Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem
pomalého dušení.
Tak teď vlastně ani nevím, jestli jsem připravila ragú nebo
jen prostě dušenou zeleninu.
A ono je to vlastně nakonec úplně jedno. Důležitý je
výsledek a ten pro mě i bez masa rozhodně stojí za to.
Na dvě porce
potřebuji:
1 menší pórek
2 menší mrkve
½ fenyklu
2 řapíky celeru
300g hlívy ústřičné
1 lžička sladké papriky
1 lžička kari koření
sůl, pepř
500ml vody
kousek másla
½ lžíce olivového oleje
Pórek a mrkev nakrájím na kolečka, fenykl a řapíkatý celer
na kostičky. Z hlívy odřežu nohy, a hlavy pokrájím na kousky. Na pánvi
rozehřeji asi dvou milimetrový plátek másla spolu s olivovým olejem. Tuk
je jen pro chuť, ne aby se v něm zelenina smažila. Přidám pokrájenou
zeleninu a chvíli opékám. Když začne pouštět šťávu, směs přiklopím poklicí a
nechám dusit. Když se šťáva vydusí, podliji vodou a pokračuji v dušení, dokud
není mrkev měkká na skus. Ostatní zelenina změkne o chvilku dříve, ale to
ničemu nevadí, právě na opak. Zeleninové ragú podávám s vařenými
bramborami, výtečné to bude ale i s rýží nebo bulgurem.
Zdravě – levně –
rychle – chutně
Zdravě:
Směs zeleniny je zdravá sama o sobě, za zmínku možná stojí
hlíva ústřičná a fenykl, který jsem jako zeleninu objevila nedávno a naprosto
mne svou chutí okouzlil.
Hlíva ústřičná –
obsahuje velké množství bílkovin, asi osmnáct mastných kyselin, vitaminy
skupiny B, C a K. Z minerálních látek obsahuje především draslík, železo,
fosfor, ze stopových prvků selen, zinek, bor a jód. Hlíva proto příznivě působí
proti rakovině, kardiovaskulárním chorobám, astmatu, artritidě, osteoporóze i
zánětům. Hlívu ústřičnou můžeme koupit i jako potravinový doplněk
v kapslích, ale z nich tak dobrý oběd neuvaříme. Nehledě na přidané chemické
látky, které se při výrobě potravinových doplňků používají.
Fenykl – Už staří
Řekové používali fenykl jako lék proti trávicím potížím, k léčbě ledvin a
jater. Je bohatý na obsah draslíku, vlákniny, kyseliny listové, vitamínů A a E.
Fenykl podporuje činnost střev a tím pomáhá proti nadýmání. Fenykl také léčí
překyselený žaludek, má močopudný a detoxikační účinky a zmírňuje zánětlivé
procesy v organismu.
A pozor, fenykl též působí jako afrodiziakum, tudíž zvyšuje
sexuální apetit.
Levně:
Hlíva ústřičná pokrm mírně prodražuje, ale její vůně a chuť v pokrmu
rozhodně stojí za to. Ostatní zelenina jsou už opravdu jen korunové položky.
Jedna porce i s přílohou mně vyšla zhruba na 40,- Kč,
což si myslím, že si čtyři plné lžíce ještě zaslouží.
Rychle:
Tato večeře byla opravdu během chvilky připravená, nejvíce
zdržuje vaření brambor ve slupce. Pokud si ale zeleninové ragú dáme s rýží
nebo bulgurem, spoustu času ušetříme. Kvůli vaření brambor jsem nucena jednu lžíci vyprázdnit.
Chutně:
Já jsem si pochutnala moc. Kombinace hlívy, fenyklu a
řapíkatého celeru zajistila jídlu skvělou chuť, a tak nebylo potřeba žádných
dochucovadel. A což teprve ta vydušená šťávička…mňam!
Tudíž, čtyři lžíce ze čtyř!
Abych nezapomněla…
nějaké nápady jak ještě připravit fenykl?
Já si myslím, že vaření brambor by lžíci vyprazdňvoat nemuselo - když se dají prvně vařit brambory (a vyberou se menší) a pak se začne připravovat zelenina, tak by to mohlo být hotové vlastně skoro zároveň, ne? Rýže mi nepřijde o moc rychlejší...
OdpovědětVymazatA řapíkatý celer a hlívu nemám moc objevenou, tak je to dobrý tip, co vyzkoušet (ale jen zeleninové ragú to nebude - já jsem velký masožravec:-))
No, možná máš pravdu Stáňo, upřímně řečeno, váhala jsem, jestli lžíci vyprázdnit, ale já ty brambory vařila třičtvrtě hodiny. A to mi přišlo fakt hodně. Jsem přesvědčená o tom, že masožravci si to rádi vylepší k chuti své:-). Ale pak budou muset nejspíš vyprázdnit lžíci v kategorii LEVNĚ:-).
VymazatHnerieta
Henrietko tak to je dobrůtka přímo pro mne.
OdpovědětVymazatZeleninu můžu na kila.Docela jsi mne nalákala,že by dnešní oběd pro mne?? 😉
Krásný víkend ti přeji.Z ❤
No tak výborně, Zdeni. Jsem ráda, že jsem se ti trefila do chuti. Já také zeleninu můžu a to mi připomíná, že budu muset doplnit zásoby:-).
VymazatHenrieta
Henrietko, také dělám, jen jsem nevěděla, že je to ragú :-) Zeleninu různě obměňuji a hlívu ústřičnou dávám často. Měj krásný víkend.
OdpovědětVymazatMarti, já jsem to tak nazvala, ale nejsem si úplně tak jistá, že je to správně:-). Ale vydušenou šťávičku to mělo, tak to snad můžeme za ragú prohlásit:-).
VymazatHenrieta
Henrietko, vypadá to báječně a já bych si to na oběd dokázala představit, ale doma bych to nevařila a nebo bych musela přidat k tomu kus masa. Pak by to možná prošlo.
OdpovědětVymazatU nás jde zeleninu hlavně syrová.
Přeji krásný večer. D.
Dášo, masožravci klidně s masem, jak je libo:-). Já jsem spíš typ na tepelně upravenou zeleninu, ale v létě si ji dám s chutí i syrovou.
VymazatHenrieta
Milá Henrietko,
OdpovědětVymazatskvělý fotky - a určitě bezvadné jídlo! Něco o tom vím, protože (bez hlívy) si to dělám v poslední době taky. 😊 A hlíva by to určitě pozvedla - díky za inspiraci.
Mimochodem, kdo z vás NEMÁ rád fenykl, by ho měl zkusit takhle dobře zakomponovat s kořenovou zeleninou a dobře podusit. Pendrek nemusím, ale dobře upravený fenykl je skvělá věc. 😊
Děkuju za pochvalu fotek Dorko. Nový mobil asi dělá divy:-).
VymazatHlíva tomu fakt dodá šmak, ale to vlastně i fenykl a řapík.
Pendrek od malička nesnáším, a teď už vím, co mi ta ,,vůně" syrového fenyklu připomíná...Proto ho můžu jen tepelně upravený.
Henrieta
Já bych si pomlaskala a ještě bych si přidala, vše z receptu jím v hojné míře, vede u mne řapíkatý celer.
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda, že jsem se ti trefila do chuti:-). Se řapíkem děláš dobře, je moc zdravý.
VymazatHenrieta
No přesně o něčem takovém jsem přemýšlela, že uvařím :-)) Přece jen vařit pro tu moji vegetariánku, akorát fenykl tedy nemám....Krásný víkend přeji :-))
OdpovědětVymazatNo výborně! Zase trefa! Škoda, fenykl tomu dodá fakt výjimečnou chuť. Ale nechá se běžně kupit, určitě na něj někde natrefíš:-).
VymazatI tobě pěkný víkend.
Henrieta
Delam take ragu, nejsou tam vnitrnosti ani houby, ale mam to rada. Moc:-). M.
OdpovědětVymazatA o tom to je Marcelko, udělat si to takové, aby to člověk měl rád, aby si pochutnal. Henrieta
VymazatHenrieto, vypadá to dobře, podobná jídla mám teď v plánu. Minulý týden jsem stoupla na váhu a udělalo se mi mdlo :-) A blížící se jaro k tomu vyloženě vyzývá :-) K.
OdpovědětVymazatDěkuji, dalo se to i jíst:-). S váhou problémy nemám, takže mdlo se mi dělá z jiných věcí:-).
VymazatVyzkoušej a uvidíš, třeba ti to bude chutnat.
Pěkné jarní dny Karlo.
Henrieta
S fenyklem nemám vůbec žádnou zkušenost ( pokud nepočítám čaj proti prdíkům pro miminka). Ale ragů obecně mám ráda...jen bych přidala maso :-)Řapíkatý celer ( vlastně jakýkoliv celer) naprosto miluji.
OdpovědětVymazatO všem? Ovšem!
Já fenykl objevila teprve nedávno Míšo. A musím říct, že mně naprosto nadchnul. Jinak odvar z fenyklu(koření) jsem dětem vařila také, když byly malé:-).
VymazatA to maso si klidně přidej, věřím, že to bude dobré, jen o trochu dražší:-).
Hezký den
Henrieta
Henrietko, myslím, že by mi chutnalo, jen nevím, jak ten fenykl. Opakovaně jsem ho zkoušela v salátu a ... nic moc.
OdpovědětVymazatMěj hezký večer, Helena
Helenko, tepelně upravený fenykl má úplně jinou chuť(předpokládám, že jsi do salátu použila ten syrový). Já bych se syrovým asi taky měla problémy, ani mi totiž moc nevoní.
VymazatHezký den
Henrieta
Podobný základ dávám do základu na pizzu, když si chci udělat něco jiného než klasickou rajčatovou se sugo nebo se smetanovým základem (ten mi moc nechutná). Co mám pizza pec, tak v tomhle doma hodně experimentujeme a musím říct, že se mi to fakt líbí. Skvělá investice. :) Doporučuji každému.
OdpovědětVymazat