Polévka z dýně Hokaido
Dýně Hokaido
dozrávají koncem léta, takže na podzim mám vždycky slušnou zásobu. Dokud je
teplo, chodím pro dýně na farmářský trh a přes zimu si je nechám posílat
z Moravy ve farmářské bedýnce, spolu s další zeleninou.
Dýně Hokaido je skutečný vitaminový zázrak přírody. Obsahuje vitamin B1, B2, B3, vápník, železo, draslík, lutein a zeaxantin. Má silné antioxidační účinky, prohřívá organismus, váže na sebe toxiny, léčí žaludek, slezinu a slinivku břišní.
Nejraději z této
dýně vařím polévku, která krásně zahřeje, je lahodná, voní zázvorem a česnekem
a její oranžová barva umocní požitek z jídla.
Dýně Hokaido má tu
výhodu, že se nemusí loupat. Tvrdá oranžová slupka totiž vařením změkne. Dýni
si tedy nejprve omyji vlažnou vodou, rozříznu na poloviny a polévkovou lžící
z nich vydlabu semínka. Pak si dýni nakrájím na kostky. Na trošce oleje
osmahnu jednu velkou cibuli, přidám asi třícentimetrový kousek nastrouhaného
čerstvého zázvoru a tři stroužky česneku. Česnek a zázvor nesmí zhnědnout.
Vložím pokrájenou dýni a orestuji. Část dýně si ponechám stranou. Zaliji asi
litrem a půl zeleninového vývaru, osolím, opepřím a vařím do měkka. Tyčovým
mixerem rozmixuji do hladka a přidám zbytek nakrájené dýně a chvíli povařím,
dokud kousky dýně nezměknou. Polévku na talíři zjemním lžící zakysané smetany a
na sucho opraženými slunečnicovými semínky.
Abych nezapomněla...,
že dýňová polévka zahřeje tělo i pohladí na duši.
číst tohle dopoledne kdy je oběd daleko je téměr nemožné :-))
OdpovědětVymazatHmm, to Ti věřím:-)))
Vymazat