NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

čtvrtek 16. února 2017

Bleskové kari

Když jsem si recept na tento pokrm poprvé přečetla v prvním díle Kuchařky ze Svatojánu, myslela jsem, že se autorka zbláznila. Přece jenom kombinace brambor a jasmínové rýže, mi připadala přinejmenším neobvyklá. Při přípravě jsem proto k výsledku přistupovala dost skepticky. Od té doby, co jsem Bleskové kari uvařila poprvé, uplynul více než rok a již jsem ho připravovala nesčetněkrát. Oblíbila jsem si ho díky skvělé chuti a rychlosti přípravy. A brambory s rýží? Proč ne!

Původní recept jsem si mírně upravila.
Používám o 100g více hrášku a dvakrát tolik smetany. Mléčnou smetanu jsem zaměnila za mandlovou. Kdo se nevyhýbá mléčným výrobkům, klidně použije klasickou smetanu, která je i v původním receptu.

Na 4 porce jsem spotřebovala:

3 lžíce oleje
1 lžička kari
300g zeleného hrášku
500g brambor
200ml mandlové smetany
sůl, pepř
240g jasmínové rýže

Brambory jsem oškrábala, nakrájela na kostičky a uvařila v osolené vodě. Jasmínovou rýži jsem propláchla vlažnou vodou a též uvařila v osolené vodě. Na třech lžících oleje jsem lehce rozvoněla lžičku kari, přidala mražený hrášek, podlila trochou vody a chviličku dusila. Přidala jsem uvařené brambory, osolila, opepřila a dobře promíchala. Zalila mandlovou smetanou a prohřála. Jasmínovou rýži jsem naservírovala na talíř, doprostřed udělala důlek a do něj vložila kari směs.

Dobrou chuť!



Mandlová smetana obsahuje více vápníku než klasická smetana. Navíc má spoustu minerálů a vitamínů, např. mangan, hořčík, vitamin E a B. Mandlová smetana se nesrazí, i když ji smícháme s kyselými přísadami jako je ocet a citron. Je výborná do omáček, na těstoviny i do kávy.

Abych nezapomněla…,
že i ze zdánlivě nesourodých kombinací surovin může vzniknout vynikající jídlo.



10 komentářů:

  1. V minulém životě jsem byla prasetem, miluji brmbory, miluji brambory na všechny možné způsoby, takže i s rýží nevidím problém....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom podobně. Brambory, to je moje:-)
      H.

      Vymazat
  2. Tak tohle nevyzkouším. Nemám ráda hrášek v jídle (jen samotný z lusků). Zkoušela jsem to "zlomit" a ne - prostě mi to zkazí jídlo. Takže jsem to vzdala. Nakonec - nemusí mi chutnat všechno, že... (ono já jsem vůbec divná - třeba špenát jím k vepřovému s brknedlíkem z kompotové misky - jinak mne to zelené na talíři ve šťávě z mase irituje...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, někomu vadí hrášek i v polévce.
      Z jídla máš mít radost, takže špenát z kompotové misky? Proč ne!
      H.

      Vymazat
  3. Taky jsem na tento recept koukala s nedůvěrou. A ještě jsem neměla chuť ho vyzkoušet. U nás je buď rýže nebo brambory :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj muž kroutí hlavou pokaždé, když to vidí u mě na talíři:-) A já mu pokaždé říkám:,,Víš, jak je to dobrý..."
      H.

      Vymazat
  4. Poprvé jsem jedna divnou kombinaci houskové knedlíky a rýži v Maďarsku :-), ale proč ne a dobrý :-). V Tunisu zase krůtí řízek s těstovinami. Takže za mě rýže a brambory skvělé a na víc všechny ingredience ve mě vzbuzují přímo orgastické představy :-). 100% vyrobím mńáám. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Houskové knedlíky s rýží...no dejme tomu. Ale řízek s těstovinami je fakt divný. Ale dokud neochutnáš, nevíš:-)
      No tak super, navnadila jsem chuťové buňky, tak hurá do vaření:-)
      H.

      Vymazat
  5. Tak to je opravdu nezvykla kombinace, ale mne se libi:-). M.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra