Bramborák je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Je to
také jedno z tradičních jídel, které nijak neupravuji do zdravější
varianty. Někdo tento pokrm může také znát pod názvem cmunda, sejkory nebo
vošouch.
Jednou, když
jsem měla opravdu hnusnou chřipku a několik dnů jsem nic nejedla, udělal mi
bramborák můj muž. Stálo mě to sice škrabku na brambory, kterou omylem vyhodil
se slupkami z brambor, ale bylo to po několika dnech jídlo, které jsem s chutí
snědla.
Nejlepší
bramborák dělala moje mamka a já jsem si ho ještě trochu vypiplala. Pokud někdo
čeká, že zde najde přesný poměr surovin, které mají být použity, bude zklamán.
Pokaždé použiji jiné množství brambor, které nikdy nemají stejný obsah škrobu a
vody. Takže ostatní suroviny přidávám, jak se říká od oka. Dodržuji ale pár
zásad, které dělají můj bramborák takový, jaký je.
Čerstvé brambory nastrouhám na jemném
struhadle a nechám je ,,vypotit“. Vodu
poté sliji. Osolím, opepřím, přidám drcený kmín, majoránku a česnek. Vyklepnu tolik
vajec, aby mi vzniklo těstíčko,
které zahustím několika lžícemi hladké
mouky. Díky převaze brambor a malého
množství mouky se těsto hůře na pánvi roztírá, ale výsledek stojí za to.
Nejlepší je bramborák smažený na oleji, pěkně do křupava.
Asi takto:
Dobrou chuť!
Abych
nezapomněla…,
cmunda,
vošouch, sejkory nebo bramborák?
jee to bych si dala mňam, mňam :-)
OdpovědětVymazat