NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

sobota 19. ledna 2019

Desátý kruh

Jodi Picoultová


Nejspíš to dosud nikoho z nich nenapadlo.
Ani profesorku filozofie Lauru, která přednáší Dantovo dílo na fakultě, a tak nejlépe zná jeho cestu devíti kruhy pekla, ani jejího manžela, který kreslí komiksy a vychovává společnou dceru Trixii.
Že existuje i desátý kruh pekla si všichni tři uvědomí, až když se v něm po znásilnění nezletilé Trixie společně ocitnou. Netuší ovšem, že si při hledání pravdy budou muset sáhnout do svědomí i do minulosti, a otázek, na které budou hledat odpovědi je více než se zdálo.
Je člověk schopen pro své dítě udělat opravdu všechno? A kam až je odhodlán v tom zajít?

,,Není náhoda, že strach dokáže lidi dohnat k extrémnímu chování stejně nenápadně jako láska. Jsou to dvě propojené emoce: Když nevíte, co můžete ztratit, nemáte zač bojovat.“

Jodi Picoultová dokáže jít ve svých, mnohdy kontroverzních tématech až na dřeň. Desátý kruh mě ale uchvátil o poznání méně než její díla, která jsem četla před ním. Vážně jsem se přistihla, že bych některé stránky nejraději přeskočila. A nebyly to ty, které jsou v mém výtisku natištěny vzhůru nohama.




Abych nezapomněla…
peklo, láska, nevěra, odpuštění, znásilnění, výčitky, minulost, sebeobviňování, pravda a lež, sebeobětování.
Na to vše můžeme narazit v desátém kruhu pekla.


9 komentářů:

  1. Já jsem od této autorky ještě nic nečetla. Takže vlastně, pokud začnu touhle knížkou, tak další budou zřejmě lepší ;-). Což vlatně není tak špatná strategie :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, Ty jsi na to kápla! S touhle strategií nemůžeš udělat chybu:-)!

      Vymazat
  2. Nečetla jsem, takže už jsem si napsala a v knihovně se poptám.
    Hezkou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, poptej se i po ostatních autorčiných knížkách, třeba Vypravěčka, Nejsem jako vy, Je to i můj život, Čas odejít...píše opravdu moc hezky.
      Jindra

      Vymazat
  3. Souhlasím s tím, že strach, stejně jako láska jsou zbraně, které se občas člověku vymknou a když se jedná o dítě, potře to i mantinely dávno stanovené.
    Panu vydavateli se koukám zadařil husarský kousek, už nevěděl, jak ti zpestřit, tak stránky obráceně, je skvělé, že nemáš čas zabřednout či jinak zamrznout v textu.
    Kamarád měl ob stránku v azbuce, tak jestli pak by jsi ještě vylovila slovíčka ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Několik stránek nohama vzhůru mi čtení zpestřilo, ale nevím, jestli by tomu bylo i v případě, že bych měla číst azbuku. Sice jsem z ruského jazyka maturovala, ale je to už opravdu dost dávno, takže nevím, nevím...:-).

      Vymazat
  4. Jindřiško, děkuji za recenzi a přeji hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Heli. Ono ty články o knížkách moc lidí nečte, teda kromě Nejsem jako vy(od stejné autorky). A tak to tu mám jako takový svůj čtenářský deník. A věřím, že se třeba někomu můj názor při bloudění v knihovně vybaví:-).
      Jindra

      Vymazat
  5. jéé, tahle je jedna z mých úplně nejoblíbenějších. Koupila jsem si ji před půl rokem na jednom super eshop second handu za pár korun a už jsem si ji stihla přečíst 3x! :D No co na to říct, když se pro něco nadchnu, jsem vážně totální pubertální blázen!:-) Manžel se mi vždycky směje!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra