NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

čtvrtek 5. dubna 2018

Moje poklady


,,Tam, kde je Tvůj poklad, bude i Tvé srdce“
Paulo Coelho

Výzva ,,Moje poklady“, kterou na svém blogu vyhlásila Marta, se nedá ignorovat.
Svůj poklad má totiž každý z nás a vůbec nezáleží na tom, jak moc jsme movití.
Nemusíme jezdit drahými auty, bydlet v luxusních vilách a na kontě mít šestimístnou částku, abychom byli vlastníky těch nejcennějších pokladů. Pro všechny z nás jsou to především děti, rodina a přátelé. To jsou ty skutečné poklady, které v životě máme, a které si musíme opravdu hýčkat.
Ale ještě jsou tu poklady materiální, které sice nemají nějakou zvláštní historickou ani finanční hodnotu, ale máme je rádi. Po léta si je schováváme a čas od času se jimi probíráme, oprašujeme a vzpomínáme na události, za kterých jsme tu či onu věc nabyli, nebo na člověka, který ji před námi vlastnil.
Milá Marti, děkuji za Tvou výzvu, bylo fajn posbírat ty věci a zavzpomínat.

Poklad první: Veverka bezuchá
Původ: po babičce z tátovy strany.
Při likvidaci pozůstalosti po babičce ji táta zachránil a přinesl mi ji s otázkou, jestli ji nechci. 
Jasně, že chci. Vždyť ty uši jsem veverce přece okousala já, když jsem byla malá.


Poklad druhý: Keramický sádelňák
Původ: po mamince
Tenhle nádherný kousek zůstal po mamce na chatě. Dlouhou dobu byl uložen mezi ostatním nádobím, než jsem si uvědomila jeho krásu, přenesla ho domů a dala na takové místo, abych ho měla denně na očích.



Poklad třetí: Kafemlýnek
Původ: po mamince
Když jsem před tátou projevila zájem, mlít si čerstvou zrnkovou kávu, neváhal a přivezl mi mlýnek, který kdysi dostala moje mamka od bráchy. Nikdy ho nepoužila. Já několikrát ano, ale nyní má své čestné místo v kuchyni a slouží pouze k potěšení oka. A stále voní kávou.


Poklad čtvrtý: Moždíř
Původ: po babičce z maminčiny strany
Moždíř zachránila před lety moje mamka z pozůstalosti po babičce. Když jsem si zařizovala vlastní domácnost, darovala mi ho. Každý rok před Vánocemi v něm tluču koření do medových perníčků.


Poklad pátý: Selská stolička
Původ: první výrobek syna truhláře
Selskou stoličku mi daroval syn, když ji vyrobil na učilišti. Dlouhá léta sloužila v šatně jako stupínek, když jsem potřebovala sáhnout někam, kam ze země nedosáhnu. Letos jsem se rozhodla, že je škoda, aby byla schovaná, poprosila jsem mého muže, aby ji obrousil a syn ji napustil světlou barvou. S výsledkem jsem spokojená tak, že stolička má čestné místo v obývacím pokoji.


Poklad šestý: Džbánek s nápisem Gruss aus Teplitz
Původ: po babičce z maminčiny strany
Džbánek mi darovala maminka z pozůstalosti po babičce. Pamatuji si, že babička v něm měla různé drobnosti, které se zrovna nikam nehodily. Často jsem ho u babičky vysypávala a přehrabovala se v knoflících, špendlících, gumičkách, kůžích a podobně. Dnes slouží jako pokladnička pro vnoučata a když jsem ho otevřela k nafocení, zjistila jsem, že mezi mincemi jsou i suché kaštany.



Poklad sedmý: Máslenka
Původ: vánoční dárek od švagrové
Tato máslenka je nejmladší ze všech mých pokladů, jsou jí pouhé tři měsíce. Našla jsem ji pod stromečkem i s ručně vyrobeným domácím máslem. Jsem z ní tak nadšená, že ji do svých pokladů bez váhání zařazuji.


  
Poklad osmý: Pohlednice koní
Původ: moje osobní dětská sbírka
Pohlednice koní jsem si jako děvče kupovala z kapesného, které jsem dostávala od rodičů. Tenkrát stál pohled v novinovém stánku jednu korunu. Když jsem ale chtěla nějaké exkluzivnější kousky, musela jsem na burzu, a tam jsem za jeden pohled koňského fešáka dala i čtyři koruny. Nevím proč, ale při té vzpomínce mi cukají koutky…


Abych nezapomněla…
Všechny poklady světa,
dala by Henrieta,
za ten jeden jediný,
veliký rodinný.



42 komentářů:

  1. Je zajímavé "probírat se" poklady ostatních. Ráda jsem si prohlédla i tvoje. A bezuchá veverka mi připomněla žlutou plastovou lišku, které jsem okousala uši a táta ji měl pak spoustu let vystavenou v knihovně. Kdoví, kde je jí konec...
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Stáňo, je to zajímavé, moc mě to bavilo. Zvláštní, jak se nám při prohlížení pokladů druhých vybaví další vzpomínky nebo věci, na které jsme třeba už zapomněli. A v tom je tahle výzva hrozně fajn.
      Měj se fajn
      Henrieta

      Vymazat
  2. Henrietko, je úžasné, kolik vzpomínek člověku při takové výzvě vyvstane, viď? Máš nádherné poklady.
    Měj se moc hezky,,Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, je to úžasné! Marta měla bezva nápad, jsem nadšená. Z toho, že jsem vyhrábla své ,,poklady" a zavzpomínala a z toho, že se blogy díky tomu opět propojují.
      Krásné dny
      Henrieta

      Vymazat
  3. Jsou věci, kterých se zbavíme snadno a jsou věci, které se pro nás stanou pokladem -vzpomínkou. Ty jsou vystavené, nebo uložené tak, abychom je čas od času třeba jen pohledem pohladily. Máš je i Ty.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší je Hanko, že se kolikrát zbavíme i věcí, které měly zůstat dochovány. To nám ale dojde až za čas. Ty věci už ale nejsou...Jsem ale moc ráda i za ty, které mám.
      Henrieta

      Vymazat
  4. Henrietko, díky a máš moc krásné poklady. Mám radost, jak nás všechny spojilo jedno téma a všichni jsme vzpomínali a hledali, co je pro nás pokladem. Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, byl to super nápad, jsem nadšená. Vzájemné propojení je evidentní, každý si hrábnul do svých vzpomínek a odkryl ,,poklady" druhých, super! Díky za to.
      Henrieta

      Vymazat
  5. Henrietko,
    krásn poklady doma máš :-)
    Je super, jak nás všechny Slunečnice spojila se vzpomínkami !
    Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ilonko, každý takový poklad má pro všechny velký význam. Slunečnice měla bezva nápad, každé spojení s tak úžasnými lidmi jenom vítám.
      Měj se fajn
      Henrieta

      Vymazat
  6. To je moc hezká výzva. Přemýšlím, jestli mám vůbec nějaké poklady já....minimálně jeden ano. Po babičce, kameninovou formu na pečení vánočky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tak sem s ní, ještě není pozdě, Marta tě určitě ještě zařadí do výběru ,,pokladů":-). A možná najdeš i něco víc než jen formu po babičce...
      Henrieta

      Vymazat
  7. Pokladů spousta, ale který honem vybrat, že? Všechny mají svoji historii, co u srdce chytí. A o tom tyhle poklady jsou, aby nevymizely vzpomínky...
    Krásné sluníčkové dny k vám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, je z čeho vybírat, to je pravda. Myslím, že každý vybere ty, které jsou mu nejmilejší, ale při prohlížení pokladů druhých si třeba vzpomene, že má ještě ten či onen, který mohl ukázat:-).
      Měj se krásně
      Henrieta

      Vymazat
  8. Další krásné poklady, další milé vzpomínání...
    Díky, Henrietko, že ses podělila.
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Helenko, rádo se stalo:-).
      Měj fajn týden
      Henrieta

      Vymazat
  9. Milá Henrietko krásné, srdíčkové podklady máš.. a úžasné vzpomínky.
    Krásný víkend ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Zdeni, vybírala jsem srdcem, jasno jsem měla okamžitě, ale přesto mám v zásobě ještě další kousky:-).
      Hezký zbytek neděle.
      Henrieta

      Vymazat
  10. Henrieto, máš krásné poklady, okořenění vzpomínkami. Je to nádherné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Diano. Ano, mé poklady jsou hodně spojené se vzpomínkami. Ale to asi nás všech, jak jsem tak stačila postřehnout:-)
      Henrieta

      Vymazat
  11. Já jenom vrním, tyhle výzvy, to je úžasná věc !
    Jen tak mezi řečí se dozvím, že zapřísáhlá vyznavačka zdravotního stylu si doplňuje vápník okusováním sádrových zvířátek ...
    Krásné poklady, krásné povídání ...a kde je to máslo, domácky zbouchané ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nadšená! Kdo ví, kdo s čím přijde příště:-).
      No jasně, přírodní zdroj:-).
      To máslo po domácku zbouchané je přece dávno zbouchané:-)).
      Henrieta

      Vymazat
  12. Teda to nahlédnutí do pokladů druhých mne vážně baví. Máš krásné poklady s milými vzpomínkami, ale nejvíce se mi líbí okousaná veveruška, nechápu že jsi ji opravdu baštila :o)).
    A Henrietko, moc se mi líbí tvá závěrečná slova...Kdyby vše fungovalo v rodině jak má, byl by to nejzlatější poklad všech pokladů. Ale život nám občas zašmodrchá nitky.
    Měj se báječně.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já taky nechápu, že jsem tu veverku mohla takhle ohlodat, ale dokonce si i pamatuji na to, jak mě babička napomínala, abych ji nekousala, že si nebudu mít s čím hrát:-).
      Rodina a zdraví je nejvíc, to je jasný. No a že se občas něco nepovede, to jsou ty lidské osudy. Taky jsme trochu ,,šmodrchali", ale nakonec je snad všechno tak, jak má být.
      Henrieta

      Vymazat
  13. Henrietko, ráda jsem se s Tebou seznámila. Těší mě, že si můžu prohlédnout poklady ostatních a děkuji, že jsi se podělila se svými vzpomínkami. Verše na závěr jsou tak pravdivé....Přeji hezký víkend. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Růžo, děkuji za Tvá slova. I já se pokochala Tvými poklady a jsem ráda, že jsme vzájemně objevily naše blogy.
      Měj se pěkně
      Henrieta

      Vymazat
  14. Citát? Nádhera a slzy v očích - mám to také tak. Poklady po mamince i babičce se pyšní na polici v kuchyni - kývový mlýnek, cukřenky, dózy na kávu a cukr, krásná smaltová konev na kávu. Po mé babičce, kterou jsem ani nepoznala (zemřela v 54ti letech a mně bylo půl roku), mám památku nejmilejší. Je to modlitební knížka, kde jsou babiččinou rukou zapsána data a zdrobnělá jména jejích čtyř dětí. Zavzpomínala jsem a zase ty slzy v očích...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda Pavlo, že to cítíš stejně jako já. Vzpomněla sis na poklady, které máš doma, zavzpomínala jsi se mnou. Dojetí je na místě, emoce se mají prožít.
      Děkuji za tvá slova, měj se krásně.
      Henrieta

      Vymazat
  15. Henrietko, to jsou ale krásné poklady a všechny jsou opravdu památeční. Mně se moc líbí kávomlýnek a hmoždíř, ale ten já žádný nemám. :o( Také mne zaujala dětská sbírka pohledů s příběhem. Všechny poklady jsou srdíčkové a proto jsou nejcennější.
    A citát na závěr ...., když drží rodina pohromadě, žije se lépe.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Dášo. Většina pokladů ve mně vyvolává vzpomínky a jsou památkou na blízké. Svou sbírku pohledů jsem do ,,pokladů" zařadila na poslední chvíli, málem bych na ní zapomněla:-).
      Měj se krásně
      Henrieta

      Vymazat
  16. Dobrý den, líbí se mi Vaše sbírka, jelikož je různorodá věkově i tvarově i vzpomínkově. Stejně se mi líbí její písemné zhodnocení a mezi námi, ta mladá máslenka je opravdu skvělá. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marcelo, děkuji. Vlastně jsem o různorodosti mých ,,pokladů" ani nepřemýšlela, takhle to prostě vyšlo, takhle jsem je vybrala:-). A tu máslenku...mám fakt ráda:-).
      Pěkné dny přeji
      Henrieta

      Vymazat
  17. Henrietko, to jsou úžasné poklady :-)) A všechny :-) Staré i ty mladší :-) Hezkou neděli :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, děkuji moc. Mám je všechny ráda.
      Měj se pěkně
      Henrieta

      Vymazat
  18. Henrieto, krásné poklady máš doma! K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Karlo, budu si je hýčkat:-).
      Krásné dny Tobě.
      Henrieta

      Vymazat
  19. Henrieto, ráda jsem se koukla na tvé poklady, pokaždé je nějaký, který mi připomene něco z mého života. U tebe sbírka pohledů. Děkuji.
    Hezké dny přeji. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji moc. Také nacházím u druhých poklady, které mi něco připomenou nebo si uvědomím, že tohle měla babička taky, nebo že na tamto jsem už dávno zapomněla. Kouzlo této výzvy!
      Měj se fajn
      Henrieta

      Vymazat
  20. Moc hezké pokoukání na poklady. Pohledy jsem také sbírala, kde jim je konec ?? Hmoždíř mám úplně stejný po babičce Antonii a také v něm tluču každý rok koření do perníčků.
    Moc se mi líbí, jak jsme si všechny krásně zavzpomínaly a jak nás výzva spojila.
    Přeji krásné jarní dny, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jitko:-). Já si pohledy střežím, občas se jimi probírám. To jméno Antonie mne opravdu fascinuje, dneska se tak snad nikdo nejmenuje. A my jsme obě, ty i já, měly babičky Toničky, neuvěřitelné:-).
      Měj se moc hezky
      Henrieta

      Vymazat
  21. Henriet,
    moc ráda jsem si prohlížela obrázky Tvých pokladů
    a hezké čtení k tomu..je to někdy až takové dojemné, viď?? Moc jsem si tuhle výzvu užila..A ta veverka je prostě kouzelná bez těch oušek
    měj se hezky Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji, jsem ráda, že se ti mé ,,poklady" líbí. Pro mne mají určitou cenu, ale to určitě pro každého. Dojetí jsem se při probírání těch věcí neubránila.
      Užívej jarních dnů
      Henrieta

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra