NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

sobota 24. listopadu 2018

Jak sviští svišti na Spiši


   Že pojedeme na Spišský hrad se rozhodne až ráno u snídaně, když nechtěně vyslechneme rozhovor rodiny od vedlejšího stolu, kteří si plánují jeho návštěvu. Bezva nápad, bude to takový náš odpočinkový den. 
Recenze na Googlu hovoří ve prospěch naší cesty, nechá se dojet až k hradu, parkoviště je zdarma. Těším se jako malá holka a naviguji podle staré mapy, kterou máme v autě. Do cíle dorazíme kolem desáté hodiny, ale Spišský hrad vidíme už z dálky. Jen to parkoviště není zadarmo, jak se psalo v recenzích, ale za tři eura. Ani ten popis příjemné a krátké cesty k hradu nějak nesedí. Protože my jsme pod kopcem a na hrad koukáme pořádně vysoko. Slunce pálí a mě žene kupředu jenom ta hradní nádhera s nevídanou rozlohou, která se tyčí nad námi. Funíme vedrem i vyčerpáním a je nám, horalovi i horalce jasné, že dneska to odpočinkový den rozhodně nebude.


   
   Prozření se dostaví dosáhnutím vrcholu a s pohledem na jeho opačnou stranu, kde se pár desítek metrů od hradu nachází další parkoviště. A protože tohle je na rozdíl od toho, kde parkujeme my, přeplněné auty i autobusy, je nám jasné, že zdarma a u hradu bude to, na které se právě díváme. 
   Když na hrad, tak s průvodcem. Čekáme tedy na celou hodinu, abychom se ve skupince zúčastnili prohlídky Spišského hradu. Na hradbách nevím kam dřív koukat, na kterou stranu se rozhlížet, protože ať koukám kamkoliv, je to nepopsatelná krása. Slovenský ráj se v dálce pode mnou rozprostírá jako na dlani a když kouknu ještě dál, vidím Vysoké Tatry. Teď už vím, že kvůli tomuhle výhledu bych ten kopec klidně vyšlápla znovu.








   ,,Hele, tady jsou svišti,“ povídám mému muži, když vstoupíme už bez průvodce na spodní rozlehlé nádvoří, a pohled mi padne na informační ceduli, na které stojí, že v tomto prostoru pod hradem žije dvě stě svišťů. Když se pořádně rozhlédneme, spatříme v trávníku spoustu děr. V dálce se občas mihne nějaký svišť, který zrovna přebíhá z nory do nory, a tak nám to nedá, sedneme si na ochoz uprostřed trávníku a tiše čekáme, jestli se něco bude dít. Z díry pod námi najednou vykoukne sametová hlavička s očkama jako korálky, a zvědavě se rozhlíží ze strany na stranu. A máme tu další, větší kousek, který si stoupá na zadní nohy a čmuchá směrem k nám. Po kousku kakaové be-be sušenky skočí rychlostí blesku, popadne ji do předních tlapek a během chvilky ji má snědenou. Odvažuje se stále blíž k nám a loudí další. Když ale kousek hodíme tomu prckovi, který vylezl z nory jako první, pohotově za ním vyrazí a drze mu ji sebere. Sviští rodinka rozehrává divadlo na nejkrásnějším hradu Slovenska, a my, diváci bez vstupenek chceme, aby to nikdy neskončilo.



Abych nezapomněla…
Stejně jako svišti,
já si z hradu svištím.
Počítám, že zase příště,
podívám se sem na sviště.

17 komentářů:

  1. Hezky se vám povedlo vyfotit sviště. My (teda manžel ;-)) tak jednoho "ulovili", ale v Alpách (jsme na něj patřičně pyšní a nechali jsme si ho zvěčnit ve Fotolabu na polštářek).
    Na Spiši jsme ještě nebyli, ale pár slovenských zříceni na kontě máme (Strečno, Gýmeš, Topolčanský hrad...)). Já mám zřiceniny ráda, takže když je nějaká v dosahu, tak se na ni většinou vypravím
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotka není příliš zdařilá, Stáňo, ale ono je to fakt umění. Svišti jsou pořád v pohybu:-). Zříceniny také můžu, mají své kouzlo. Strečno mám na seznamu, tak snad na něj dojde.
      Hezký večer

      Vymazat
  2. Tak tomu říkám dokonalý nápad na ještě skvělejší výlet. Moc děkuji za zprostředkování. Je to vážně krása. Vyšlo vám počasí a i svišti byli jako na objednávku...
    Mějte se fajn i další dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svišti nás moc pobavili a Spišský hrad je nádherný. Jsem ráda za to nenápadné ranní doporučení od vedlejšího stolu:-).
      Hezké dny

      Vymazat
  3. Jindřiško, Slovensko téměř neznám. Jen jednou jsme tam byli na týden, na pomezí Západních a Vysokých Tater. A bylo to báječné. Díky za fotky z "vašich" míst. Zase bych tam jela....Spišský hrad za návštěvu evidentně stojí....
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzpomínky na Slovensko máš, Peťo a třeba se tam ještě někdy podíváš. Spišský hrad byl pro nás milým překvapením, a i když jsme ten den nelezli po horách, užili jsme si to moc.
      Jindra

      Vymazat
  4. Ja sa veru nemôžem pochváliť návštevou Spišského hradu. Videla som ho iba z cesty. Veľmi pekne opisujete krajinu, je z toho vidieť, že sa vám tam naozaj páčilo. Ja mám prejdené nejaké hrady, medzi nimi aj tie, ktoré spomína Stáňa nado mnou - Gýmeš, Topoľčiansky hrad. To sú menej atraktívne a turistami skoro vôbec nenavštevované miesta, ale všade sa mi tiež páčilo. Len tak mimochodom, tušila som, ako to s tým parkoviskom bude :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolem Spišského hradu vede dálnice...teď už to víme:-). My přijeli od Levoče, proto jsme zůstali na parkovišti dole:-). Třeba se Danielo ještě na Spišský hrad podíváš. Je pravda, že je velmi turisticky frekventovaný, ale vzhledem k jeho rozloze to ani nevadilo.
      Moc děkuji za návštěvu, zdravím na Slovensko.
      Jindra

      Vymazat
    2. Kolem Spišského hradu vede dálnice...teď už to víme:-). My přijeli od Levoče, proto jsme zůstali na parkovišti dole:-). Třeba se Danielo ještě na Spišský hrad podíváš. Je pravda, že je velmi turisticky frekventovaný, ale vzhledem k jeho rozloze to ani nevadilo.
      Moc děkuji za návštěvu, zdravím na Slovensko.
      Jindra

      Vymazat
  5. Jindřiško, kdykoli jsme v penzionu u kamaráda pod Tatrami, vždycky na Spišský hrad zajedeme. Máme to tam moc rádi! A svišti jsou super :o)
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tam moc krásný kraj, Helenko a svišti jsou krásným zpestřením Spišského hradu. Kamarád s penzionem pod Tatrami je velká výhoda:-).
      Hezký týden
      Jindra

      Vymazat
  6. Krásný výlet, rozhled z hradu je úžasný. Nejvíc mě pobavil příběh se svišti, jak svištěli za sušenkami. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výhledy odtud jsou nekonečné, Růžo. Aspoň mi to tak připadalo. A svišti...prostě skvělí:-).
      Jindra

      Vymazat
  7. Výhoda blogu, dostaneš se, kam zrovna potřebuješ, navíc je tam teplo, sviští tam svišti a já chápu, že ten pocit, když má před sebou panoramata, no ten prostě nezaplatíš.
    Šplhám, nadávám, chci zemřít a nahoře " achám ", no nejsem já Simča ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi:-)! Ale je to prostě tak. Lopotíme se po kopcích, abychom do té své duše dostali kousek toho krásna, abychom dýchali a nasávali tu nádheru do sebe. A pěkně hluboko, aby tam aspoň rok zase vydržela:-).

      Vymazat
  8. Jindřiško, Spišský hrad je nádherný, pořád si ho i po letech pamatuju. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsi tam byla, Marti?! Je nezapomenutelný. Měj se krásně.
      Jindra

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra