NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

sobota 3. prosince 2016

Kváskový chléb

Kváskový chléb je dar. Dávám do něj svou energii a on mě odměňuje svou neodolatelnou vůní,
a nezaměnitelnou, křupavou chutí. Kvásek na chléb mám darovaný, a když je potřeba, daruji ho dál. Pokud mě někdo požádá o recept, s radostí ho též daruji a stejně tak na ochutnání i upečený chléb.
Chleba ze žitného kvasu peču dvakrát až třikrát do týdne a většinou z něj nezbude ani ta poslední prdelka. Ten nejlepší, jednoduchý recept jsem si piplala poměrně dlouho. Několikrát jsem to dokonce chtěla vzdát, většinou tehdy, když příprava byla moc zdlouhavá nebo upečený chleba nakyslý.
Nyní je ale už takový, jaký ho máme rádi.
Nikdy bych nevěřila tomu, že se tolik budu těšit na ráno, až si namažu chleba s máslem.

Příprava kvásku na pečení
Žitný kvásek uchovávám v lednici, v uzavřené skleničce. Na jeden bochník chleba jsou ho asi dvě lžičky. Takto lze kvásek uchovat asi týden. Potom umírá a chleba z něj rozhodně neupečete. Kdo peče méně, musí ho do týdne oživit žitnou moukou a vodou.
Dvě lžičky žitného kvásku ráno přendám do mísy a smíchám ho s 250g žitné mouky a 300ml vlažné vody, čímž vznikne těstíčko. Mísu zakryji mikrotenovým sáčkem a kolem upevním gumičkou, aby ke kvásku nemohl vzduch. Mísu dám do tepla (cca 23°C) na přibližně 10 hodin. Když přijdu z práce, kvásek je nádherně nakynutý a krásně voní. Odeberu z něj dvě lžičky a dám je do skleničky a do lednice. Pokud chci někoho kváskem obdarovat, odeberu i pro něj.



Zadělávání chleba
Zjistila jsem, že čím jednodušší je příprava těsta, tím je výsledek lepší. Zkoušela jsem dle různých návodů deset minut hnětat těsto, nechat kynout, přendat na vál, znovu rukama zpracovat a opět dát kynout. Nadřela jsem se jako blázen a zničila dva roboty, abych nakonec zjistila, že je to naprosto zbytečné a jde to jednoduše a rychle.
Do mísy si dám 400g hladké pšeničné mouky, 100g celozrnné pšeničné mouky, dvě lžičky soli, dvě lžičky drceného kmínu a semínka dle chuti. Slunečnicová, lněná, dýňová nebo klidně od každého hrst. Vše nasypu do druhé mísy na kvásek a zaliji 400 ml vlažné vody. Vařečkou vše promíchám na středně husté těsto. Povrch lehce posypu hladkou moukou, překryji utěrkou a dám na 2 hodiny kynout.



Pečení chleba

Předehřeji si elektrickou troubu na 220°C a vložím do ní skleněnou zapékací mísu s poklopem. Asi po dvaceti minutách vykynuté těsto přendám do vyhřáté mísy a přiklopím ji. Mísa není potřeba ničím vymazat, těsto se nepřilepí. Takto peču na stejnou teplotu 12 minut. Sundám poklop, stupně ponechám. Peču dalších 12 minut. Potom stáhnu teplotu na 180°C a dopeču posledních 12 minut. Upečený chléb vyklopím na děrovanou podložku, aby pod ním při chladnutí mohl proudit vzduch. A pak ho celý večer, pokaždé když jdu do kuchyně, očichávám. Těším se na snídani, až zakrojím a namažu máslem.



Abych nezapomněla…,
že nejlepší chléb je ten domácí.


4 komentáře:

  1. mňáááááááááááááám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo vlastní chléb konzumuje, rohlíky už nekupuje:-))

      Vymazat
  2. Co ten lehlý kaktus.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaktus není lehlý, nýbrž nakřivo rostlý:-). Ač není slunečnice, patrně se otáčí za sluncem:-).

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra