NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

pondělí 27. srpna 2018

Proklatě dlouhé dny, chodník pro bosé nohy a jak dítě vidí celý svět


Pondělí, 20.8.2018
,,Vodník Kamenec zaklel převozníka a ten teď nemůže z lodi ven. Nastupte k němu na loďku, svezte se s ním po rybníku a tím ho vysvobodíte.“ Zní poslední úkol, a pak už jen zbývá na zahradě najít ukrytý poklad.
Mohlo by se zdát, že s koncem podvečerní holčičí prázdninové bojovky skončí i den.
Jenomže ty holky v sobě snad mají jaderný reaktor. A já si tak s druhým večerem své netradiční dovolené uvědomuji, že dny budou proklatě dlouhé.
,,Když nemůžete usnout, tak počítejte velbloudy.“ radím Amálce a Emě, když spánek nepřichází.
,,A jaký, babi? Vždyť tady žádný nejsou…“ řekne vážně Emča.
Amálka, Elli i já vyprskneme smíchy a můžeme s uspáváním začít znovu.


Úterý, 21.8.2018
Uskutečnění realizace chodníčku pro bosé nohy je pro tento týden jak dělané. Holky se zabaví jak jeho výrobou, tak chůzí po něm. Když připravím místo, položím netkanou textilii a ohraničím ho dlaždicemi, Ema s Amálkou nosí šišky a jehličí spadané pod naší borovicí. Já pak nanosím břidlici, naštípaná polínka a kačírek, a Elli to vše vyrovná do chodníčku.
Hotový chodník přejdu jako poslední, při každém došlapu se kroutím bolestí a nechápu, jak to ty holky mohly bez větších problémů přeběhnout.
Asi budu muset trénovat, protože přejít přes borové šišky je pro mě nadlidský úkol.


Středa, 22.8.2018
,,Babi, já z toho autobusu vidím celý svět!“ říká nadšeně Ema, když všechny společně cestujeme do čtrnáct kilometrů vzdáleného města, a já si uvědomím, jak ta dětská představa světa je od té naší dospělé naprosto odlišná.

Čtvrtek, 23.8.2018
Dopolední vyostřený dětský spor o figurku koníka si žádá radikální řešení.
Je potřeba více koní. Proto nezbývá než doufat, že prodejna našeho Vietnamce je jimi zásobená. A protože on nejspíš moc dobře ví, co dnešním dětem třeba, o hodinu později již Ema s Amálkou ve společné hře s koňmi, rodí hříbě.

Pátek, 24.8.2018
,,Ciao Italiano!“ zvolám, když se po krátké dovolené v Itálii znenadání objeví synek s přítelkyní. Amálka s Elli je nadšeně vítají a těší se z přivezených dárků. ,,Tak ukaž jak po tom týdnu vypadáš?“ prohlíží si mě synova přítelkyně a když zjistí, že jsem to přežila bez úhony, předává mi úžasné dárky plné italské atmosféry.

Sobota, 25.8.2018
Asi bych měla říct: ,,Konečně doma!“
Jenomže mě čeká několik praček prádla a u domu více jak tři týdny neudržovaná zahrádka. Blog stagnuje, a protože jsem snad poprvé v pondělí nepustila ven týdeník, pár dobrých duší už si o mě začíná dělat starosti.
Takže…Konečně doma!

Neděle, 26.8.2018
Tu igelitku plnou různých věcí, kterou mi před časem dal táta v jednom ze svých záchvatů rozdávačnosti, jsem bez většího zkoumání uložila k nepotřebným věcem.
Kdyby mi neodešel tyčový mixer, kterým jsem s pomocí jednoho z jeho příslušenství mlela mák, asi bych si na ni nejspíš nevzpomněla.
Dnes ji ale otevírám s velkou nadějí.
Je tam!
Ruční mlýnek na mák po babičce.


Abych nezapomněla…,
nelezla jsem po horách, neobdivovala hrady, zámky, jeskyně ani krásná města. 
Tato dovolená byla totiž o něčem úplně jiném. 


39 komentářů:

  1. Ahoj Henriet, já vnoučata ještě nemám, zatím si jen občas půjčuji neteře.Takže si umím představit jak pěkné to s holkama bylo.Taková dovolená pro dušičku viď? A ten chodník bych teda nedala.Bosa chodím jen v trávě a mechu a to je slast. Jednou jsem to zkoušela ve sněhu neb je to zdravé, ale dlouho jsem to nevydržela. Pěkné dny všem přeje Renata od kaštánku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Renčo, já jsem měla obavy, že to bude jenom o starostech a práci kolem dětí, ale nebylo to tak. Fakt jsem si to užila a počasí mi strašně nahrálo.
      Bosá ve sněhu? Ani náhodou, vždyť já mám studený nohy i v létě:-).
      Zdravím k vám, ke kaštánku:-).
      Henrieta

      Vymazat
  2. Určitě jste si to užily - taková malá dámská jízda.I když dámské jízdy bývají relaxační a ta to tvoje tak úplně nebyla.
    Bosonohá po borových šiškách, to bych asi nedala...
    Pěkný poslední srpnový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jízda to tedy byla, Stáňo:-). Naštěstí docela pohodová, relax to úplně nebyl, ale zažila jsem zase něco jiného. Ze čtvrtka na pátek v noci trochu sprchlo, šišky se zavřely a deštěm změkly...přešla jsem:-).
      Pohodový konec prázdnin
      Henrieta

      Vymazat
  3. Vidím, že jsi babičkovskou roli zvládla na výbornou! Ale co si budeme povídat, jistě rády předáme vnoučátka (hlavně vpořádku)rodičům. Je smutné, že tak prodloužili odchod do důchodu. Jistě bychom mohly pomáhat více.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zásluhy nejsou jenom moje, Pavlo. Až na drobné(někdy i větší, připouštím) dětské tahanice byly holky v pohodě. A hlavně ta nejstarší hodně pomáhala. Předala jsem je ráda, v pořádku, tak se mi ulevilo, že jsme neměly žádný úraz nebo nemoc.
      Až já půjdu do důchodu Pavlo, tak Ema už bude mít pravděpodobně chlapce:-).
      Henrieta

      Vymazat
  4. Henrietko, obdivuji Tě, stejně jako svoji matku a babičku v jedné osobě, protože hlídání dětí, starost o ně, zajišťování proviantního, bavičského a psychologického zázemí stojí "hlídače" značné úsilí. Několikrát jsem letos opakovala své mamce díky za její pečlivost a um zvládnout takovou pěknou kupku dětí. Nápad s tvořením chodníku se mi také moc líbí. Tak, nechť prádlo rychle schne a díky za Tvá slova. Krásné dny přeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diano, moc Ti děkuji. Ano, všechno, co jsi vyjmenovala je nedílnou součástí takového pobytu s vnoučaty, ale i s vlastními malými dětmi. Matky ale mají tak nějak na ta svá děcka více energie, než mi babičky, které si je rády třeba na ten týden půjčíme, ale rády je i vracíme. A jsme šťastné, že nepoškozené:-).
      Měj se hezky
      Henrieta

      Vymazat
  5. Zabavila som sa ... Henrietka, páči sa mi tvoj týždeň ... rada sa sen vraciam ... pa L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, Lauro, ráda Tě tu vidím. Děkuji moc, zdravím na krásné Slovensko.
      Henrieta

      Vymazat
  6. Heni,
    tak si si to užila a baby asi tiež :-)
    Milé čítanie, teším sa na ďalšie.
    Pekný večer,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aďko, díky za to oslovení, to je milé. Henrieta je vlastně slovenské jméno a tato zdrobnělina se mi moc líbí:-). Těší mě Tvoje slova a pokud mně nedojdou, bude ,,ďalšie čítanie".
      Krásný den
      Henrieta

      Vymazat
  7. Milá Hendřiško,
    za chvíli půjdu počítat velbloudy - a před tím bych se ještě ráda prošla po šiškách. Ale jediná šiška, co tu je, mi sedí na krku. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dorko...tak tohle jméno je opravdu dva v jednom:-).
      Doufám, že ses velbloudů nedopočítala a usnula jsi maximálně při desátém:-).
      Henrieta

      Vymazat
  8. Henrietko, pohodové a milé shrnut vašeho žití to bylo, ostatně jako vždy.
    Celý život budu pět chválu na babičky hlídačky,jsou nejvíc!
    Měj se fajn a neboj, všechno zvládneš,jsi nejlepší;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Hanko. Já právě ta typická hlídací babička moc nejsem, ale ten jeden den v týdnu s Emou si většinou dopřejeme. Tohle jsem si celkem užila:-). Nejlepší určitě nejsem, ale krásně se to čte, jsi milá:-).
      Šťastné dny Tobě.
      Henrieta

      Vymazat
  9. Taková dovolená je skutečně o něčem úplně jiném, ovšem já bych přidala poznatek, že příroda je nesmírně moudrá, přesně načasuje, kdy máme v plném rozkvětu děti a kdy můžeme hýčkat vnoučata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy je, pod to se podepisuji. Matkou jsem byla mladou, babičkou jsem relativně také, ale přesto jsem ráda, že jsem děti mohla vrátit. A že jsem je vracela v pořádku beru jako úspěch:-).
      Henrieta

      Vymazat
  10. Měla jsi pěkný týden. Týden s vnoučaty. Je toho tolik, co trochu té ,,starosti" převáží.
    Ano, tato dovolená byla o něčem jiném. O jiném obdivování, objevování........ o štěstí...
    Hezké dny, Henrietko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkný týden to byl, Hanko:-). Napsala jsi to moc hezky, děkuji za milá slova.
      Měj se hezky
      Henrieta

      Vymazat
  11. Henrietko,
    já mám jen jednoho malého Šímu, tak si umím představit jaké to je hlídat více dětí.
    Ale zvládla jsi to na 1*
    A vnoučátka na to jistě budou vzpomínat !
    Jak počítaly velbloudy, viděly celý svět z okýnka autobusu, rodily hříbátka a chodily po šiškách :-)
    Přeji i takové vzpomínky tobě doma !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji. Musím říct, že jsem se toho trochu bála, ale šlo to dobře. Počasí nám nahrálo, takže pobyt venku byl výhodou. Doufám, že budou vzpomínat, Ema už říkala mamince, že to bylo krátký:-).
      Já na letošní dovolenou budu vzpomínat určitě, a dlouho. Jak na Tatry, tak na týden s dětmi.
      Krásné dny
      Henrieta

      Vymazat
  12. Henrietko, to jsi si tedy s děvčaty užívala, to jsi neměla minutku oddychu, viď? :) Počítám dobře, žes je tam měla tři? Počkej, jak jednou budou slečny s láskou na prázdniny u babičky vzpomínat :)
    Henrietko, měj se krásně, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oddychu moc nebylo Peťo, a když, tak formou zábavy nebo hry s dětmi. Spíš jsem neměla čas pro sebe, na který jsem zvyklá. Ale to je jen drobný nekomfort, který byl vyvážen něčím jiným:-).
      Ano, byly tři, ale ta nejstarší se ani nedá počítat, ta mi spíš s těma dvěma pomáhala:-).
      Henrieta

      Vymazat
  13. Teda, jestli se mezi holkama jenom jeden spor vyostřil tak, že to stálo za zmínku, tak to gratuluji a smekám. Myslím, že ses osvědčila. :-) Takže příští prázdniny znovu, ne?
    Krásné dny přeji, pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Dý, tohle byl spor, kdy se hádalo, brečelo, a já jsem fakt byla naštvaná. Jednou. Takže i to beru jako úspěch. A jestli příští prázdniny znovu? No, uvidíme, uvidíme, uvidíme...:-).
      Henrieta

      Vymazat
  14. Henriet, jsem moc ráda, že si přežila! Holky na takové dny budou vzpomínat celý život, ty doufám, na tu únavu brzo zapomeneš!
    Přeji krásný klidný večer a kdyby si nemohla usnout, nezapomeň na velbloudy :o)
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přežila, Helenko:-). Taky jsem ráda, že to přežily i holky bez jediného škrábance a mohla jsem je vrátit rodičům nepoškozené:-).
      Nevím, čím to je, ale týden po téhle dovolené se nedopočítám ani tří velbloudů a spím:-).
      Měj se fajn
      Henrieta

      Vymazat
  15. Henrietko, já bych Tě chtěla mít za babičku :-) Před chvíli jsem tady sepsala sloh o babičkách a celé se mi to smazalo.. Nadšeně bych s Tebou stavěla chodníček pro bosonožky, hledala poklad, počítala velbloudy, z autobusu viděla celý svět a taky trochu zlobila. Babička mi odešla brzy a naše děti si babiček taky příliš neužijí, tak mě Tvé psaní přivedlo do melancholické nálady, ale příjemné..
    Ty pravé babičky jsou královny, ať i ta Tvoje v Tobě žije.
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I přes Tvé maskování jsem Tě poznala, Zuzko:-). Já jsem taková sváteční babička, pracuji a mám spoustu svých aktivit, práce, takže nejsem babička na plný úvazek. No a díky posouvání hranice důchodového věku patrně asi nikdy nebudu. O to budu v životě nejspíš ochuzená:-). Tak se mi tento babičkovský týden naskytl a jsem za něj ráda. Ty už to s babičkou nedoženeš, ale Tvoje děti by mohly...najít si cestu, ať už je jakkoliv daleká nebo složitá...třeba.
      Děkuji za milý komentář, měj se hezky.
      Henrieta

      Vymazat
  16. Henrietko, je vidět, že to s vnučkami umíš na jedničku s hvězdičkou. Trávit s tebou volné chvíle si musejí obě užívat s náramnou chutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi moc lichotí, Evi. Tak přežily to, tak snad ano:-). Myslím, že si to užily, ale byly tři:-). I když ta třetí je už odrostlejší, ta spíš pomáhala...
      Hezké dny
      Henrieta

      Vymazat
  17. Ó jak ti rozumím Henrietko. Jedno odpoledne /dva dny za sebou/ se u nás sešlo pět dětí, z bazénu stříkala voda na všechny strany, já mazala chleby, housky, krájela rajčata, míchala domácí limonádu a večer si pomalu tahala nohy rukama, abych se dopravila do ložnice. Ale byla to ohromná legrace a kamarád mého muže (hlídací dědeček třech dětí) mi neustále děkoval :o)). Myslím, že jsi vše naprosto bravurně zvládla, nejenom hry, ale i drobné nesváry.
    Měj se moc krásně.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, pět dětí je pěkný nářez i na jedno odpoledne. Ještě, že ten bazén u domu je a počasí přálo, viď?! Alespoň se na nějaký čas zabavily. Tolik dětí už něco spořádá, takže proviant je potřeba. Já vařila jednoduchá jídla, co mají děti rády, abych netrávila půl dne v kuchyni.
      Zvládly jsme to všechny, bylo to fajn:-).
      Hezký konec prázdnin
      Henrieta

      Vymazat
  18. Henrietko, být babičkou na plný úvazek jsi zvládla skvěle. Holky se určitě nenudily a týden si báječně užily. My když jsme trávily prázdniny u babičky, tak jsme obírali brambory z lochu od klíčků, sbírali maliny, chodili na trávu králíkům, obraceli seno aj., žádné výlety. Ale dodnes všichni s láskou vzpomínáme. Věřím, že i holky si na prázdniny u babičky s dědou rády vzpomenou.
    Přeji příjemný týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, Ema říkala, že to bylo krátký. A to ona konkrétně u nás byla sedm dnů. Elli se domů také nechtělo, tak předpokládám, že se jim to líbilo.
      Máš na prázdniny u babičky krásné vzpomínky. Já měla obě babičky ve městě, takže to bylo zase o něčem jiném, přesto hezké.
      Měj fajn dny
      Henrieta

      Vymazat
  19. Henrietko, zvládla jsi týden s děvčaty na výbornou, máš můj obdiv. Nevím, jestli bych dala chůzi po borových šiškách, asi by se mi kroutily palce na nohách.;-) My tu měli minulý týden čtyři dny vnoučátka a tak vím, že malé i větší spory jsou na denním pořádku. Taková dovolená s dětmi krásně unaví. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Růženko. Z chůze po borových šiškách se kroutí nejen palce, ale celý člověk. Jako by každý nerv těla na to reagoval:-).
      Také sis užila vnoučat, tak víš, o čem to je, se vším všudy.
      Hezké dny
      Henrieta

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra