Včera jsem ve spíži objevila zbytek zelené čočky, tak jsem
ji namočila s tím, že mě prostě dneska napadne, jak s ní naložím. Mám
jeden skvělý recept na mexickou pánev plnou červené(proč ne zelené) čočky,
brambor a zeleniny, ovoněnou zázvorem, česnekem a kořením Garam masala.
Dneska
jsem ale měla chuť na něco lehčího, tak jsem trochu zaimprovizovala.
Na tři porce jsem spotřebovala:
2 cibule
250g bílého zelí
½ menšího pórku
1 menší zelená paprika
1 menší červená paprika
2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
4 lžičky sójové omáčky
sůl, pepř
3 vejce
Cibuli jsem nakrájela na větší kousky a důkladně orestovala
na oleji, do zlatova. Přidala jsem pokrájené bílé zelí a kolečka pórku a
společně s cibulí ještě opékala. Červenou i zelenou papriku jsem přidala
do pánve, osolila, opepřila a dobře promíchala. Ochutila jsem prolisovaným
česnekem, nastrouhaným zázvorem a sójovou omáčkou. Z vejce jsem udělala
volské oko, osolila, opepřila. Čočku uvařenou do měkka jsem nandala doprostřed talíře,
položila na ní volské oko a okolo naservírovala připravenou zeleninu. Zelný
salát s křenem od Jihočeské zeleniny toto jídlo skvěle doplnil.
Zelená čočka je drobná čočka, která se nemusí dlouho vařit a
dobře drží tvar. Je bohatá zejména na železo a vlákninu. Je výborná i jako
příloha k masu, do salátů nebo pomazánek.
Abych nezapomněla…,
není čočka jako čočka.
to vypadá dobře, vyzkouším :-)
OdpovědětVymazat