NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

sobota 3. února 2018

Co ti chybí? Asi rybí!

Rybí polévka je tradiční vánoční pokrm. Pro někoho pochoutka, pro někoho pouhá nutnost, někdo ji odmítá, tradice netradice. Vývar z rybích hlav s jikrami či mlíčím, zahuštěný jíškou z másla a mouky, ne každému chutná. Rybí polévku lze ale připravit i jinak a třeba i během roku. V lehčí variantě bez jíšky, s jemnější chutí, bez jiker a mlíčí. Z rybích ocasů. Zužitkuji tak tu část kapra, kterou nejím, protože kůstky v ní jsou tak malé, že i s brýlemi mám problémy je najít.

Na dvě porce potřebuji:

1 ocas z kapra
kousek mrkve, celeru, petržele a pórku
sůl
3 kuličky pepře
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
½ stroužku česneku zbaveného středu
100g amarantu
1 lžička bylinek do polévky Grešík

Ocas z kapra zbavím ploutve a dám ho do hrnce spolu se zeleninou a kořením. Vývar zlehka táhnu přibližně 1 a ½ hodiny. V dalším hrnci si v osolené vodě uvařím amarant, který polévku zahustí, na skus křupne a při troše fantazie nám může nahradit jikry. Hotový vývar přecedím, nastrouhám do něj kousek syrové mrkve, pokrájím kousek pórku, přidám lžičku bylinek do polévky od Grešíka a chvíli povařím. Do polévkové misky dám uvařený a vodou propláchnutý amarant a zaliji polévkou. Dvě porce zdravé rybí polévky jsou na světě.


Zdravě:
Kapr – o prospěšnosti ryb není potřeba se dlouze rozepisovat, za připomenutí ale stojí přítomnost vysoce kvalitní bílkoviny a tolik prospěšných polynenasycených mastných kyselin n-3. Pánové pozor, omega 3 mastné kyseliny pomáhají udržovat zdravé spermie a reprodukční tkáň. Dobrý důvod ryby v jídelníčku nezatracovat!
Amarant – je nazýván bezlepkovou superpotravinou, tudíž je vhodný i pro celiaky. Obsahuje bílkoviny, tuk, sacharidy, vlákninu, železo, vápník, měď, zinek, hořčík, sodík, draslík, selen, mangan, vitamíny A, B, C, E, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou. Proto má velmi příznivý vliv na naše zdraví.

Levně:
Cena jedné porce se pohybuje kolem 20,- Kč. Polévku mohu s klidným svědomím zařadit do kategorie se všemi plnými lžícemi.


Rychle:
Doba přípravy se díky tažení vývaru poměrně dost protáhla, ale vzhledem k tomu, že se během této doby můžeme věnovat jiným činnostem, zůstala bych u velmi pěkného hodnocení tří lžic.


Chutně
Kdyby bylo na mě, tak rybí polévku připravuji už pouze v této podobě. Ale protože o Vánocích ji vařím ještě pro dva přátele, kteří se oblizují nad klasickou verzí, nemohu ji úplně zatratit. Pro mě ale tato vyhrává.


Abych nezapomněla…
rybí maso prý zlepšuje i tvar spermií. Nevím, k čemu je to dobrý, ale asi na tom záleží. 
Hmm, mně už vlastně ani ne…

29 komentářů:

  1. Henrietko, já patřím k těm, co by rybí polévku nepozřeli. Jen ji cítím a nemůžu. Možná je to tím, že u nás doma se nikdy nevařila a já jsem ji taky nedělala a nejíme ji nikdo. Chápu, že je to zdravý pokrm. Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, a víš, že já se vždycky těším na třiadvacátého prosince, kdy ji vařím?!
      Až zavoní bytem...U nás doma byla vždycky součástí Vánoc a nedovedu si je bez ní představit. Tak třeba se ti příště trefím více do chuti:-).
      Pěkný večer
      Henrieta

      Vymazat
  2. Henrietko, amarant je skvělý nápad!

    Děláš mi chutě, rybí polévku miluju. To by mělo být trestné! 😀 Jen ten kapr chybí... Ale dnes jsem konečně dokoupila jáhly, tak si zas dám s čočkou "rizoto", který mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tak nějak mi amarant připomínal ty jikry, tak jsem ho zkusila a ono to docela vyšlo:-).
      Tak dobrou chuť...
      Henrieta

      Vymazat
  3. Vrtá mi halvou, proč stroužek česneku zbavený středu? I když více méně zbytečně - my rybí polévku nejíme ani jeden. I když čistý rybí vývar jsem nikdy nezkoušela - mně na té klasické polévce, co se vaří na Vánoce vlastně vadí ta zelenina a zahuštění (já vlastně žádné zahuštěné polévky nejím). Ale jen pro sebe se do něj asi nepustím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato informace o česneku se ti přece hodí i jinde, Stáňo:-). Ale myslím, že už jsem to někde psala. Prostě ten střed působí některým lidem zažívací potíže. Hlavně žlučníkářům. Takže řešení je ho vyloupnout a není třeba se česneku vyhýbat.
      Henrieta

      Vymazat
  4. Rybí polévka se u nás na vánoce nikdy nedělala a mě to mrzí, já bych ji určitě mohla :-) No pro sebe ji vařit nebudu....moje vegetariánka, říká, že i ryba je zvířátko....Krásnou neděli přeji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, já vařím ,,jen pro sebe" skoro pořád:-). Můj muž ty moje ,,zdravé speciality" nejí, takže často máme k obědu každý něco jiného:-). A vegetariánka má pravdu...
      Klidnou neděli
      Henrieta

      Vymazat
  5. Rybí polévku nevařím. Nějak se mi do domácího jídelníčku nedostala,protože doma jsme ji nevařili. Ale vím, že oba s manželem s ní problém nemáme. Několikrát jsme ji od sousedů kdysi na ochutnání dostali a snědli jsme ji v pohodě. Ale prostě ji nevařím a ani nevím proč :-).
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, asi jde o ten zvyk z domova. Nevím, jestli bych ji vařila, kdybych na ni nebyla zvyklá od dětství. Ale když já vyzkouším skoro všechno, tak asi jo:-). Tak třeba si na ni někdy vzpomeneš a pochutnáte si:-).
      Pěknou neděli
      Henrieta

      Vymazat
  6. Henrietko, krásný příspěvek. Možná přehodnotím svůj dosavadní negativní postoj k rybí polévce. :-) Krásnou neděli, Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ivanko. No pokud by toto můj článek dokázal, tak to by bylo super:-)).
      Měj pěkné dny
      Henrieta

      Vymazat
  7. Rybí polévka nesmí chybět na našem vánočním stole, to je bez debat. U nás doma se vařila, u manžela ne a když ji poprvé ochutnal, hned si ji oblíbil, což mne potěšil. Nevím proč, ale během roku ji nevařím - asi kvůli té tradici :o)) vánoční. Avšak když jsme každým rokem na Třeboňsku, vždy si rybí polévku dáváme. A v každé restauraci ji vaří trochu jinak :o).
    Amarant mne dosud míjel, hned se po něm podívám, to mne zaujalo. Jo, jo, ještě neznám tolik věcí :o).
    Henrietko, hezkou neděli ti přeji.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak můj muž ji Alenko nikdy ani neochutnal...U nás ji kromě mne jí jen syn, můj taťka a dva přátelé, kamarádi, kterým ji na Vánoce vždycky dovezu. Proto, že jejich manželky rybí polévku nevaří. A oni ji mají rádi:-).
      Amarant vyzkoušej, je dobrý na zahuštění veškerých polévek.
      Pěkný zbytek neděle
      Henrieta

      Vymazat
  8. Henrietko, já rybí polévku nevařím a nikdy jsem jí asi nejedla. Takže ani nevím, jestli by mi chutnala. Přemýšlím, jestli jsem ji někdy jedla jako malá, nebo proč mám pocit, že mi nechutnala a nesu si to v sobě až do teď. Asi si ji budu muset v restauraci objednat, abych mohla posoudit. :o)
    Ta Tvoje vypadá výborně. A česnek středu zbavuji také, protože je hořký, hlavně na jaře, když začíná klíčit.
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám Dášo, že nepříznivců rybí polévky je více, než jsem očekávala:-).Já mám pocit, že můj muž ji taky nikdy neochutnal a přesto k ní má odpor. Někomu už ta rybí ,,vůně" asi nedělá dobře:-).
      Klidné nedělní odpoledne
      Henrieta

      Vymazat
  9. Henrietko, já teda rybí polévku mohu. Sama ji vařím podle rodinného receptu, který vlastně mamince přinesl můj tatínek, protože ona do té doby než se vzali, nikdy rybí polévku nejedla a ani nevařila. U nich se ryby nekonzumovali. Táta pochází od rybníků z jižních Čech, takže tam kapr či i jiné ryby byly poměrně často na talíři. Vlastně, škoda, že nejsem chlap, protože ryby mám několikrát do týdne...asi bych měla docela dost dětí!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No konečně! Třetí človíček, který ji nezavrhuje, ba co víc, má ji rád:-).
      Maminka je dobrá, že tatínkovi vyšla vstříc a rybí polévku zařadila do rodinného jídelníčku, i když ji sama nikdy nejedla a nepřipravovala. Haha:-)), chlapi by si z tebe měli vzít příklad!:-).
      Henrieta

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Jestli ji chceš opravit, napiš, smáznu komentář a vložíš ho znovu. Nenašla jsem na tebe e-mail...

      Vymazat
  11. Henrietko, i já dělám rybí polévku i přes rok. Podle maminky mého muže, takovou pálivou Hodně zeleniny, paprika, chilli, kousek filé a nakonec trocha zakysané smetany.
    Ta tvoje vypadá hodně dobře!
    Měj příjemný večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, myslím, že tvoje verze, respektive verze maminky tvého muže by mohla chutnat i odpůrcům rybí polévky. Jde totiž o zajímavou obměnu.
      Děkuji a přeji ti pěkný týden.
      Henrieta

      Vymazat
  12. Uf, ja tedy ryby vubec, takze pro me tohle neni, bohuzel. Ale ta naklicena cocka na IG, ta teda zase jo:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ryby jsou věčné téma. Češi všeobecně ryby moc nemusí, ale podle mně je to tím, že je neumíme připravit tak, aby chutnaly. A tak zase sis našla něco jiného, na čem si pochutnáš...třeba tu čočku, je to fakt dobrota:-).
      Henrieta

      Vymazat
  13. U nás doma se rybí polévka nikdy nevařila a pokud vím, tak ani u manžela ne, takže ji nedělám. Ale přece jsem si ji alespoň jednou ochutnala. Bylo to v restauraci teprve minulý rok a byla naprosto výborná. Byla tak nějak jinak mastná, než jsem u polévek zvyklá, a vůbec nebyla cítit rybinou. Opravdu byla výborná. :-)
    Měj se krásně, Henrieto. Pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rybí polévka je někde tradicí a jinde ji tradičně odmítají:-). Je to běžný jev. Ale že sis ji objednala v restauraci, když jsi ji před tím nikdy nejedla, to jsi docela odvážná:-). Tak hlavně, že tě nezklamala.
      Krásné dny
      Henrieta

      Vymazat
  14. Abych nezapomněla .......jak se říká to nejlepší je vždy na konci :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, rybí polévku vařím naprosto stejně. Jen s tím rozdílem, že těsně před podáváním přidávám vajíčka. Děti mají potom takovou nostalgickou náladu, jelikož stejně ji vařil náš dědeček. Byl to vášnivý rybář, vnuk je celý po něm. Pro rybářské vybavení již nechodí do klasických kamenných obchodů, ale z ušetřeného kapesného nakupuje na sportcarpu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra