NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

neděle 23. února 2020

Dá se to vůbec přežít?


   Když se mi tak zítra blíží ta jednapadesátka a všude čtu, jak to v tomhle věku začíná být příšerný, přemýšlím, jestli je ještě vůbec na co se těšit. Kromě tradičně děsivých příznaků klimaktéria, se kterými nejspíš končí šťastný život ženy, mě prý čekají úporné bolesti kloubů, nikdy nekončící migrény, únik moči, obezita, artróza, absence vitamínu a minerálů, poruchy zažívání a celkově mi prostě bude na nic. Začne se mi zhoršovat paměť, takže pro potencionální zaměstnavatele už nebudu dostatečně výkonná. Scvrkne se mi kůže, vypadají vlasy, bože! 
Já budu hnusná…a protivná…a zpocená!
   Nejsem zbytečně optimistická, když se právě v tomto tak rizikovém a komplikovaném věku chystám změnit zaměstnání? Nemám přehnané ambice, když chci i letos absolvovat pochod Praha – Prčice? Neriskuji lehkomyslně svůj život tím, že chci opět v létě strávit týden turistikou ve Vysokých Tatrách? Možná bych si spíše měla nakoupit tuny potravinových doplňků, nechat preventivně předepsat nějaké léky, zalézt pod deku a čekat, až to jedno po druhém pěkně přijde…
Chodí to postupně, že jo?! Protože kdyby to mělo přijít všechno naráz, tak to by mě asi fakt zabilo…



Abych nezapomněla…
,,Skutečného mládí dosahujeme ve zralých letech.“
Jean Cocteau
 

34 komentářů:

  1. Jindřiško, nejdříve vše nejlepší k narozeninám. A neboj, každý věk je nějak krásný, já bych osobně nevrátila nic, snad jen čas před nehodou, tři roky zpátky. 51 je krásný věk, je mi o víc než 10 let víc a i tento věk vnímám pozitivně. Tak vykroč tou správnou nohou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Marti za krásná pozitivní slova. Z Tvého přístupu k životu by se dalo čerpat. Nehoda už bohužel vrátit nejde, ale Ty se s následky pereš jako pes, obdivuji Tě a přeji ze srdce, aby bylo pořád líp a líp.
      Jindra

      Vymazat
  2. Jen klid,Jindřiško. Náhodou to není špatný věk.
    Výhled, že tu mne bude bolet, tu mne bude píchat jsem brala s rezervou. A beru to tak stále :-).
    Hezký narozeninový den - přeji Ti všechno nejlepší.
    Hanka
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak s tím, že nás občas někde zabolí s tím se vyrovnáme, Hanko. Ono to určitě nebude tak zlé, to jenom prodejci potravinových doplňků a výrobci léků nás chtějí vystrašit, aby měli velké zisky. Strach je v tomto oboru nejlepší zákazník. Mockrát Ti děkuji, pěkný večer.
      Jindra

      Vymazat
  3. Jindřiško, na den přesně mi za tři měsíce bude o rok méně než je dnes Tobě ;-) a v hlavě se mi honí úplně to samé. Hlavně, jestli je na co se těšit, když to tělo už se nechová tak, jak jsem zvyklá. O ostatním ani nemluvím :-))) Nezbývá než věřit zkušenějším a určitě se z toho nestresovat, protože jak víme, to způsobuje jenom nemoci. Krásné narozeniny a hlavně to zdravíčko :-)) D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani, Ty pískle:-)), to budeš slavit kulatiny. Naplánuj oslavičku a pozvi všechny, co máš ráda. Já měla vloni v tu dobu dost špatný období a málem jsem to zazdila, ale nakonec jsem byla ráda, že jsem to dotáhla do konce. Bylo to hrozně fajn. Nevěřím všemu, co se píše na internetu a hlavně je to individuální. Snad aktivním přístupem k životu budeme všechny ty hrůzy, kterými nás straší co nejvíce eliminovat. A máš pravdu, stres je zabiják.
      Moc Ti děkuji a těším se na report z Tvých padesátin:-).
      Jindra

      Vymazat
  4. Jindřiško, i já Ti přeji k narozeninám všechno nejlepší. Myslím, že se dá i v tomto věku změnit zaměstnání. Já nastoupila do nové práce v 47 a mé kolegyni, která nastoupila se mnou, bylo téměř 55 roků. A bylo to moc fajn. A určitě je se na co těšit. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Růženko. Zaměstnání měním po bezmála dvaceti letech na jednom místě, proto je to pro mě trochu těžší. Odhodlávala jsem se k tomu třičtvrtě roku a jsem ráda, že jsem to nakonec dokázala, těším se na nové výzvy. Děkuji za podporu, hezký večer.
      Jindra

      Vymazat
  5. Jindřiško, určitě se "to" přežít dá. Všechny nás to čeká a to je právě jediná spravedlnost. Takže vydrž, nejsi v tom sama ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je velká pravda, Hani. Podle všeobecných informací to vypadá jako peklo, ale naštěstí moc dobře víme, proč se tyto informace tolik šíří. Lepší už to asi nebude, ale nás nedostanou:-).
      Jindra

      Vymazat
  6. Jindřiško, přeji ti krásné narozeniny a všechny další dny! neboj, bude to v poho!!!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, mám velké plány, tak musí:-)).
      Posílám pozdravy a přeji krásné dny k vám.
      Jindra

      Vymazat
  7. Jindro, jednapadesát? Ty mladice :). Každopádně všechno nejlepší.
    A přežít se to dá - dokazuju si to už devátý rok ;-). I když, co si budeme povídat, někdy už to jde trochu hůř než před dvaceti lety. Ale na Lysou jsem ještě loni vylezla. A letos jsou taky nějaké kopce v plánu. Možná pomaleji, ale věřím, že je zdolám. Akorát to místo už asi měnit nebudu. Když jsem tam vydržela celý svůj profesní život, tak by to byla škoda (i když člověk nemá nikdy říkat "nikdy" :))
    Hodně štěstí do dalších let a šťastnou ruku při změně místa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, Ty tu vitalitu máš v genech, takže tímto moc zdravím maminku:-))
      Věřím, že pokoříš ještě spoustu kopců.
      A co se týká té práce, taky jsem si vždycky myslela, že zůstanu až do důchodu. Ale když hlava potřebuje změnu, nenaděláš nic. Obdivuji Tě, že jsi vydržela celý život na jednom místě, to už se dneska moc nevidí.
      Moc děkuji a posílám pozdravy.
      Jindra

      Vymazat
  8. Dokud jsou nové začátky, člověk nemůže stárnout... Vše nejlepší. Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak tím je to daný, Ivo:-). DĚKUJU!!!
      Pěkný večer
      Jindra

      Vymazat
  9. Jindřiško, k dnešním krásným narozeninám Ti přeji vše jen to nejlepší, hodně štěstí, zdraví a hlavně pohody. Pokud v práci nejsi spokojená, jdi určitě za novou, jsou místa, kde se prostě pracuje s radostí. A to je moc důležité, těšit se do práce, protože do důchodu je stále daleko. .o) Ale krásně jsi to popsala, mně letos čekají kulatiny. Také nevím, jestli je na co se těšit. :o)
    Měj hezký večer a prima oslavu. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze srdce děkuji, Dášo. Máš pravdu, člověk musí mít z té práce radost. Já jí devatenáct let měla a abych ji měla i nadále, musí přijít změna. Mám vybráno, měním i obor a těším se.
      Kulatiny pořádně oslav, Ty jsi aktivní kočka, nic to pro Tebe neznamená:-).
      Pěkný večer
      Jindra

      Vymazat
  10. Jindro, vše nejlepší přeji k narozeninám a po pravdě si myslím, že to, co všechno popisuješ, fakt přijde... a tak carpe diem! Myslím však, že všechny nesnáze překonáš s hravostí sobě vlastní a ještě o tom poutavě a s humorem napíšeš na svůj blog. A co že to máš za nové výzvy o kterých ses zmínila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Diano. No, Ty jsi mě moc nenakopla, ale cením si Tvé upřímnosti:-)). Jasně, že se budu snažit zvládnout to s nadhledem a hlavně nevěřím, že je to tak hrozný, jak se všude píše.
      Přesně nevím, co máš za výzvy na mysli, vše je v článku, nebo snad myslíš ten komentář u Dáši? ,,Projekt", který nemůžu odložit? To je moje Kalendárium 2020 - každý den má někdo svátek, každý den mu musím věnovat čas. A další nápady si nechám zatím pro sebe:-).
      Krásný večer a moc děkuji, Carpe diem!
      Jindra

      Vymazat
  11. Milá Jindřiško, nevím, kdo ti nakukal, co vše ošklivého tě potká po padesátce! To teprve začíná pořádný život, hlavně pro nás, ženy. (chlapi začínají koukat po mladých a komplikují si život, my, zkušené ženy si víme lépe rady, co s věkem! )
    Povím to popravdě:
    mám od 20.02.2020 padesátiletou dceru, dvě dospívající vnučky, spoustu radosti ze života, nespočet plánů na výlety a setkání ( na jaře ), na focení a psaní na blog, čtení, ani vše nestíhám!
    Bylo mi 16.2. 72 let a těch dvaadvacet roků od kulaté padesátky bylo tak naplněných a někdy, pravda, dobrodružných, chvíle s nemocemi a problémy jsem vytěsnila a hodlám si pamatovat jen to dobré. Do nového zaměstnání jsem šla v téměř 55 letech a vydržela 6 a 1/2 roku až do odchodu do penze.Každý den jsem si lebedila, že už nedojíždím do Prahy a netrávím spoustu času v busu nebo vlaku.
    Přeji ti, abys měla nejméně 45 let před sebou a všechny byy pohodové, veselé a ve zdraví! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach...Jiřinko!!! Já jsem promeškala takový krásný komentář k narozeninám...! Kukačka kukala, reportéři internetových serverů píší, aby nás ženy vystrašili a my nakupovali různé potravinové doplňky. Ale neboj, neberu to vážně, jen se směju, jak to zrovna teď na mě všude vykukuje:-).
      Jsem ráda za Tvoje zkušenosti a páni!!! Sedmdesát dva, tak to bych Ti podle toho, jak komunikuješ rozhodně nehádala. A mimochodem, jsi přesně ve věku mé maminky, která se ho bohužel nedožila:-(.
      Moc Ti děkuji, je to od Tebe milé a velmi povzbudivé. Tak hurá do nové etapy života, ať si říká a píše kdo chce, co chce!!! Přeji Ti spoustu elánu, zdraví a radosti ze života, to Ty ale evidentně máš.
      Jindra

      Vymazat
  12. Jindři.. moje písmenka už znáš.. tak jen ještě jednou všechno nejlepší k narozeninám a pravou Jindřiško milá 💙💙💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám našlápnuto, Zdeni, moc děkuji, i když se zpožděním.
      Jindra

      Vymazat
  13. Jindřiško, krásné narozeniny a pevné zdraví. Víš, pro mě je věk jen číslo. Pokud jsem zdravá a vitální, bude tomu tak. Dost jsem se naučila žít přítomností, o tom co vše bude moc nepřemýšlím. Hodně mi to v životě pomáhá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opožděně VELKÉ děkuji, Pavlo! Myslím, že to bereš za správný konec. Nedávno jsem četla knihu Moc přítomného okamžiku, a je v ní velké ponaučení.
      Jindra

      Vymazat
  14. Jindřiško - dodatečně ti přeji vše nejlepší k tvým krásným 51 narozeninám. Já už je mám pár let za sebou a jsou to stále dobrá léta.Měnila jsem zaměstnání v 57 letech - byl to ode mne velký krok do neznáma - práce o dost náročnější, ale prokousala jsem se a nyní jsem ráda, že jsem v sobě našla tu odvahu. Měj se moc hezky _ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dodatečně moc děkuji, Ivo. Ano, odvahu ke změně jsem sbírala třičtvrtě roku:-). Věřím, že jsem udělala dobře a stejně jako Ty budu spokojená. Zatím se to jeví moc dobře. Zdravím k vám, Jindra.

      Vymazat
  15. Jindřiško, žádný stres a strach, mohu potvrdit, že jsou to roky, které utíkají stejně rychle jako ve 30,40, zdraví slouží tak, jak se o něj staráme, v obličeji přibývají vrásky, ale to všem, nejenom nám ženám a lze s tím bez obav žít. Umět stárnout s grácií a noblesou, to jsem si vždycky říkala, nenechat se strhnout přívalem pokynů, co bychom se sebou měly dělat, abychom byly stále krásné, mladé. Očekávala jsem tehdy jak ta padesátka bude přelomová, každý o tom psal, každý o tom mluvil. Prdlajs. Jaký si to uděláš - takový to máš! :o)
    Ta svoboda, děti dospělé se svými životy, nemusím se o nikoho starat. S mužem si konečně můžeme dělat co chceme, na nic a nikoho se nemusíme ohlížet. A to už mi vloni do toho vlezla šedesátka! Užívej si všeho pozitivního co kolem sebe najdeš, a to negativní zašlápni. Přeji ti radost ze změn, ať tě čekají jakékoliv.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko!!! Máš Ty ale pravdu...ten čas nám odměřuje stejně v každém věku:-). Vrásky ať si přibývají, to je to nejmenší. Hlavně, aby mozek fungoval jak má a nohy nás donesly co nejdál:-). A to, co možná nejdéle! Děkuji ze srdce za pozitivní slova, užívej si co to dá. Snad jste v této době všichni v pohodě...
      Jindra

      Vymazat
  16. Jindřiško, všechno nejlepší!!!
    Při čtení jsem se musela smát.
    Pokud cítíš, že je čas na změnu, jednoduše to udělej. Nemá to s věkem co dělat. Dost často to člověka naopak nakopne, zklidní a pozitivně mu to prospěje.
    To, čím nás straší neber v potaz. Na každý věk se dá sepsat plno nelichotivých scénářů, ale co z toho. Člověk se má soustředit spíše na ty klady a opravdu si život užívat. Život prožít a ne protrpět. A to ty umíš!
    Přeji kupu smíchu, radosti, lásky, krásných zážitků a setkání s těmi, co ti dělají život veselejší, radostnější a sladší .o)
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko milá, i Tvůj krásný komentář k narozeninám jsem prošvihla...Děkuju moc. Změna dotažena, odhodlávala jsem se třičtvrtě roku. A máš pravdu, cítím se lépe, teď mě dokonce trochu mrzí, že jsem byla tak nerozhodná, ale asi to prostě přišlo v tu správnou chvíli.
      Jindra

      Vymazat
  17. Přeji také dodatečně k narozeninám.Jindřiško, mě je 68 a život už bych nevracela.Užíváme si s mužem každý den a vždy když se ráno vzbudím, děkuji bohu, že jsem.Chce to veselou náladu, blbostem se zasmát a jak řekl pan herec Brzobohatý "Jen se z toho neposrat"Přeji krásný život.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, ze srdce děkuji! Vím, jednapadesát je ještě sranda:-). Ráda slyším nebo čtu, když jsou ženy šťastné a spokojené i v pokročilejším věku. To v člověku probudí spoustu nového optimismu:-). A pan Brzobohatý měl samozřejmě pravdu:-). Přeji Ti šťastná rána a klidné večery a ještě jednou moc děkuji. Zdravím do Českého ráje, máte tam moc krásně.
      Jindra

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra