Když jsem si recept na tento pokrm poprvé přečetla
v prvním díle Kuchařky ze Svatojánu, myslela jsem, že se autorka zbláznila.
Přece jenom kombinace brambor a jasmínové rýže, mi připadala přinejmenším
neobvyklá. Při přípravě jsem proto k výsledku přistupovala dost skepticky.
Od té doby, co jsem Bleskové kari uvařila poprvé, uplynul více než rok a již jsem ho připravovala nesčetněkrát. Oblíbila jsem si ho díky skvělé chuti a
rychlosti přípravy. A brambory s rýží? Proč ne!
Původní recept jsem si mírně upravila.
Používám o 100g více hrášku a dvakrát tolik smetany. Mléčnou
smetanu jsem zaměnila za mandlovou. Kdo se nevyhýbá mléčným výrobkům, klidně
použije klasickou smetanu, která je i v původním receptu.
Na 4 porce jsem spotřebovala:
3 lžíce oleje
1 lžička kari
300g zeleného hrášku
500g brambor
200ml mandlové smetany
sůl, pepř
240g jasmínové rýže
Brambory jsem oškrábala, nakrájela na kostičky a uvařila
v osolené vodě. Jasmínovou rýži jsem propláchla vlažnou vodou a též
uvařila v osolené vodě. Na třech lžících oleje jsem lehce rozvoněla lžičku
kari, přidala mražený hrášek, podlila trochou vody a chviličku dusila. Přidala
jsem uvařené brambory, osolila, opepřila a dobře promíchala. Zalila mandlovou
smetanou a prohřála. Jasmínovou rýži jsem naservírovala na talíř, doprostřed
udělala důlek a do něj vložila kari směs.
Dobrou chuť!
Mandlová smetana obsahuje více vápníku než klasická smetana.
Navíc má spoustu minerálů a vitamínů, např. mangan, hořčík, vitamin E a B.
Mandlová smetana se nesrazí, i když ji smícháme s kyselými přísadami jako
je ocet a citron. Je výborná do omáček, na těstoviny i do kávy.
Abych nezapomněla…,
že i ze zdánlivě nesourodých kombinací surovin může
vzniknout vynikající jídlo.
V minulém životě jsem byla prasetem, miluji brmbory, miluji brambory na všechny možné způsoby, takže i s rýží nevidím problém....
OdpovědětVymazatTak to jsme na tom podobně. Brambory, to je moje:-)
VymazatH.
Tak tohle nevyzkouším. Nemám ráda hrášek v jídle (jen samotný z lusků). Zkoušela jsem to "zlomit" a ne - prostě mi to zkazí jídlo. Takže jsem to vzdala. Nakonec - nemusí mi chutnat všechno, že... (ono já jsem vůbec divná - třeba špenát jím k vepřovému s brknedlíkem z kompotové misky - jinak mne to zelené na talíři ve šťávě z mase irituje...)
OdpovědětVymazatChápu, někomu vadí hrášek i v polévce.
VymazatZ jídla máš mít radost, takže špenát z kompotové misky? Proč ne!
H.
Taky jsem na tento recept koukala s nedůvěrou. A ještě jsem neměla chuť ho vyzkoušet. U nás je buď rýže nebo brambory :-)
OdpovědětVymazatMůj muž kroutí hlavou pokaždé, když to vidí u mě na talíři:-) A já mu pokaždé říkám:,,Víš, jak je to dobrý..."
VymazatH.
Poprvé jsem jedna divnou kombinaci houskové knedlíky a rýži v Maďarsku :-), ale proč ne a dobrý :-). V Tunisu zase krůtí řízek s těstovinami. Takže za mě rýže a brambory skvělé a na víc všechny ingredience ve mě vzbuzují přímo orgastické představy :-). 100% vyrobím mńáám. :-)
OdpovědětVymazatHouskové knedlíky s rýží...no dejme tomu. Ale řízek s těstovinami je fakt divný. Ale dokud neochutnáš, nevíš:-)
VymazatNo tak super, navnadila jsem chuťové buňky, tak hurá do vaření:-)
H.
Tak to je opravdu nezvykla kombinace, ale mne se libi:-). M.
OdpovědětVymazatMě teď už taky:-)
VymazatH.