NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

sobota 26. ledna 2019

Hrnečku vař aneb Jak jsem také podlehla mug caku


Snídaně nebo svačina do hrnečku?
Zdravá snídaně za pět minut?
Ano, mug cake vládne internetu, kdo by mu odolal…
Zajímá mě, co je na něm tak zázračného, že si ho připravují dietáři, modelky i sportovci. Odmítám ho ale péct tak, jak se všude prezentuje, v mikrovlnné troubě. Proto raději vymažu máslem Ikea misku s drobnou vadou na kráse, koupenou ve výprodeji za dvacet devět korun.

Na 1 porci potřebuji:

1 zralý banán
1 vejce
100 g mletých ovesných vloček
2 lžíce mletého máku
špetka soli
1 lžička sušené citrónové kůry
2 lžičky cejlonské skořice
maliny

Banán v míse rozmačkám vidličkou, přidám vejce, špetku soli s vyšlehám metlou. Přidám ovesné vločky, pár kousků malin, ostatní ingredience, a důkladně promíchám. Vzniklé těsto dám do misky vymazané máslem a dám péct do vyhřáté trouby. Zbylé maliny rozvařím a propasíruji přes sítko. Hotový mugcake vyklopím na talířek a podávám s horkými malinami.




ZDRAVĚ – Tato snídaně či svačina obsahuje pouze skutečné potraviny, je bez mouky, bez cukru i sladidel a s minimem tuku. O mírně sladkou chuť se postará banán a nakyslé maliny ji skvěle doplní.



LEVNĚ – Mug cake v tomto provedení vyjde zhruba na 20- Kč. Krajíc chleba s máslem pořídíte určitě levněji, ale kdo by si za dávku vápníku z máku, hořčíku z banánu a vlákninu z ovesných vloček nepřiplatil…



RYCHLE – Kdo počítá minuty a vyznává mikrovlnku, šoupne mug cake tam. Já jsem s časem přípravy i pečení dvaceti minut spokojená.



CHUTNĚ – Upřímně řečeno, jako zpestření jídelníčku je mug cake docela dobrý, ale neuchvátil mě natolik, abych si ho pekla každý týden.



Abych nezapomněla…
hrnečku dost jsem naštěstí křičet nemusela.


24 komentářů:

  1. Jé, něco pro mě Jindřiško! Bezlepkový vločky tu mám! Ale ta miska mi chybí! Tak zítra objednám! A koupím si banány a maliny! Díky! Už se těším! První várku asi zkusím s alobalem (snad mě ten hliník nezabije :-D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda Dorko, že jsem se Ti trefila do chuti. Budu zkoušet ještě další obměny, třeba s ořechy, tak uvidíme, jaké to bude:-). Myslím, že jeden mug cake pečený v alobalu přežiješ bez újmy:-).
      Tak dobrou chuť, ať se povede.
      Jindra

      Vymazat
  2. Jindřiško, hned bych si kousla! Už na IG se mi líbil! Z mikrovlnky tedy nic moc, ten tvůj vypadá hodně jedle!
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mikrovlnka je pro ty, kdo opravdu hodně chvátají, ale já si těch pár minut navíc raději počkám. Není nad křupavou kůrčičku z trouby...:-)
      Jindra

      Vymazat
  3. Dcera ho taky zkoušela a mě nijak neoslnil. Já zase zkoušela vlockovobanánové livanecky. Jen jemně vločky namočené), banán, vajíčko, a moje intervence, chia semínka. Livanecky se dělaly krásně. Polila jsem je rozvarem z lesního ovoce, trochu zakysanky nahoru.....a světe div se, oblizoval se i manžel :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že lívanečky byly skvělé, Míšo. Také se je chystám zkusit v nějaké odlehčené verzi, třeba ovesné s jablky.

      Vymazat
  4. Jindřiško, tak tyto suroviny vlastně skoro denně snídám, bez toho vejce. Vločková kaše s banánem a skořicí, malinami z léta a trošku medu. Takových bochánků bych u nás musela udělat přinejmenším deset, aby se rodina najedla :-)
    U nás taky vedou lívanečky.Ale vypadá krásně!
    Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ovesnou kaši moc nemusím, Zuzko. Dám si ji opravdu jen výjimečně. Ale je pravda, že pro vás je to nejefektivnější příprava snídaně. To by bylo mug caků pro celou rodinu...:-).
      Jindra

      Vymazat
  5. Jindřiško, to jsem asi zpozdilá, ale mug cake ještě neznám :D No, jdu googlit. Tahle tvá snídaně vypadá dobře, dala bych si ji třeba jako svačinu ke kávě. Snídaně mám raději na slano :) a nebo ovesnou kaši. Každopádně, vypadá to i na rychlovku, kdyby se třeba nečekaně ohlásila návštěva, viď?
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako svačinka ke kafíčku je mug cake taky moc fajn, Peťo. Výhodou je, že si ho můžeš odnést do práce a sníst studený. Já snídaně střídám, někdy na sladko, někdy na slano, jak přijde chuť.
      Jindra

      Vymazat
  6. Jindrisko, ani netusim, ze tohle vladne internetu, nicmene me to zaujalo a nekdy o viekndu urcite zkusim. Rozhodne v troube! V mikrovlnce pect si nedovedu predstavit. Dekuji za bezva tip. Peknou nedeli. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chystám se i na další obměny, Marcelko, ale chvíli to potrvá. Mug cake mě neoslnil tak, abych si ho pekla každý týden. Každopádně pečením v troubě docílíme i křupavé kůrčičky, která je na celém zázraku asi to nejlepší:-).
      Jindra

      Vymazat
  7. Mug cake už jsem nedělala dlouho... Mám k němu podobný postoj jako ty - zajímavé zpestření snídaně, ale pravidelně ho nedělám. Akorát mně nějak nevadí mikrovlnka, takže ho dělám v ní (je to rychlejší, což se nám, co vstáváme pozdě, hodí ;-))
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vstávám s dostatečným předstihem, právě kvůli snídani, Stáňo. Dalo by se říct, že je to pro mě nejdůležitější jídlo dne, tak si ho chci vychutnat. Ale je pravda, že mug cake je primárně určen pro přípravu v mikrovlnce.
      Jindra

      Vymazat
  8. Vypadá to zajímavě a také asi výroně chutná. Až se uzdravím, zkusím. Přeji hezké lednové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Pavlo. Přeji brzké uzdravení a ať Ti mug cake chutná.
      Jindra

      Vymazat
  9. Ha, tohle neznám. Asi jsem na tenhle název jídla ještě nikde nenatrefila. Možná ho někdy zkusím upéct. Přeji hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nejsi sama, Evi. Tak ať Ti chutná, jestli se do něj pustíš...
      Hezký den
      Jindra

      Vymazat
  10. Mug cake také neznám a podle ingrediencí je určitě dobrý. Třeba někdy vyzkouším až budu sama doma. Přeji pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mug cake se dá jíst klidně i ve dvou, Růženko:-). Ale je pravda, že chlapi na tyhle experimenty moc nejsou...

      Vymazat
  11. Jindři u nás mu důvěrně říkáme Mukačevo.. a já ho mám docela v oblibě. Jen ho nemivám k snidani,ale k rychlému obědu. Místo máku si však dávám oříšky.😉
    Na vrch bílý jogurt a nějaké ovoce... Krásný večer ti přeji.Z🖤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, Mukačevo, vždyť já ho u Tebe viděla, Zdeni. Jenom jsem na něj zapomněla.
      Obměn je spousty, také se na nějaké chystám a oříšky tam budou určitě:-).
      Pěkný den
      Jindra

      Vymazat
  12. Jindřiško, tohle vůbec neznám, ale vypadá to úžasně a chutně. Měj pěkný nový týden.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra