NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

neděle 25. února 2018

DNA

Yrsa Sigurðardóttir

Knihu beru do ruky s velkým očekáváním. Název i anotace slibují parádní thriller.
V této knize nejde o onu známou nemoc, která se projevuje bolestivým otokem kloubů.
V této knize jde opravdu o DNA, nositelku genetické informace.
DNA je pro život velmi důležitou látkou, která ve své struktuře kóduje a buňkám zadává jejich program a tím předurčuje vývoj a vlastnosti celého organismu.
V knize islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir, hraje DNA klíčovou roli.
DNA nelze popřít. A o to tady jde.

,,Ve dveřích se objevila Stefánova rozčepýřená hlava a Sigvaldi se málem zhroutil, když syn zopakoval otázku, která mu stále hlodala v mysli: ,,Tati, kdy už se vrátí máma?“ Svěsil koutky růžových dětských rtů. ,,Nedala mi pusu na rozloučenou.“

Začátek se rozvíjí velmi slibně. Vražda ženy, kdy z ní vrah doslova vysává život, je popsána tak, že se nemůžu od čtení odtrhnout. Tato, a ještě jedna kapitola, kde je popsána druhá vražda, (třetí už je odfláknutá) je tak jedinou, která mně během čtení udržuje v napětí. 
Tím to ovšem končí. Vyšetřování je nezajímavé, bez napětí, bez zvratů. Některé pasáže jsou tak nudné a zbytečné, že mám chuť je přeskočit. Myšlenky vyšetřovatelů, které nemají s případem nic společného, příběh zbytečně protahují, nudné jsou i úseky, v nichž se jedná o přijímání záhadných šifrovaných zpráv.
Co nemohu příběhu upřít je překvapivý pachatel. Nicméně jeho dopadení mi přijde moc jednoduché, uchvátané, jako by to autorka už chtěla mít za sebou…
Velkým oříškem jsou při čtení islandská jména. Copak si lze zapamatovat někoho jako je Ástrós Einarsdóttirová nebo třeba Marfa Gudjónsdóttirová? Naštěstí hlavní hrdinové jsou nazýváni pouze jmény. Kdyby tomu tak nebylo, jsem přesvědčená o tom, že se v postavách ztratím hned na začátku.
DNA je první knihou z nové trilogie, ve kterých tvoří tým policejní vyšetřovatel Huldar a psycholožka Freyja. DNA je patrně i první a poslední knihou z této trilogie, kterou jsem přečetla. Do dalších dílů už s Yrsou bohužel nepůjdu.


Abych nezapomněla…,
nemůžu být přece z každé knihy nadšená.

10 komentářů:

  1. Za svůj život jsem přečetla spoustu knížek a jen pár nedočetla, ale z každé jsem nadšená nebyla, většinou z těch doporučených :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, já hrozně nerada knihy odkládám, stalo se mi to snad je ve dvou případech. U téhle jsem pořád čekala na zázrak, který nepřišel:-(.
      Henrieta

      Vymazat
  2. No, já tedy díky tobě, Henrietko, nepůjdu ani do té první...
    Děkuji za recenzi a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, když si někdo přečte takový názor, těžko se k přečtení odhodlá. Ale četla jsem na ní řadu skvělých recenzí, takže možná bude chyba ve mně:-).
      Henrieta

      Vymazat
  3. Já od této autorky zatím nic nečetla. Thrillery mám ráda, tak kdyby mi náhodně padla do ruky v knihovně, možná bych vyzkoušela, vzdor tvé nepříliš lichotivé recenzi. Ale pídit se po ní nebudu.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorku jsem neznala a knížku jsem si půjčila na základě přečtení skvělých recenzí. Já nevím Stáňo, možná už jsem rozmazlená těmi OPRAVDOVÝMI dechberoucími thrillery. Jsem ráda, že ji nezavrhuješ, třeba se ti zrovna bude líbit:-).
      Henrieta

      Vymazat
  4. Henrietko já se přiznávám bez mučení 😉, toto není můj šálek.
    Ale moc děkuji za recenzi. Posílám pozdravy a přání krásných dnů.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí, Zdeni, každý má rád jiný žánr. Já se při dobré detektivce nebo ještě lépe při thrilleru dokonale odreaguji:-).
      Henrieta

      Vymazat
  5. Já osobně thrillery moc nemusím, vlastně jsem přečetla jen jeden, který se mi opravdu líbil... Tohle má zajímavý nápad, podle recenze to nezní špatně, ale přesto je něco, co mi tak úplně nesedí... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Lucko. Nápad, myšlenka, originální téma. To je to, co k této knize upoutá pozornost. Škoda jen, že se mi během čtení objevilo to velké ALE:-).
      Hezký večer
      Henrieta

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra