Tolik nenáviděná i tolik oblíbená. Někteří se po ní mohou
utlouct, jiní ji se vzpomínkami na školní jídelny dob minulých, dodnes
odmítají.
Do té druhé skupiny jsem donedávna patřila i já.
Rajčatová
polévka z protlaku nevalné kvality totiž mnoho radosti z jídla
nenadělá.
Proto ji dnes vařím po svém.
Jak nám začnou dozrávat rajčata, těším se na ni jak malá
holka.
Je tak lahodná, že sním vždycky minimálně dvě misky a vím,
že to slunce v břiše, které během jídla cítím, bych při polévce
z kupovaných rajčat rozhodně neměla.
Na dvě porce potřebuji:
10 – 12 větších domácích rajčat
1 cibuli
1 stroužek česneku
sůl
pepř
snítku bazalky
Slupku rajčat si nakrojím do kříže a rajčata v hluboké
míse spařím vařící vodou. Oloupu je a odstraním bubák. Někdo tomu možná říká
jinak. Každopádně je to to místo, kde rajče mělo stopku. Na lžíci
slunečnicového oleje zpěním cibulku a rozvoním stroužek prolisovaného česneku,
ze kterého odstraním střed. Ten totiž může za to, že někteří lidé mají po
česneku trávicí potíže. Pokrájená rajčata přidám do hrnce, promíchám
s cibulí a česnekem, osolím, opepřím, zakryji poklicí a dusím ve vlastní
šťávě. Vše rozmixuji tyčovým mixerem a ochutím posekanou bazalkou.
Polévka je výborná s kapáním, s vařenou slzovkou,
rýží nebo bulgurem.
A jak si rajčatová polévka stojí podle mých zásad
ZDRAVĚ – LEVNĚ – RYCHLE - CHUTNĚ?
Zdravě:
Rajčata
jsou zdravá pro svůj obsah vitaminů B1, B2, B6, C, E, provitaminu A, vápníku,
fosforu, železa, jódu, mědi a draslíku.
Pomáhají pročišťovat ledviny, snižovat cholesterol, posilovat
imunitu a podobně.
Tyto účinky však nelze očekávat u rajčat ze supermarketů,
která se sklízí nezralá a vozí se k nám například až z Maroka.
Slzovka je zázračná obilnina,
která odhleňuje a detoxikuje organismus. Dopřát by si ji měl čas od času každý.
Tato polévka je dobrým důvodem slzovku ochutnat.
O slzovce se více dozvíte ZDE.
O slzovce se více dozvíte ZDE.
Čtyři plné lžíce jsou důkazem toho, že polévka je
zdravým pokrmem. Neznamená to ovšem, že si jí navaříme plný hrnec a budeme ji
jíst celý týden. Nezapomínejme, že nejzdravější na naší stravě je její pestrost J.
Levně:
Vzhledem k tomu, že rajčata, cibuli i bazalku jsem si
sama vypěstovala, dalo by se říct, že polévka je skoro zadarmo. Ale protože já
měla polévku se slzovkou, která není zrovna nejlevnější, porce polévky tak vyjde
zhruba na 15,- Kč.
Patnáct korun za porci poctivé polévky se myslím dá
ještě zařadit do kategorie levné, takže jsou opět všechny lžíce plné.
Rychle:
Rajčatová polévka je opravdu rychle hotová, nejvíce času zabere loupání
rajčat. Pak už to jde jako po másle a za třicet minut je polévka na stole.
Rychlejší už to snad bude jedině v zimě ze
sklenice, ve které už mám zavařená rajčata oloupaná.
Chutně:
Pro mě je to nejlahodnější sezónní polévka. Navíc je bez
jakýchkoliv konzervantů a ochucovadel. Na ní je nejlépe vidět, že pokud je
kvalitní surovina, stačí málo a chuť je zaručena.
Za to slunce v břiše musím přece všechny čtyři
lžíce naplnit!
Abych nezapomněla…,
na ten rajský pocit s prvním, a každým dalším soustem...☺
Rajčátková je moje, vlastně nás všech doma, nej nej polévka. Vždycky se těším na voňavá letní rajčátka, ale vařívám ji i v zimě ze suga připraveného v létě.
OdpovědětVymazatPřeji hezké dny, i když s převahou dešťových kapek asi. Pa M.
Tak to jsem se Ti trefila do chuti Martino...Já si rajčata na zimu zavařím do sklenic celá, oloupaná. Ale v podstatě je to jedno, každému, jak to vyhovuje.
VymazatI Tobě pěkné dny, déšť nás teď bude asi pár dní provázet.
Henrieta
Tak tenhle odkaz přijde na můj blog k rajčatům. :-) Skvělé, Henrietko! A máš ten recept skvěle zpracovaný, i co se týče financí! Těším se na další recepty, tohle moji pacienti ocení! :-)
OdpovědětVymazatWow! To je pro mě velká čest, děkuji. Chtěla jsem, aby kuchařky věděli, že lze uvařit zdravě i za pár korun.
VymazatHenrieta
A hele, skrytá reklama! :D
OdpovědětVymazatŽádná skrytá reklama, regulérní odkaz na kvalitní a obsáhlé informace o slzovce:-).
VymazatMám dost zralých domácích rajčátek, takže už vím, co bude zítra k obědu. Rajčatová polívka pro hospodáře a pro mě hustější omáčka. S nějakým masikem domácím - králičí šunkou domácí pracné výroby a hromadou zeleniny - dobrá volba. Děkuji za recept - pokud se podaří, široce rozvedu, že recept je od Henrietky i Dorky, která k tomu vždycky dodá svoje zasvěcené rady. Tak mi napadá - už dlouho jsem si nedělala slzovku - k zítřejšímu jídélku bude! Přeji dobrou chuť! ;-))
OdpovědětVymazatAle ne! 😱 Recept je výhradně od Henrietky! Dorka si jen "půjčila" odkaz pro své pacienty. Protože sbírá všechny zdravé recepty (minimum mléčných výrobků a nejlépe bez pšenice). 😊
VymazatMilá Kitty, polévka je dostatečně hustá, takže ji klidně můžeš použít jako omáčku k masu, dobrý nápad!
VymazatRecept je sice můj, ale jelikož obsahuje slzovku, se kterou mě seznámila Dorka a její blog, můžeme říct, že se svým způsobem také na něm podílela:-)).
Dobrou chuť a pěkné dny
Henrieta
Jako malá holka jsem rajskou polévku odmítala. Pak se to najednou zlomilo a patří k mým oblíbeným. :-) Zrovna dnes ji budu vařit v podstatě stejným způsobem jako je tady Tvůj recept.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
To jsme na to Hanko podobně. Já ji také v dětství ve školní jídelně odmítala. Ale tohle je trochu jiný kafe, takže ať se Ti dnes povede a dobrou chuť!
VymazatHenrieta
Také mám ráda domácí rajskou polévku. Vlastně ji připravuji obdobně na "italský" způsob s olivovým olejem a čerstvým oreganem. Rajčata neloupu, na kusy nakrájená je hodím na rozpálený olej, po chvíli přidám rozdrcený česnek, a poté je rozmixuji tyčovým mixerem, případně trochu rozředím zeleninovým vývarem. Dochutím solí a pepřem. Při servírování dám doprostřed misky kopeček zakysané smetany a třeba posypu opraženými slunečnicovými semínky + stejně jako Henrietko ty, doladím čerstvou bazalkou, protože nejenom že krásně vypadá, také nádherně voní a chutná... Kdo má ještě zájem může si zakápnout olivový olej přímo do misky. Omlouvám se že se zde rozepisuji, ale všechny domácí "rajské" jsou božské, tak proto...
OdpovědětVymazatTěch variant je Diano samozřejmě spousta, myslím ale, že nejdůležitější u této polévky je hlavně kvalita rajčat. Ty další obměny jsou už na každém, jak mu co chutná. Jsem ráda, že jsi se zde podělila se svou verzí rajčatové polévky, která je více ,,gurmánská":-).
VymazatHenrieta
Vařím ji podobně z našich skvělých rajčat plných slunce a tak se nedivím tvému slunci v břiše :o), je tomu tak i u nás. Občas ji doplním malými noky. A ty slzy neznám, za ty díky. Hned jsem nastudovala u Doktorky.
OdpovědětVymazatMěj prima dny Henrietko.
Ála
Také jsem ji Álo dělávala s noky(kapáním), ale se slzovkou je tato polévka ještě o něco zdravější. Vnučka ale miluje kapání, takže pro ni bude prostě s ním:-).
VymazatMěj se hezky, i když upršeně, ale věřím, že Ty se nudit nebudeš:-).
Henrieta
Henrietko, rajčatová polévka nebo omáčka z čerstvých rajčat...Skvělá věc. ( Ještě do rajské omáčky k rajčatům podusit zeleninku jako pod svíčkovou...je to suprové ). Moje vnoučátka oboje milují a právě před pár dny rajská polévka z domácích rajčat byla, také s bazalkou, část dovnitř, pak lístky navrch - ach!! Henrietko, díky za skvělý nápad a seznámení se slzovkou, tu jsem neznala, určitě ji pořídím a vyzkouším. Jen prosím o radu - rajčátka zavařuješ v sladkokyselém nálevu? Letos se nadmíru urodila,už mám od leča, kečupu a rajčat.šťávy,stále zrají. Nádherně jsi nazvala "slunce v břiše", je to tak! Moc zdravím, Libuš
OdpovědětVymazatMilá Libuško, jsem ráda, že jsem se Ti trefila do chuti. Slzovka je výborná věc, také jsem se s ní seznámila teprve nedávno. Ale opatrně s ní, má silné účinky, viz. odkaz na informace o slzovce.
VymazatRajčata zavařuji jen v jejich vlastní šťávě. Spařím je, oloupu a natlačím celá do sklenic. Zavíčkuji a dvacet minut steriluji. To je vše:-).
My už máme rajčata skoro všechna sklizena...:-(.
Měj se hezky a děkuji za milá slova.
Henrieta
Chci si rajčata také zavařit, děkuji za "recept". Jen pro jistotu: ani je nesolíte? Hanulen
VymazatNesolím Hanulen. Zavařuji je opravdu jen takto, ve vlastní šťávě. Když ta rajčata cpu do sklenic, tak nějaké praskne a šťáva vyteče, ale to vůbec nevadí:-).
VymazatHenrieta
Díky, jdu na to. Jinak ta polévka opravdu skvělá. Doma ji chválili skoro (synové jsou bohužel jen na syrovou zeleninu) všichni. Hanulen
VymazatMy milujeme všechno za rajčat :-)..♥...míša
OdpovědětVymazatTak to je fajn, Míšo. Tak třeba se Ti tenhle recept někdy hodí:-).
VymazatMěj pěkné dny
Henrieta
Rajčatovou jsem nikdy nevařila, jedla bych jí jenom já, ale chutnala by mi. Možná vyzkouším. Dnes mám pórkovou a také ji baštím sama. :o)
OdpovědětVymazatHenrietko, pohodové září. D.
Dášo, já zeleninové polévky jím také sama. Ale stojí mi za to si je vařit jen pro sebe. To jsou Ti chlapi, co naděláme.
VymazatDěkuji, i Tobě krásné září.
Henrieta
Henrietko rajčata miluji ve všech podobách..Ale polévku jsem popravdě ještě nevařila. Takže až dorazíme z dovči ráda zkusím.. děkuji za recept.. Krásné září ti přeji.Z❤
OdpovědětVymazatZdeni, je to jen pár let, co jsem ji začala vařit. Třeba ji někdy zkusíš. Teď máš ale před sebou jiné radosti, takže si je užij.
VymazatHenrieta
Já se přiznám, že i když nejsem chlap, tak taky nejsem milovník zeleninových polévek, rajčatovou nevyjímaje. A i když už jsem v běhu let přišla na chuť spoustě věcí, které jsem za mlada nejedla, tak z polévek "vyznávám" pořád je vývary (nejlépe čiré).
OdpovědětVymazatA navíc moje polévka by měla o nějakou lžičku míň - koupená rajčata by byla "bez rodokmenu" a cenu polévky by mi zvedla.
Ale jinak, jak už někdo psal, máš recept pěkně zpracovaný - ty hodnotící lžičky jsou supernápad :-)
Hezký den
Stáňo, pokud Ti vyhovují vývary a dáš si je s chutí, nic neměň. Je daleko lepší si pochutnat na masovém vývaru, než jíst s nechutí sebezdravější zeleninovou polévku.
VymazatU Tvé věty o rajčatech ,,bez rodokmenu" jsem se fakt pobavila. Ale je to tak, jak říkáš, málo platné:-))
Chtěla jsem, aby zpracování receptů byly trochu jiné, tak snad se to povedlo...:-).
Měj se hezky
Henrieta
Povedlo, lžičky zachovej i pro příště.
VymazatA já si tu zeleninu sním syrovou, s podobami, které mi nechutnají, se netrápím
Henrietko, mňam! nenapadá mě, v čem by mi rajčata nechutnala - teplá, studená, zapečená, vařená i jen tak.
OdpovědětVymazatJak píšeš - slunce v břiše!
Měj hezký večer, Helena
Výhoda rajčat je, že se opravdu dají dělat na mnoho způsobů. Škoda, že jejich sezóna končí. My už máme vše sklizeno.
VymazatDěkuji Helenko, měj pěkný týden.
Henrieta
Henrieto, rajčata miluji a rajskou polévku také. Chutnají mi ale jen dvě verze. Jedna je s bylinkami a druhá je ta klasická z protlaku zcela nezdravě dochucená spoustou cukru. Čas od času ale člověk může zhřešit :-)
OdpovědětVymazatPřimlouvala bych se za tu s bylinkami:-). Ale je pravda, že dneska už se dá koupit i kvalitní a dobrý protlak.
VymazatKaždý přece někdy hřešíme:-).
Henrieta
Henrieto,
OdpovědětVymazatrajčata miluji hlavně v syrovém stavu, jen se solí ;-)
Ale polévka, to už je výzva.
Domácí jsme ještě nezkoušela, stále mám zafixovanou tu zvláštní chuť ze školní jídelny ;-)
Krásné babí léto!
Ilono, jedna naše známá si zase rajčata pepří...:-).
VymazatTak třeba se do polévky někdy pustíš. A opravdu nemá s tou ze školní jídelny vůbec nic společného:-).
Pěkné září
Henrieta
Já se teda přiznám, že vůbec nerozumím lidem, kteří rajčata nejedí. Já je naprosto miluji. Jako saláty, kečupy, různé salsy. Dá se z nich dělat spousta věcí. Nebo jen tak na plátky a zakápnout oliváčem. K tomu káva z pražírna zrnkové kávy Jihlava a jako máte skvělou letní svačinu. :)
OdpovědětVymazat