NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

čtvrtek 31. srpna 2017

Slunce v břiše

Tolik nenáviděná i tolik oblíbená. Někteří se po ní mohou utlouct, jiní ji se vzpomínkami na školní jídelny dob minulých, dodnes odmítají.
Do té druhé skupiny jsem donedávna patřila i já. 
Rajčatová polévka z protlaku nevalné kvality totiž mnoho radosti z jídla nenadělá. 
Proto ji dnes vařím po svém.
Jak nám začnou dozrávat rajčata, těším se na ni jak malá holka.
Je tak lahodná, že sním vždycky minimálně dvě misky a vím, že to slunce v břiše, které během jídla cítím, bych při polévce z kupovaných rajčat rozhodně neměla.


Na dvě porce potřebuji:

10 – 12 větších domácích rajčat
1 cibuli
1 stroužek česneku
sůl
pepř
snítku bazalky

Slupku rajčat si nakrojím do kříže a rajčata v hluboké míse spařím vařící vodou. Oloupu je a odstraním bubák. Někdo tomu možná říká jinak. Každopádně je to to místo, kde rajče mělo stopku. Na lžíci slunečnicového oleje zpěním cibulku a rozvoním stroužek prolisovaného česneku, ze kterého odstraním střed. Ten totiž může za to, že někteří lidé mají po česneku trávicí potíže. Pokrájená rajčata přidám do hrnce, promíchám s cibulí a česnekem, osolím, opepřím, zakryji poklicí a dusím ve vlastní šťávě. Vše rozmixuji tyčovým mixerem a ochutím posekanou bazalkou.
Polévka je výborná s kapáním, s vařenou slzovkou, rýží nebo bulgurem.


A jak si rajčatová polévka stojí podle mých zásad
ZDRAVĚ – LEVNĚ – RYCHLE -  CHUTNĚ?

Zdravě:
Rajčata jsou zdravá pro svůj obsah vitaminů B1, B2, B6, C, E, provitaminu A, vápníku, fosforu, železa, jódu, mědi a draslíku.
Pomáhají pročišťovat ledviny, snižovat cholesterol, posilovat imunitu a podobně.
Tyto účinky však nelze očekávat u rajčat ze supermarketů, která se sklízí nezralá a vozí se k nám například až z Maroka.
Slzovka je zázračná obilnina, která odhleňuje a detoxikuje organismus. Dopřát by si ji měl čas od času každý. Tato polévka je dobrým důvodem slzovku ochutnat.
O slzovce se více dozvíte ZDE.

Čtyři plné lžíce jsou důkazem toho, že polévka je zdravým pokrmem. Neznamená to ovšem, že si jí navaříme plný hrnec a budeme ji jíst celý týden. Nezapomínejme, že nejzdravější na naší stravě je její pestrost J.

Levně:
Vzhledem k tomu, že rajčata, cibuli i bazalku jsem si sama vypěstovala, dalo by se říct, že polévka je skoro zadarmo. Ale protože já měla polévku se slzovkou, která není zrovna nejlevnější, porce polévky tak vyjde zhruba na 15,- Kč.

Patnáct korun za porci poctivé polévky se myslím dá ještě zařadit do kategorie levné, takže jsou opět všechny lžíce plné.

Rychle:
Rajčatová polévka je opravdu rychle hotová, nejvíce času zabere loupání rajčat. Pak už to jde jako po másle a za třicet minut je polévka na stole.
Rychlejší už to snad bude jedině v zimě ze sklenice, ve které už mám zavařená rajčata oloupaná.

Chutně:
Pro mě je to nejlahodnější sezónní polévka. Navíc je bez jakýchkoliv konzervantů a ochucovadel. Na ní je nejlépe vidět, že pokud je kvalitní surovina, stačí málo a chuť je zaručena.
Za to slunce v břiše musím přece všechny čtyři lžíce naplnit!

Abych nezapomněla…,
na ten rajský pocit s prvním, a každým dalším soustem...☺


35 komentářů:

  1. Rajčátková je moje, vlastně nás všech doma, nej nej polévka. Vždycky se těším na voňavá letní rajčátka, ale vařívám ji i v zimě ze suga připraveného v létě.
    Přeji hezké dny, i když s převahou dešťových kapek asi. Pa M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem se Ti trefila do chuti Martino...Já si rajčata na zimu zavařím do sklenic celá, oloupaná. Ale v podstatě je to jedno, každému, jak to vyhovuje.
      I Tobě pěkné dny, déšť nás teď bude asi pár dní provázet.
      Henrieta

      Vymazat
  2. Tak tenhle odkaz přijde na můj blog k rajčatům. :-) Skvělé, Henrietko! A máš ten recept skvěle zpracovaný, i co se týče financí! Těším se na další recepty, tohle moji pacienti ocení! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow! To je pro mě velká čest, děkuji. Chtěla jsem, aby kuchařky věděli, že lze uvařit zdravě i za pár korun.
      Henrieta

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Žádná skrytá reklama, regulérní odkaz na kvalitní a obsáhlé informace o slzovce:-).

      Vymazat
  4. Mám dost zralých domácích rajčátek, takže už vím, co bude zítra k obědu. Rajčatová polívka pro hospodáře a pro mě hustější omáčka. S nějakým masikem domácím - králičí šunkou domácí pracné výroby a hromadou zeleniny - dobrá volba. Děkuji za recept - pokud se podaří, široce rozvedu, že recept je od Henrietky i Dorky, která k tomu vždycky dodá svoje zasvěcené rady. Tak mi napadá - už dlouho jsem si nedělala slzovku - k zítřejšímu jídélku bude! Přeji dobrou chuť! ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ne! 😱 Recept je výhradně od Henrietky! Dorka si jen "půjčila" odkaz pro své pacienty. Protože sbírá všechny zdravé recepty (minimum mléčných výrobků a nejlépe bez pšenice). 😊

      Vymazat
    2. Milá Kitty, polévka je dostatečně hustá, takže ji klidně můžeš použít jako omáčku k masu, dobrý nápad!
      Recept je sice můj, ale jelikož obsahuje slzovku, se kterou mě seznámila Dorka a její blog, můžeme říct, že se svým způsobem také na něm podílela:-)).
      Dobrou chuť a pěkné dny
      Henrieta

      Vymazat
  5. Jako malá holka jsem rajskou polévku odmítala. Pak se to najednou zlomilo a patří k mým oblíbeným. :-) Zrovna dnes ji budu vařit v podstatě stejným způsobem jako je tady Tvůj recept.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme na to Hanko podobně. Já ji také v dětství ve školní jídelně odmítala. Ale tohle je trochu jiný kafe, takže ať se Ti dnes povede a dobrou chuť!
      Henrieta

      Vymazat
  6. Také mám ráda domácí rajskou polévku. Vlastně ji připravuji obdobně na "italský" způsob s olivovým olejem a čerstvým oreganem. Rajčata neloupu, na kusy nakrájená je hodím na rozpálený olej, po chvíli přidám rozdrcený česnek, a poté je rozmixuji tyčovým mixerem, případně trochu rozředím zeleninovým vývarem. Dochutím solí a pepřem. Při servírování dám doprostřed misky kopeček zakysané smetany a třeba posypu opraženými slunečnicovými semínky + stejně jako Henrietko ty, doladím čerstvou bazalkou, protože nejenom že krásně vypadá, také nádherně voní a chutná... Kdo má ještě zájem může si zakápnout olivový olej přímo do misky. Omlouvám se že se zde rozepisuji, ale všechny domácí "rajské" jsou božské, tak proto...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch variant je Diano samozřejmě spousta, myslím ale, že nejdůležitější u této polévky je hlavně kvalita rajčat. Ty další obměny jsou už na každém, jak mu co chutná. Jsem ráda, že jsi se zde podělila se svou verzí rajčatové polévky, která je více ,,gurmánská":-).
      Henrieta

      Vymazat
  7. Vařím ji podobně z našich skvělých rajčat plných slunce a tak se nedivím tvému slunci v břiše :o), je tomu tak i u nás. Občas ji doplním malými noky. A ty slzy neznám, za ty díky. Hned jsem nastudovala u Doktorky.
    Měj prima dny Henrietko.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem ji Álo dělávala s noky(kapáním), ale se slzovkou je tato polévka ještě o něco zdravější. Vnučka ale miluje kapání, takže pro ni bude prostě s ním:-).
      Měj se hezky, i když upršeně, ale věřím, že Ty se nudit nebudeš:-).
      Henrieta

      Vymazat
  8. Henrietko, rajčatová polévka nebo omáčka z čerstvých rajčat...Skvělá věc. ( Ještě do rajské omáčky k rajčatům podusit zeleninku jako pod svíčkovou...je to suprové ). Moje vnoučátka oboje milují a právě před pár dny rajská polévka z domácích rajčat byla, také s bazalkou, část dovnitř, pak lístky navrch - ach!! Henrietko, díky za skvělý nápad a seznámení se slzovkou, tu jsem neznala, určitě ji pořídím a vyzkouším. Jen prosím o radu - rajčátka zavařuješ v sladkokyselém nálevu? Letos se nadmíru urodila,už mám od leča, kečupu a rajčat.šťávy,stále zrají. Nádherně jsi nazvala "slunce v břiše", je to tak! Moc zdravím, Libuš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Libuško, jsem ráda, že jsem se Ti trefila do chuti. Slzovka je výborná věc, také jsem se s ní seznámila teprve nedávno. Ale opatrně s ní, má silné účinky, viz. odkaz na informace o slzovce.
      Rajčata zavařuji jen v jejich vlastní šťávě. Spařím je, oloupu a natlačím celá do sklenic. Zavíčkuji a dvacet minut steriluji. To je vše:-).
      My už máme rajčata skoro všechna sklizena...:-(.
      Měj se hezky a děkuji za milá slova.
      Henrieta

      Vymazat
    2. Chci si rajčata také zavařit, děkuji za "recept". Jen pro jistotu: ani je nesolíte? Hanulen

      Vymazat
    3. Nesolím Hanulen. Zavařuji je opravdu jen takto, ve vlastní šťávě. Když ta rajčata cpu do sklenic, tak nějaké praskne a šťáva vyteče, ale to vůbec nevadí:-).
      Henrieta

      Vymazat
    4. Díky, jdu na to. Jinak ta polévka opravdu skvělá. Doma ji chválili skoro (synové jsou bohužel jen na syrovou zeleninu) všichni. Hanulen

      Vymazat
  9. My milujeme všechno za rajčat :-)..♥...míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn, Míšo. Tak třeba se Ti tenhle recept někdy hodí:-).
      Měj pěkné dny
      Henrieta

      Vymazat
  10. Rajčatovou jsem nikdy nevařila, jedla bych jí jenom já, ale chutnala by mi. Možná vyzkouším. Dnes mám pórkovou a také ji baštím sama. :o)
    Henrietko, pohodové září. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já zeleninové polévky jím také sama. Ale stojí mi za to si je vařit jen pro sebe. To jsou Ti chlapi, co naděláme.
      Děkuji, i Tobě krásné září.
      Henrieta

      Vymazat
  11. Henrietko rajčata miluji ve všech podobách..Ale polévku jsem popravdě ještě nevařila. Takže až dorazíme z dovči ráda zkusím.. děkuji za recept.. Krásné září ti přeji.Z❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, je to jen pár let, co jsem ji začala vařit. Třeba ji někdy zkusíš. Teď máš ale před sebou jiné radosti, takže si je užij.
      Henrieta

      Vymazat
  12. Já se přiznám, že i když nejsem chlap, tak taky nejsem milovník zeleninových polévek, rajčatovou nevyjímaje. A i když už jsem v běhu let přišla na chuť spoustě věcí, které jsem za mlada nejedla, tak z polévek "vyznávám" pořád je vývary (nejlépe čiré).
    A navíc moje polévka by měla o nějakou lžičku míň - koupená rajčata by byla "bez rodokmenu" a cenu polévky by mi zvedla.
    Ale jinak, jak už někdo psal, máš recept pěkně zpracovaný - ty hodnotící lžičky jsou supernápad :-)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, pokud Ti vyhovují vývary a dáš si je s chutí, nic neměň. Je daleko lepší si pochutnat na masovém vývaru, než jíst s nechutí sebezdravější zeleninovou polévku.
      U Tvé věty o rajčatech ,,bez rodokmenu" jsem se fakt pobavila. Ale je to tak, jak říkáš, málo platné:-))
      Chtěla jsem, aby zpracování receptů byly trochu jiné, tak snad se to povedlo...:-).
      Měj se hezky
      Henrieta

      Vymazat
    2. Povedlo, lžičky zachovej i pro příště.
      A já si tu zeleninu sním syrovou, s podobami, které mi nechutnají, se netrápím

      Vymazat
  13. Henrietko, mňam! nenapadá mě, v čem by mi rajčata nechutnala - teplá, studená, zapečená, vařená i jen tak.
    Jak píšeš - slunce v břiše!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výhoda rajčat je, že se opravdu dají dělat na mnoho způsobů. Škoda, že jejich sezóna končí. My už máme vše sklizeno.
      Děkuji Helenko, měj pěkný týden.
      Henrieta

      Vymazat
  14. Henrieto, rajčata miluji a rajskou polévku také. Chutnají mi ale jen dvě verze. Jedna je s bylinkami a druhá je ta klasická z protlaku zcela nezdravě dochucená spoustou cukru. Čas od času ale člověk může zhřešit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přimlouvala bych se za tu s bylinkami:-). Ale je pravda, že dneska už se dá koupit i kvalitní a dobrý protlak.
      Každý přece někdy hřešíme:-).
      Henrieta

      Vymazat
  15. Henrieto,
    rajčata miluji hlavně v syrovém stavu, jen se solí ;-)
    Ale polévka, to už je výzva.
    Domácí jsme ještě nezkoušela, stále mám zafixovanou tu zvláštní chuť ze školní jídelny ;-)
    Krásné babí léto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, jedna naše známá si zase rajčata pepří...:-).
      Tak třeba se do polévky někdy pustíš. A opravdu nemá s tou ze školní jídelny vůbec nic společného:-).
      Pěkné září
      Henrieta

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra