Kváskový
chléb je dar. Dávám do něj svou energii a on mě odměňuje svou neodolatelnou
vůní,
a nezaměnitelnou,
křupavou chutí. Kvásek na chléb mám darovaný, a když je potřeba, daruji ho dál.
Pokud mě někdo požádá o recept, s radostí ho též daruji a stejně tak na
ochutnání i upečený chléb.
Chleba ze
žitného kvasu peču dvakrát až třikrát do týdne a většinou z něj nezbude
ani ta poslední prdelka. Ten nejlepší, jednoduchý recept jsem si piplala
poměrně dlouho. Několikrát jsem to dokonce chtěla vzdát, většinou tehdy, když
příprava byla moc zdlouhavá nebo upečený chleba nakyslý.
Nyní je ale
už takový, jaký ho máme rádi.
Nikdy bych
nevěřila tomu, že se tolik budu těšit na ráno, až si namažu chleba s máslem.
Příprava kvásku na pečení
Žitný kvásek
uchovávám v lednici, v uzavřené skleničce. Na jeden bochník chleba jsou ho
asi dvě lžičky. Takto lze kvásek uchovat asi týden. Potom umírá a chleba
z něj rozhodně neupečete. Kdo peče méně, musí ho do týdne oživit žitnou
moukou a vodou.
Dvě lžičky
žitného kvásku ráno přendám do mísy a smíchám ho s 250g žitné mouky a
300ml vlažné vody, čímž vznikne těstíčko. Mísu zakryji mikrotenovým sáčkem a
kolem upevním gumičkou, aby ke kvásku nemohl vzduch. Mísu dám do tepla (cca
23°C) na přibližně 10 hodin. Když přijdu z práce, kvásek je nádherně
nakynutý a krásně voní. Odeberu z něj dvě lžičky a dám je do skleničky a
do lednice. Pokud chci někoho kváskem obdarovat, odeberu i pro něj.
Zadělávání chleba
Zjistila
jsem, že čím jednodušší je příprava těsta, tím je výsledek lepší. Zkoušela jsem
dle různých návodů deset minut hnětat těsto, nechat kynout, přendat na vál,
znovu rukama zpracovat a opět dát kynout. Nadřela jsem se jako blázen a zničila
dva roboty, abych nakonec zjistila, že je to naprosto zbytečné a jde to
jednoduše a rychle.
Do mísy si
dám 400g hladké pšeničné mouky, 100g celozrnné pšeničné mouky, dvě lžičky soli,
dvě lžičky drceného kmínu a semínka dle chuti. Slunečnicová, lněná, dýňová nebo
klidně od každého hrst. Vše nasypu do druhé mísy na kvásek a zaliji 400 ml
vlažné vody. Vařečkou vše promíchám na středně husté těsto. Povrch lehce posypu
hladkou moukou, překryji utěrkou a dám na 2 hodiny kynout.
Pečení
chleba
Předehřeji
si elektrickou troubu na 220°C a vložím do ní skleněnou zapékací mísu
s poklopem. Asi po dvaceti minutách vykynuté těsto přendám do vyhřáté mísy
a přiklopím ji. Mísa není potřeba ničím vymazat, těsto se nepřilepí. Takto peču
na stejnou teplotu 12 minut. Sundám poklop, stupně ponechám. Peču dalších 12
minut. Potom stáhnu teplotu na 180°C a dopeču posledních 12 minut. Upečený
chléb vyklopím na děrovanou podložku, aby pod ním při chladnutí mohl proudit
vzduch. A pak ho celý večer, pokaždé když jdu do kuchyně, očichávám. Těším se
na snídani, až zakrojím a namažu máslem.
Abych
nezapomněla…,
že nejlepší
chléb je ten domácí.
mňáááááááááááááám
OdpovědětVymazatKdo vlastní chléb konzumuje, rohlíky už nekupuje:-))
VymazatCo ten lehlý kaktus.....
OdpovědětVymazatKaktus není lehlý, nýbrž nakřivo rostlý:-). Ač není slunečnice, patrně se otáčí za sluncem:-).
Vymazat