev nakrájenou na kostičky.
Přidám 1 větší hrst kysaného zelí, osolím, opepřím, ochutím mletým kmínem a
sladkou paprikou, zaliji ½ litrem vody a vařím, než brambory změknou. Přidám
uvařenou zelenou čočku, čirok a quinou, od každého cca hrst. Polévku lze
zahustit i jinými obilninami či luštěninami, pracuji s tím, co mám v lednici
z minulých dnů. Nakonec ji ochutím mým oblíbeným grilovacím koření HOLY VEGGIE
a hotovou ji posypu čerstvým pórkem.
ZDRAVĚ
– Polévka obsahuje pouze základní potraviny, neobsahuje ochucovadla. Kysané
zelí je
zvláště v zimě výborným zdrojem vitamínů a přítomnost luštěnin a
obilovin nám
dodá potřebné bílkoviny.
LEVNĚ
– Porce této polévky vás nevyjde ani na 10,- Kč. Kdo tvrdí, že je zdravá strava
drahá?
RYCHLE
– Za 10 minut je polévka v misce, s tím, že luštěniny a obilniny byly
již uvařené.
CHUTNĚ
– Je tak dobrá, že jedna miska nestačí.
Abych nezapomněla...
tak trochu jiná zelňačka
Mám ráda husté, kde pomalu lžíce stojí a doma se ozývá... kde máme knedlíky :o)
OdpovědětVymazatHezké dny přeju. J.
Já jsem na tom podobně Jani, ale mužská polovička nikoliv, takže se knedlíky nevyžadují:-).
VymazatPěkné dny i Tobě.
Jindra
Jindro, že tušíš, jaký bude můj poměr k takovéto polévce :-D? Já jsem holt vývarová ...
OdpovědětVymazatPěkný den
Netuším, Stáňo. Vím! Hustá nebo krémová není nic pro Tebe:-).
VymazatJá si ale dobrý vývar klidně dám:-).
Klidný týden
Jindra
Lákavá polévka, obzvlášť v zimě!
OdpovědětVymazatNa zimu jak dělaná, Diano.
VymazatDíky a pěkné dny, Jindra.
Jindřiško, polévka vypadá sice lákavě, ale já mám ráda spíš vývary anebo pořádnou bramboračku :-) Měj pěknou neděli.
OdpovědětVymazatNic proti poctivým vývarům, Marti a bramboračku bych si taky dala. Vlastně jsem jí už pěkně dlouho nevařila.
VymazatJindra
Určitě bych u mého muže s touto polévkou uspěla, zelňačku má rád, takže nebude na škodu, když ji jednou udělám podle Tvého receptu. A takovou polévku mohu i já.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Doufala jsem, že se najde někdo, kdo jí nepohrdne, Hanko...:-)
VymazatDěkuji a snad bude chutnat.
Pěkné dny
Jindra
Tohle je typicky zimní zahřívání polévka. Mňam.
OdpovědětVymazatTo je, Míšo. I tou svou barvou:-).
VymazatTak tohle je moje gusto, tohle je můj level. Mám moc ráda takové dobroty, ale přiznám se, ráno bych to nedala. Ráda si vychutnávám teplé po ránu v zimě, vidím to jako skvělý a plnohodnotný oběd, ovšem nyní musím sjednat pořádek se svým žlučníkem, musím pomalu. Zkazila jsem a náprava bude pomalejší, pokud má být stabilní.Krásnou neděli a těším se na další tvůj nápaditý recept.
OdpovědětVymazatNo, upřímně řečeno, to zelí na rozbouřený žlučník by asi opravdu nebylo to pravé ořechové, Simčo. Já si ráno dám polévku s chutí jakoukoliv, hlavně aby byla hustá, protože jinak mám do hodiny hlad:-).
VymazatTak ať je zase dobře. Chybovat je lidské, ale tyhle chyby nám dává naše tělo pěkně sežrat!
Jindra
Tak snídat bych jí taky nemohla, ale jak už jsem psala, moc by mi chutnala!
OdpovědětVymazatJindřiško, měj hezké odpoledne, Helena
Pro mě je na snídani jak dělaná. Já bych do sebe zase po ránu nedostala nic studeného. Děkuji, Helenko a klidné dny, ať už s polévkou nebo bez:-).
VymazatJindra
A vůbec nevypadá špatně. Zelňačku můžu i červenou i bílou a tuto bych si také ochutnala.
OdpovědětVymazatJindřiško, hezký večer Ti přeji. D.
Vím, že někdo dělá zelňačku bílou, ale tu jsem nikdy nevařila.
VymazatDášo, děkuji, měj se fajn.
Jindra
Polévky mám ráda, Tvoji bych určitě ochutnala.
OdpovědětVymazatPřeji hezký večer. Růža
Tak prima, jsem ráda, že jsem s touhle polévkou alespoň pár lidí oslovila.
VymazatHezký večer, Růženko.
Jindra
Hustou pořádnou polévku bych mohla kdykoliv, klidně i k té snídani :) A tahle tvá vypadá báječně!
OdpovědětVymazatJindři, měj prima dny, Petra
Tak to jsi můj člověk, Peťo! Děkuji, pěkné dny.
VymazatJindra
Skvělý recept. Husté polévky mám ráda, vždycky si naběračkou vybírám "to husté", až mi v polévce lžíce stojí. Jen to zelí nějak vůbec nemusím :D
OdpovědětVymazatKdyž na to koukám, tak je to vlastně takové "minestrone" po česku. A jako teda samozřejmě ve větších uvozovkách. Já se teda taky těším, až se zase postavím k plotně. Předělávali jsme jádro a nechávali si dávat do bytu plyn, tak jsme teď spíše na krabičkách. Ale všechno je na dobré cestě. Byli u nás dělníci s analyzátory spalin a říkali, že nic nebrání tomu, abychom do 14 dní bydleli.
OdpovědětVymazat