NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

neděle 24. března 2019

Trampoty králíčka Ouška


   Králíček Ouško o své zoubky vždycky dobře pečoval. Pravidelně chodil ke svému zubnímu lékaři Péťovi, protože věděl, jak jsou pro něj zdravé zoubky důležité. Životně důležité. Bez nich by totiž nerozkousal mrkvičku ani seno, a to by potom bylo moc zlé. Proto nezanedbával preventivní kontroly a pravidelně na ně chodil.
Když ale jednou na takovou kontrolu přišel, přesto, že byl objednaný, ordinace zubaře Péti byla zavřená a na dveřích bylo napsáno: ,,Z důvodu vážné nemoci dočasně zavřeno.“
Králíček zklamaně odešel a pečoval o své zoubky s ještě větším nasazením. Nevěděl přece, kdy se pan zubař vrátí.
   Uplynuly měsíce, přešly Vánoce a již tomu byl rok, co byl Ouško bez svého zubaře. Jednoho dne se na dveřích ordinace změnil text oznámení: ,,Ordinace zubního lékaře trvale uzavřena, hledejte si nového stomatologa.“
Králíček byl zoufalý, bál se o své zoubky, a tak nelenil a okamžitě začal obvolávat všechny zubaře v okolí, kam si myslel, že je schopen doskákat. Ani jeden ze čtyřiceti šesti zubařů ho ale do péče nevzal, všichni mají pacientů nad limit, a tak mu alespoň někteří poradili, že se má obrátit na svou zdravotní pojišťovnu. Ta je prý povinna zajistit dostupnost zdravotní péče. Ouško si poskočil s vědomím, že má vyhráno a kontaktoval zdravotní pojišťovnu. Tam mu potvrdili svou povinnost zajistit dostupnost péče, ale tu prý splnili tím, že třikrát vypsali výběrové řízení, do kterého se bohužel nikdo, kdo by chtěl v Ouškově městě ordinovat, nepřihlásil. A nutit ostatní zubaře, aby přijali pacienta nad limit, bohužel nemohou, musí si to s nimi vyjednat sám. Ouškovi ale zapomněli říct, že je to právě pojišťovna, která tyto limity určuje.
   Zoufalý králíček s vidinou toho, že bude muset skákat sto kilometrů až do Prahy, se zachytil posledního stébla a zavolal na Českou stomatologickou komoru. Ale tam ho bez jakéhokoliv zájmu odkázali zpět na pojišťovnu. A to už si Ouško připadal jako v pohádce O kohoutkovi a slepičce…
Svěřil se proto přátelům a známým, ale všichni na tom byli stejně. Kočička Mína, pejsek Punťa, koza Líza, prasátko Pašík i kravička Stračena se svým telátkem Bulíkem chodili také se svými zoubky k zubaři Péťovi.
   Jednou ale Ouško potkal svého dobrého kamaráda zajíčka Zoubka, kterého dlouho neviděl a vylíčil mu své trable.
,,Tak pojď k naší paní doktorce Verunce, ta tě určitě vezme,“ poradil mu Zoubek a dal mu na ní telefonní číslo. Ouško jí hned druhý den zavolal a domluvili se. Bude muset sice doskákat čtyřicet kilometrů od domova a veškeré ošetření si platit, protože paní doktorka nemá smlouvy s pojišťovnami, ale o svoje zoubky bude mít postaráno. A to je přece nejdůležitější.
   Králíček Ouško si po této zkušenosti moc dobře uvědomil, že jeho zdraví vlastně nikoho nezajímá a že se o něj musí postarat sám. A tak kromě zoubků začal více pečovat i o své tělo. Po práci šel vždycky na procházku nebo si zacvičil, začal papat více mrkvičky a přestal mlsat sušené banány a jablíčka, ve kterých je hodně cukru.
Co kdyby příště svou ordinaci zavřel i praktický lékař pro zvířátka…


Abych nezapomněla…
Dříve než nás spasí systém, budeme dávno bezzubí.

22 komentářů:

  1. Milá Jindřiško, víš, tomu se říká kapitalismus. To je tržní mechanismus.
    Mnohokrát jsem četla, jak je proti Evropě celé naše zdravotnictví na vysoké úrovni a hle už jsme je dohnali. Už jsme rovnýma nohama v EU.
    Byla jsem v pátek na prevenci a přesně co zde píšeš, to samé mi říkala má lékařka. Lidé dojíždí za svými lékaři spousty kilometrů, nic jiného nezbývá.
    Ve společnosti je hlad po mnoha profesích a pak slyšíš, že lékaři ORL nabízí 200tisíc jako nástupní plat / televizní noviny Prima v neděli / a oni odmítají ???? Co na to říci ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to asi nebude jen o penězích, ale o celém systému. Byrokracie je šílená a z času, který má být věnován pacientovi je tak ukrajováno, protože je potřebný k vypisování lejster, tabulek a hlášení.
      Nejde o pohodlí ani nechuť dojíždět k lékaři. Ale zaměstnaný člověk takto stráví návštěvou lékaře půl dne a to se nelíbí zaměstnavateli. Práce se dodělává po pracovní době a zdravotní péči si platíme dvakrát. Jednou ve zdravotním pojištění a podruhé u lékaře, který nemá smlouvy s pojišťovnami:-(.
      Ale králíček Ouško je za to opravdu vděčný. Konečně má zase svého zubaře:-).

      Vymazat
  2. Milá Jindři i já musím za svými lékaři dojíždět mnoho kilometrů, ale jsem ráda, že jsem stále u nich v evidenci. Je pravda, že téměř všichni jsou starší než já.Tak se opravdu bojím budoucnosti. Nedávno jsem se chtěla objednat na prevenci k oční. A ejhle..tři roky jste zde nebyla ( nějak moc rychle to uteklo a žádný problém nebyl)..tak už nejste v evidenci. Trošku nechápu tento systém. Z♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si Zdeni naivně myslela, že když si platíme zdravotní pojištění, lékařská péče musí být dostupná. No, každý si pod tím slovem představuje asi jinou kilometrovou vzdálenost. Ale připouštím, že 40 kilometrů není taková katastrofa, jsou na tom lidi i hůř.
      Připomněla jsi mi, že bych se na oční taky měla objednat. Tak teď mám docela obavu, jestli bude kam...
      Jindra

      Vymazat
  3. Když vloni odešla moje zubařka do důchodu, skoro jsem to obrečela. Za ta léta jsme si vybudovaly nejen přátelský vztah, ale byla to Paní doktorka. Po půl roce se nade mnou slitoval zubař dcery. Takže: "Jupí, mám zubaře!" Jezdím za ním také 40 km.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čekáme, až se nad námi nějaký zubař ,,slituje". To je poněkud zvláštní systém v našem zdravotnictví...:-(. A my jsme šťastní, že nebudeme bez péče. Na druhou stranu, mohly jsme dopadnout i hůř, Pavlo:-).
      Jindra

      Vymazat
  4. Kdyby šlo o zoubky králíčka, nebyl by tento příběh až taková katastrofa.
    Bohužel, tohle je pro každého člověka noční můra a škoda, že bude asi ještě hůř.¨
    Ještě že občas náhodně, nenáhodně potkáme ty dobré duše, které pomohou místo kompetentních, že?
    Tak hlavně aby zoubky nebolely a ani žádné jiné nemoci se neobjevily.
    Měj se, Jindři moc fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto je jeden příběh z mnoha, Hanko. A bojím se, že za chvíli už nepůjde jenom o zubaře, ale ubývá pediatrů i praktických lékařů a jak to vypadá v nemocnicích, všichni dobře víme:-(.
      Děkuji, krásné dny
      Jindra

      Vymazat
  5. Mám štěstí, protože mám zatím lékaře, které potřebuji v místě bydliště. Asi je to i tím, že k nim chodím dlouho. Ale i u nás je nedostatek odborných a obvodních lékařů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíš,jaké máš štěstí, Růženko. Snad nikdo z nich neonemocní nebo neodejde dodůchodu:-).
      Měj se hezky
      Jindra

      Vymazat
  6. Páni, to je tedy téma, i když v pohádce. Ona to ve skutečnosti taková pohádka není. Jsou to tři roky, co syn maturoval. Celkem hodně spolužáků a spolužaček dělal zkoušky na medicínu. Už u těch zkoušek jim říkali, ať rychle doženou němčinu, že pak stejně odejdou do Německa... To se ještě ani nevědělo, jestli zkoušky složí a budou přijati... Kdo bude léčit u nás, to fakt nevím...
    Jindřiško, dnes popřeji hlavně zdravé dny! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téme je bohužel aktuální,Helenko, ale co naděláme.Je třeba s ním jít ven. Je smutné, že náš systém, který nechá lékaře vystudovat na našich vysokých školách jim nezajistí takové podmínky, aby léčili doma. Abysme ještě jednou nejezdili za lékaři do Německa...:-)
      Jindra

      Vymazat
  7. Jindřiško, to nejsou moc pozitivní zprávy.... Tvrdá realita, co? Tohle je systém, který je mi proti srsti. Vše je jen o penězích, zdraví člověka je až na druhém místě, bohužel.
    jsem ráda, že jsi nakonec uspěla, i těch několik desítek kilometrů člověk nakonec ujede rád, když ví, že se mu péče dostane... Já mám naštěstí paní zubní doktorku asi čtyřicátnici, tak snad mi vydrží :o)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda jo, Peťo...setkala jsem se opravdu s tvrdou realitou. Nakonec jsem ráda, že můžu těch čtyřicet kilometrů dojíždět a ještě si zaplatit za dostavbu zubu plnou cenu:-).
      Díky, krásné dny Jindra

      Vymazat
  8. Moc mi bylo líto, když moje paní zubařka se rozhodla pro důchod. Byla fajn a vzbuzovala u mne důvěru. A oceňuji u ní to, že ona dřív neodešla, dokud nezajistila za sebe náhradu. Takže místo ní je tam nyní mlaďoučký zubní lékař, tak snad vydrží. Ona říkala, jak je těžké sehnat za sebe náhradu, protože se těm novým vystudovaným moc na místa v menších městech nechce.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste měli Hanko štěstí, že paní zubařka tu náhradu za sebe našla. U nás se to dosud nepovedlo. A vím i o případu pediatričky, která odešla do důchodu a náhradu za sebe nesehnala. A to se nejedná o malé město:-(.
      Pěkné dny
      Jindra

      Vymazat
  9. Jindřiško, to je jako v Kocourkově. A chudáci "zvířátka". Ne každý si může dovolit platit lékaře, přesto, že má nárok na bezplatnou péči, alespoň preventivní. :o) Chybí lékaři, chybí sestřičky a mladí odchází do zahraničí. No, uvidíme, jak to bude dál.
    Přeji fajn dny a ať zuby moc nebolí. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vystihla jsi to přesně, Dášo. Králíček Ouško asi v Kocourkově žije:-).
      Naštěstí ho zoubky nebolí, jen potřebuje dodělat to, co původní pan doktor nestihl:-).
      Měj se krásně
      Jindra

      Vymazat
  10. Depresivní pohádka,ale bohužel to pohádka není :-(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, pohádky mají mít šťastný konec. Tady to na něj sice vypadá, ale když se na to podíváme globálně, tak moc ne...:-(

      Vymazat
  11. Chtěla bych mít od Tebe sbírku pohádek Jindřiško :-)
    K zubaři jezdíme přes celou republiku 400 km :-)) Po přestěhování jsme v místě bydliště zubaře ještě nenašli a tak vždy spojíme návštěvu dědečka s návštěvou zubaře. Pravda, že pokud bychom řešili něco akutního je to dost z ruky, ale alespoň o důvod víc vracet se do rodného města.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Ty jsi milá Zuzko:-). Pohádek ještě pár bude:-)
      Čtyři sta kilometrů k zubaři??? Tak to si králíček Ouško nemá na co stěžovat! To je šílená představa...co když budete potřebovat dostavbu zubu nebo korunku a budete tam muset každý týden? To aby byste si udělali u dědy prázdniny...
      Přeji zdravé zuby celé rodině, protože u vás je to fakt extrém:-(
      Jindra

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra