NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

čtvrtek 1. března 2018

Zeleninové ragú

Ragú je pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny.
Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení.
Tak teď vlastně ani nevím, jestli jsem připravila ragú nebo jen prostě dušenou zeleninu.
A ono je to vlastně nakonec úplně jedno. Důležitý je výsledek a ten pro mě i bez masa rozhodně stojí za to. 

Na dvě porce potřebuji:

1 menší pórek
2 menší mrkve
½ fenyklu
2 řapíky celeru
300g hlívy ústřičné
1 lžička sladké papriky
1 lžička kari koření
sůl, pepř
500ml vody
kousek másla
½ lžíce olivového oleje


Pórek a mrkev nakrájím na kolečka, fenykl a řapíkatý celer na kostičky. Z hlívy odřežu nohy, a hlavy pokrájím na kousky. Na pánvi rozehřeji asi dvou milimetrový plátek másla spolu s olivovým olejem. Tuk je jen pro chuť, ne aby se v něm zelenina smažila. Přidám pokrájenou zeleninu a chvíli opékám. Když začne pouštět šťávu, směs přiklopím poklicí a nechám dusit. Když se šťáva vydusí, podliji vodou a pokračuji v dušení, dokud není mrkev měkká na skus. Ostatní zelenina změkne o chvilku dříve, ale to ničemu nevadí, právě na opak. Zeleninové ragú podávám s vařenými bramborami, výtečné to bude ale i s rýží nebo bulgurem.



Zdravě – levně – rychle – chutně

Zdravě:
Směs zeleniny je zdravá sama o sobě, za zmínku možná stojí hlíva ústřičná a fenykl, který jsem jako zeleninu objevila nedávno a naprosto mne svou chutí okouzlil.
Hlíva ústřičná – obsahuje velké množství bílkovin, asi osmnáct mastných kyselin, vitaminy skupiny B, C a K. Z minerálních látek obsahuje především draslík, železo, fosfor, ze stopových prvků selen, zinek, bor a jód. Hlíva proto příznivě působí proti rakovině, kardiovaskulárním chorobám, astmatu, artritidě, osteoporóze i zánětům. Hlívu ústřičnou můžeme koupit i jako potravinový doplněk v kapslích, ale z nich tak dobrý oběd neuvaříme. Nehledě na přidané chemické látky, které se při výrobě potravinových doplňků používají.
Fenykl – Už staří Řekové používali fenykl jako lék proti trávicím potížím, k léčbě ledvin a jater. Je bohatý na obsah draslíku, vlákniny, kyseliny listové, vitamínů A a E. Fenykl podporuje činnost střev a tím pomáhá proti nadýmání. Fenykl také léčí překyselený žaludek, má močopudný a detoxikační účinky a zmírňuje zánětlivé procesy v organismu.
A pozor, fenykl též působí jako afrodiziakum, tudíž zvyšuje sexuální apetit.


Levně:
Hlíva ústřičná pokrm mírně prodražuje, ale její vůně a chuť v pokrmu rozhodně stojí za to. Ostatní zelenina jsou už opravdu jen korunové položky.
Jedna porce i s přílohou mně vyšla zhruba na 40,- Kč, což si myslím, že si čtyři plné lžíce ještě zaslouží.

Rychle:
Tato večeře byla opravdu během chvilky připravená, nejvíce zdržuje vaření brambor ve slupce. Pokud si ale zeleninové ragú dáme s rýží nebo bulgurem, spoustu času ušetříme. Kvůli vaření brambor jsem nucena jednu lžíci vyprázdnit.


Chutně:
Já jsem si pochutnala moc. Kombinace hlívy, fenyklu a řapíkatého celeru zajistila jídlu skvělou chuť, a tak nebylo potřeba žádných dochucovadel. A což teprve ta vydušená šťávička…mňam!
Tudíž, čtyři lžíce ze čtyř!

Abych nezapomněla…
nějaké nápady jak ještě připravit fenykl?


22 komentářů:

  1. Já si myslím, že vaření brambor by lžíci vyprazdňvoat nemuselo - když se dají prvně vařit brambory (a vyberou se menší) a pak se začne připravovat zelenina, tak by to mohlo být hotové vlastně skoro zároveň, ne? Rýže mi nepřijde o moc rychlejší...
    A řapíkatý celer a hlívu nemám moc objevenou, tak je to dobrý tip, co vyzkoušet (ale jen zeleninové ragú to nebude - já jsem velký masožravec:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, možná máš pravdu Stáňo, upřímně řečeno, váhala jsem, jestli lžíci vyprázdnit, ale já ty brambory vařila třičtvrtě hodiny. A to mi přišlo fakt hodně. Jsem přesvědčená o tom, že masožravci si to rádi vylepší k chuti své:-). Ale pak budou muset nejspíš vyprázdnit lžíci v kategorii LEVNĚ:-).
      Hnerieta

      Vymazat
  2. Henrietko tak to je dobrůtka přímo pro mne.
    Zeleninu můžu na kila.Docela jsi mne nalákala,že by dnešní oběd pro mne?? 😉
    Krásný víkend ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak výborně, Zdeni. Jsem ráda, že jsem se ti trefila do chuti. Já také zeleninu můžu a to mi připomíná, že budu muset doplnit zásoby:-).
      Henrieta

      Vymazat
  3. Henrietko, také dělám, jen jsem nevěděla, že je to ragú :-) Zeleninu různě obměňuji a hlívu ústřičnou dávám často. Měj krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já jsem to tak nazvala, ale nejsem si úplně tak jistá, že je to správně:-). Ale vydušenou šťávičku to mělo, tak to snad můžeme za ragú prohlásit:-).
      Henrieta

      Vymazat
  4. Henrietko, vypadá to báječně a já bych si to na oběd dokázala představit, ale doma bych to nevařila a nebo bych musela přidat k tomu kus masa. Pak by to možná prošlo.
    U nás jde zeleninu hlavně syrová.
    Přeji krásný večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, masožravci klidně s masem, jak je libo:-). Já jsem spíš typ na tepelně upravenou zeleninu, ale v létě si ji dám s chutí i syrovou.
      Henrieta

      Vymazat
  5. Milá Henrietko,
    skvělý fotky - a určitě bezvadné jídlo! Něco o tom vím, protože (bez hlívy) si to dělám v poslední době taky. 😊 A hlíva by to určitě pozvedla - díky za inspiraci.

    Mimochodem, kdo z vás NEMÁ rád fenykl, by ho měl zkusit takhle dobře zakomponovat s kořenovou zeleninou a dobře podusit. Pendrek nemusím, ale dobře upravený fenykl je skvělá věc. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu fotek Dorko. Nový mobil asi dělá divy:-).
      Hlíva tomu fakt dodá šmak, ale to vlastně i fenykl a řapík.
      Pendrek od malička nesnáším, a teď už vím, co mi ta ,,vůně" syrového fenyklu připomíná...Proto ho můžu jen tepelně upravený.
      Henrieta

      Vymazat
  6. Já bych si pomlaskala a ještě bych si přidala, vše z receptu jím v hojné míře, vede u mne řapíkatý celer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že jsem se ti trefila do chuti:-). Se řapíkem děláš dobře, je moc zdravý.
      Henrieta

      Vymazat
  7. No přesně o něčem takovém jsem přemýšlela, že uvařím :-)) Přece jen vařit pro tu moji vegetariánku, akorát fenykl tedy nemám....Krásný víkend přeji :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No výborně! Zase trefa! Škoda, fenykl tomu dodá fakt výjimečnou chuť. Ale nechá se běžně kupit, určitě na něj někde natrefíš:-).
      I tobě pěkný víkend.
      Henrieta

      Vymazat
  8. Delam take ragu, nejsou tam vnitrnosti ani houby, ale mam to rada. Moc:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A o tom to je Marcelko, udělat si to takové, aby to člověk měl rád, aby si pochutnal. Henrieta

      Vymazat
  9. Henrieto, vypadá to dobře, podobná jídla mám teď v plánu. Minulý týden jsem stoupla na váhu a udělalo se mi mdlo :-) A blížící se jaro k tomu vyloženě vyzývá :-) K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, dalo se to i jíst:-). S váhou problémy nemám, takže mdlo se mi dělá z jiných věcí:-).
      Vyzkoušej a uvidíš, třeba ti to bude chutnat.
      Pěkné jarní dny Karlo.
      Henrieta

      Vymazat
  10. S fenyklem nemám vůbec žádnou zkušenost ( pokud nepočítám čaj proti prdíkům pro miminka). Ale ragů obecně mám ráda...jen bych přidala maso :-)Řapíkatý celer ( vlastně jakýkoliv celer) naprosto miluji.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já fenykl objevila teprve nedávno Míšo. A musím říct, že mně naprosto nadchnul. Jinak odvar z fenyklu(koření) jsem dětem vařila také, když byly malé:-).
      A to maso si klidně přidej, věřím, že to bude dobré, jen o trochu dražší:-).
      Hezký den
      Henrieta

      Vymazat
  11. Henrietko, myslím, že by mi chutnalo, jen nevím, jak ten fenykl. Opakovaně jsem ho zkoušela v salátu a ... nic moc.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tepelně upravený fenykl má úplně jinou chuť(předpokládám, že jsi do salátu použila ten syrový). Já bych se syrovým asi taky měla problémy, ani mi totiž moc nevoní.
      Hezký den
      Henrieta

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra