NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

pondělí 19. prosince 2016

Oranžový zahřívací zázrak

Polévka z dýně Hokaido

Dýně Hokaido dozrávají koncem léta, takže na podzim mám vždycky slušnou zásobu. Dokud je teplo, chodím pro dýně na farmářský trh a přes zimu si je nechám posílat z Moravy ve farmářské bedýnce, spolu s další zeleninou.
Dýně Hokaido je skutečný vitaminový zázrak přírody. Obsahuje vitamin B1, B2, B3, vápník, železo, draslík, lutein a zeaxantin. Má silné antioxidační účinky, prohřívá organismus, váže na sebe toxiny, léčí žaludek, slezinu a slinivku břišní.
Nejraději z této dýně vařím polévku, která krásně zahřeje, je lahodná, voní zázvorem a česnekem a její oranžová barva umocní požitek z jídla.

Dýně Hokaido má tu výhodu, že se nemusí loupat. Tvrdá oranžová slupka totiž vařením změkne. Dýni si tedy nejprve omyji vlažnou vodou, rozříznu na poloviny a polévkovou lžící z nich vydlabu semínka. Pak si dýni nakrájím na kostky. Na trošce oleje osmahnu jednu velkou cibuli, přidám asi třícentimetrový kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru a tři stroužky česneku. Česnek a zázvor nesmí zhnědnout. Vložím pokrájenou dýni a orestuji. Část dýně si ponechám stranou. Zaliji asi litrem a půl zeleninového vývaru, osolím, opepřím a vařím do měkka. Tyčovým mixerem rozmixuji do hladka a přidám zbytek nakrájené dýně a chvíli povařím, dokud kousky dýně nezměknou. Polévku na talíři zjemním lžící zakysané smetany a na sucho opraženými slunečnicovými semínky.



Abych nezapomněla...,
že dýňová polévka zahřeje tělo i pohladí na duši.

2 komentáře:

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra