Dobře naplánovaný výlet
s gastronomickým zážitkem
Tento sobotní výlet jsem v
týdnu pečlivě plánovala, takže to neměl být žádný skok do tmy.
Ráno proto se slovy:,,Co
nezažijeme dnes, už nezažijem'“, vyrážíme směr Monínec.
Auto odstavíme na
parkovišti a zakoupíme si jízdenky na lanovku. I přesto, že se bojím výšek a na
lanovku sednu opravdu zřídka, nápad, že s ní vyjedeme nahoru, je můj.
Křečovitě
se držím madla před sebou a hned po startu pořád mluvím a odvádím tak svou
pozornost od výšky pode mnou. Zakazuji manželovi, aby se hýbal. On však
schválně pohupuje nohama, pořád s sebou vrtí a ohlíží se. To s ním
zase někdy vlezu na lanovku…
Když jsme nahoře a jsme
dostatečně pokocháni výhledem do údolí, vydáváme se na Javorovou skálu, kde je
přestěhována Česká poštovna, která byla původně sto padesát let na Sněžce.
Odtud jdeme na Cunkov, kde
jsou ve výběhu koně a o kousek dál bizoni. Nemůžeme uvěřit tomu, co se píše na
informační tabuli u bizonů. Ze šedesáti milionů kusů volně žijících bizonů jich
po nájezdu Evropanů zůstalo pouhých 1091. Lidé se bojí zvířat a přitom by se
měli bát sami sebe.
Z Cunkova pochodujeme do
vesničky Ounuz, která je památkovou rezervací. Je zde několik dochovaných
původních roubených stavení s doškovými střechami.
Cestou zpátky jdeme
z kopce, po sjezdovce. Scházíme
k restauraci u lanovky a manžel chce jít na oběd. Já mám ale naplánovaný
oběd v penzionu Přeštěnice, jejichž internetová prezentace hlásá ,,Nový
přístup ke gastronomii“. Na stránkách jsou vyfoceny exkluzivní rauty a kromě
denního menu minutková kuchyně, ryby a bezmasá
jídla. Já měla zálusk na grilovaného lososa na špenátu s rajčaty a
bagetou.
Odradit od cesty do Přeštěnic nás už ale měla zavřená silnice
z Nadějkova na Milevsko. Nemůžu uvěřit tomu, že během jednoho měsíce vjel manžel podruhé do
slepé ulice proto, aby se přesvědčil o tom, že je opravdu slepá.
A tak se vracíme a hledáme nejkratší cestu do
našeho cíle, vysněného penzionu, kde nás má čekat kvalitní oběd. Cesta nakonec
není nejkratší ani pohodová, protože hladový mužský zrovna veselou náladou
neoplývá. Je půl třetí odpoledne, když jsme konečně v cíli.
Penzion Přeštěnice nás ale vítá
prázdnou terasou a opileckými hlasy z vnitřku restaurace. Obsluha nikde, manžel
proto začne pátrat po jídelním lístku. Přinese desky s klipsnou a jedním
papírem s nápisem Denní menu. Pórková polévka s vejcem, smažený sýr,
smažený řízek, pánev wok s rýží, špíz dvou barev. Když přichází servírka,
zeptám se, jestli to jsou všechna jídla, která nabízejí. Odpoví, že ano, mají
pouze hotovky. Značně zklamaná poděkuji s tím, že jsem si nic nevybrala a
nechápu, kde je můj losos na špenátu. Můj muž je evidentně také znechucen, ale
hlad je hlad a tak si nakonec objednává dvoubarevný špíz a kávu. Na stole mu
přistanou oschlé šťouchané brambory ohřívané v mikrovlnce a maso nevalného
vzhledu i chuti. I přes velký hlad nedojedl.
Je vidět, že zde mají opravdu nový
přístup ke gastronomii.
A z útrob restaurace se stále ozývá hulákání opilce.
Během naší přítomnosti
přichází na terasu člověk s postřikovačem na zádech a začne kolem oken
stříkat pravděpodobně nějaký deratizační prostředek, jehož zápach je cítit až
k našemu stolu. Nadýchat se místo dezertu deratizačním prostředkem…k
nezaplacení. Přesto zaplatíme, tentokrát ovšem bez spropitného.
Když deratizátor
vejde do restaurace, ozve se opilecký hlas:,,My tu máme šváby?“
A tak odjíždíme
záhy, se slovy: ,,Přeštěnice nikdy více."
Hladoví zastavujeme v Jistebnici
na náměstí v Hospůdce Na Hradě, jejíž název slibuje pohostinnost. Jsem
odhodlaná ustoupit ze svých požadavků na zdravou kuchyni a chci se prostě jenom
dobře najíst. Vyžádáme si jídelní lístek, o kterém však ještě nevíme, že
neexistuje. Zde se nevaří, mají jenom pizzu. Tak na takovém hradě by se asi
českým pánům nelíbilo.
Vidina gastronomického zážitku,
který měl být příjemnou tečkou za celým dnem se tak rozplynula jak pára nad
hrncem...
Abych nezapomněla...,
že výběr restaurace mám raději příště přenechat někomu jinému.
pórková s vajíčkem :-)) nevšední gurmánský zážitek :-))
OdpovědětVymazat