NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

sobota 14. března 2020

Jak to vidím já...


   Když se tak zamyslím nad tím, jakým směrem se postupně vyvíjí naše společnost, co je pro život většiny lidí stěžejní, jak všichni ztrácíme pokoru vůči přírodě, nedokážeme projevit vděk za zdánlivě běžné věci, pohrdáme odkazy našich předků, myslíme si, že jsme snad nějaký nadřazený druh, který si může dovolit všechno, ani mě nepřekvapuje, že se nyní děje to, co se děje. 

   Člověk je inteligentní a vzdělaný tvor, a tak vždycky vymyslí něco, aby jeho touhy po požitcích, majetku a zisku byly uspokojeny. Bohužel i na úkor toho nejcennějšího co tady na planetě Zemi máme. Přírody.

   Nezastavily nás povodně, naše myšlení nezměnily ani orkány a přívalové deště. Krátká na lidstvo byla epidemie prasečí a ptačí chřipky, SARSu nebo eboly. Možná právě koronavirus by v nás mohl zažehnout alespoň plamínek pochybnosti nad naším konáním. Možná, že si s uzavřením velkých obchodních center uvědomíme, že procházka mezi stromy v lese je pro nás daleko přínosnější než se procházet v obchodech mezi regály. 

   S krizovým opatření vlády se příroda může konečně zhluboka nadechnout, protože provoz na dálnicích i ve městech řídne, turistický ruch utichá. Je čas si sednout a nadechnout se s ní. A s následným výdechem si uvědomit, že šťastný život je přece úplně o něčem jiném než o tom, 
o co se tady v posledních desetiletích pokoušíme...



 Abych nezapomněla...
 ,,Příroda nepotřebuje člověka, ale člověk přírodu ano."

Neznámý autor

20 komentářů:

  1. Jindřiško, naprosto s tebou souhlasím. My se o takový život snažíme již mnoho let, ale také vnímáme okolní pohrdání mnohými lidmi zákonitostmi přírody. Z lidí se stávají sobci, kteří myslí hlavně na sebe, na hromadění majetku, nemají sebereflexi naprosto žádnou. Naštěstí ale stále vidím spoustu lidí, kteří smýšlejí jinak. A řekla bych, že jsou mnohdy šťastnější...
    Díky za tvá slova!
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jsou šťastnější, Alenko, o tom nepochybuji. Setkávám se s nimi a myslím, že jich přibývá. Projevují radost nad maličkostmi, jsou vděční a pokorní. Ale bohužel, průmysl, nadřazené společnosti a velké firmy napříč všemi obory přírodou pohrdají a využívají jí ve svůj prospěch a na úkor její životaschopnosti. Cítíme to stejně a vím, že Ty přírodu vnímáš srdcem.
      Děkuji za reakci a přeji dobrou náladu v této těžké době.
      Jindra

      Vymazat
  2. Jindřiško, naprosto s Tebou souhlasím a cítím to stejně. Poslední léta se jede jen na výkon, víc a víc a ještě víc a není moc času se zastavit. Tak teď ho máme a můžeme se v klidu procházet a rozjímat a kochat se. No, uvidíme, jak to bude dál.
    Měj hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Dášo, to jsem chtěla také článkem sdělit. Nerozčilovat se nad nařízením vlády a vzít si z toho to nejlepší. Určitě řada z nás teď opráší odložené koníčky a zájmy a zklidní mysl.
      Zdravím k vám a držte se!
      Jindra

      Vymazat
  3. Jindro, to je sama pravda. Tak at je dobre nam vsem. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Jindro, jen doufám, že ta lekce nebude příliš drahá.


    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už víme, Stáňo, že bude...ale co dělat...
      Jindra

      Vymazat
  5. Bylo by hezké, kdyby to bylo jen takový lehký pohlavek...
    Jindřiško, měj krásné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Je zajímavé, kolik lidí tohle vnímá podobně. Jako výzvu se zamyslet, zastavit a hodit na čas zpátečku. Vrátit se ke kořenům, vrátit se ke své podstatě.
    Najednou nemáme estrádníky, aby nás bavili, musíme sami. Najednou nemáme centra, kam tedy na nedělní výšlap ?
    Přeji nám všem, aby ten vztyčený ukazováček měl dlouhé a stabilní místo v našem životě, jen tak zase začneme vnímat sami sebe ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My, kteří nejsme zvyklí se pořád za něčím hnát, to asi tak cítíme. Ale ti, kteří zarytě budují svá, byť soukromá impéria to možná takhle nevnímají.
      Rozhodně teď už víme, že naše omezení budou trvat déle, než se čekalo, takže ukazováček je pořád v pozoru...
      Jindra

      Vymazat
  7. A stejně mám pocit, že ani tato situace lidi nezastaví. Stačí sledovat IG, jak nás dost lidí nabádá, abychom u nich nakupovali, protože se jim hroutí podnikání. Tato doba není lehká pro nikoho. Hezké dny Jindřiško, D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řadu lidí nezastaví, ale věřím, že leckdo by svůj život mohl přehodnotit. Drobných českých živnostníků je mi líto, mají a budou to mít těžké. Takže bychom neměli podléhat masivním reklamám velkých firem, ale raději nakoupit u našince. Jedině tak si můžeme navzájem pomoci.
      Jindra

      Vymazat
  8. Pravdivě jsi to napsala. Určitě se mnozí zastavíme, budeme zodpovědní, ale ne všichni jsou takoví.
    Klidné dny, Jindřiško!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Míšo, naprosto souhlasím. Chybí hlavně pokora.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, ža řada lidí ani to slovo nezná, Pavlo...Takže máš pravdu.
      Jindra

      Vymazat
  10. A možná stoupne porodnost. To je přece dobrá vyhlídka.
    Příjemné putování přírodou, přeje Renata od kaštánku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se mě naštěstí už netýká, Renčo:-)).
      A upřímně...moc si to nemyslím.
      Do přírody teď jenom ,,za humna", ale to se člověk diví, co má doma...:-)
      Zdravím k vám, Jindra

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra