NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

čtvrtek 18. dubna 2019

Kde se to vypíná, lilková a jednou nohou z postele


Příležitostný občasník
Číslo 2, datum vydání: 18.4.2019

Cesty ke zdraví
4.4.2019
DETOXIKACE ROZUMU
Tak mám pocit, že ten, kdo právě nepodstupuje povinnou jarní detoxikaci, nedožije léta. Vážně je potřeba nakupovat březové šťávy, spirulliny, chlorelly, mladé ječmeny, a odšťavňovat kila řapíkatého celeru? Nepopírám jeho blahodárné účinky, používám ho v kuchyni už dlouho, ale teď abych se bála, že díky hysterii, která kolem něj vypukla, z něj bude nedostatkové zboží.

Jediné, co dává smysl,
detoxikovat svou mysl.


Dětský koutek
5.4.2019
KDE SE TO VYPÍNÁ?
Moje vize, že se s Anežkou spořádaně a za ruku projdeme po městě a pak si ji posadím vedle sebe do kavárny, a vychutnám si svou odpolední kávu, vezme za své hned, jak zjistím, že ona má zcela jiné představy o dnešním odpoledni s babičkou. A tak se sama sebe ptám: Proč to dítě chce jít vždycky na jinou stranu než já? Proč se s výkřikem: ,,Nááámi!“ vrhá v každém obchodě na rohlík tak, jako kdyby týden nejedla? Proč, když se rozběhne je k nezastavení a je jí jedno, že je poblíž silnice? Proč ji fascinují všechny schody vedoucí do obchodů natolik, že na ně vyleze, aby z nich záhy mohla skočit a zase mi utéct?
Proč prostě není jako její sestra Ema, rozumná a klidná?
Protože její osobnost se dere na povrch, babičko. Tak zrychli krok a to kafe si kup TO GO!


Ubrousku prostři se 
9.4.2019
LILKOVÁ
Ví to přece každý trouba,
že lilek je jak jedlá houba.
Nasákne si všechny chutě,
a pak chutná přímo krutě.
S bazalkou a rajčaty,
topinkám šlape na paty.

1 lilek
6 středních rajčat
kousek pórku
trochu oleje
česnek dle chuti
sůl, pepř
tymián
rozmarýn
čerstvá bazalka

Všechno spolu opečte,
u česneku nebrečte,
poduste to s trochou vody,
nepáchejte žádné škody
s masoxem či příchutí,
bylinky vše vychutí.


Z domova 10.4.2019
KDYŽ MÁŠ MUŽE BULDOKA
Možná si z jeho typicky mužských výroků občas dělám legraci, ale nebýt jeho, asi bych to vzdala. Nebo přinejmenším pro letošek. Jenomže ON se do toho zakousl jako buldok do čerstvé kosti. Seštěpkoval zničené keře, ty, které se podařilo zachránit, přesadil. Překátroval celý kompost, rozvozil zem, položil nový chodník mezi záhony. A to navzdory tomu, že je tu reálné nebezpečí, že si zahrada po zásahu bagru bude sedat, chodník se propadne, a příští rok se bude muset předělat.
A já? Sázím bylinky, kytky a připravuji záhony na setí.
Moudro dne
11.4.2019
JE LIBO PŘIHNOJIT?
Stejně jako květiny, i my potřebujeme k životu slunce, vodu, vzduch a živnou půdu. Samozřejmě, že si chodidla nezahrabeme na zahradě do hlíny a nepožádáme partnera, aby na nás denně vylil kýbl vody. Živnou půdou by pro nás měly být hlavně kvalitní potraviny, zdravé mezilidské vztahy, spokojené manželství a semknutá rodina. Život je přece příliš krátký na to, abychom si mohli odvolit konzumovat předražené srágory, které nám nabízí potravinářský průmysl a svůj drahocenný čas trávit s lidmi, kteří nám berou energii.A když náhodou máme pocit, že začínáme uvadat, je potřeba přihnojit. Nejlépe pobytem v přírodě, kulturním zážitkem nebo jako třeba dneska já, tou nejlepší kávou a pistáciovou zmrzlinou ve městě. A jak se hnojíte vy?

Ekologické okénko
13.4.2019
MÁM PRO TEBE DÁREK
Řekl: ,,Mám pro tebe dárek,“ a podal mi plátěnou tašku s nápisem KÉŽ BY SI CELÁ NAŠE REPUBLIKA ŘEKLA UŽ ANI JEDNA IGELITKA. On, který žije čistě konzumní život, nesnáší třídění odpadu a papírové nákupní tašky.
Když může on, tak vy přece také! 

Manželské etudy 
18.4.2019
JEDNOU NOHOU Z POSTELE 
Vážně mě, která několik měsíců spala v noci tři až čtyři hodiny, chce dojmout tím, že si mi po dvaceti vteřinách otáčení se na posteli bude stěžovat, že nemůže usnout?



,,Abych nezapomněla...
,,Proti trampotám života dal Bůh člověku tři věci. Naději, spánek a smích.“
Immanuel Kant


1. vydání, číslo 2, 18. dubna 2019
Nepravidelné periodikum Příležitostný občasník vydává občas Jindra z blogu Abych nezapomněla.Vaše podněty a názory můžete zveřejnit v komentáři pod příspěvkem nebo zaslat na e-mail: abych.nezapomnela@gmail.com.

22 komentářů:

  1. Potřebuji přihnojit teď hned.....rekonstrukce ustrnula na víkendy a přes týden nic. Takže se umývám v lavoru, vařím na dvouplotýnkovým vařiči a říkám si, že to nikdy neskončí......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bys potřebovala řádnou nálož hnojiva! Držím palce, ať jde práce od ruky. Zase to budete mít hezké.

      Vymazat
  2. Mám letitou kamarádku a když předělávali domek, lezli do ložnice do patra po žebříku, a dodnes na to všichni rádi vzpomínají.
    Když mám problém, vzpomenu si na ženy v Africe, co musí pro vodu s hrncem na hlavě spoustu km.
    Maliny, zmrzlina a kafíčko - skvělé přihnojování.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jen abysme na tom za chvíli nebyly podobně jako ty africké ženy, Jiřinko. To sucho je už nyní ukrutné:-(.
      Jindra

      Vymazat
  3. Jindro, asi nepřekvapím, když napíšu, že se nejlíp přihnojím, když obuju pohory a s mužem vyrazíme někam do kppců či do lesů. A nebo když vezmu do ruky hromádku čajových přebalů a začnu v albech se svou sbírkou pátrat, které z ních ještě nemám... No a zmrzlinou nepohrdnu nikdy.
    Držím palce, ať zahrada po obnově vzkvétá (a chodníček se nepropadne).
    Krásné Velikonoce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Tebe je to jasný, Stáňo:-). Pořádný výšlap nejen přihnojí, ale i vyčistí hlavu a nakopne. A na zklidnění máme to přehrabování se ve sbírkách, knížky a podobně:-).
      Děkuji, klidné Velikonoce i Tobě.

      Vymazat
  4. Jindřiško, tak se musím pochválit, protože i u nás proběhla akce NE igelitkám. A protože mě na naší Zemi záleží, koupila jsem si několik tašek a eko obalů. Dalším plusem je pro mě to, že pro sebe nekupuji žádné pití v plastu. Bohužel, zbytek rodiny ano. S živmou půdou to mám stejně jako ty a "přihnojením" je pro mě práce na zahrádce, procházky se psem a celkově úklid kolem domu. Příležitostný občasník = SUPER NÁPAD. Přeji krásné Velikonoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super zpráva, Pavlo. Balenou vodu si nekupuji už léta, tak také trochu přispívám se svou trochou do mlýna.
      Krásné Velikonoce, užij si to.

      Vymazat
  5. Jindro, lepší než hnůj je mít svůj vlastní kompost a občas prokypřit. Jasně, že vím jak to myslíš ;-) Právě jsme včera kypřili tak, že jsme si vzali dvě bambusové misky a šli si koupit sushi. "Prosím sushi do těchto misek a žádný igelit," požádali jsme obsluhu. "Ano, ano, igelit nedam. Žádní igelit," opakoval prodejce. Za pár minut jsme si odnášeli bambusové misky se sushi obalené potravinovou fólií :-)
    U mě vede příroda, zpěv a smích, jen toho smíchu je čím dál míň, zdá se mi. Jen ty děti to pořád umí! Díky za ně!
    Krásné a poklidné Velikonoce Jindři!
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rochnit si stále v kompostu, to by bylo bezva, Zuzko. Ale na takový ideál zatím nemám manuál:-).
      Příhoda s igelitem mě pobavila a přeji Ti, aby se smích nevytrácel.
      Krásné Velikonoce
      Jindra

      Vymazat
  6. Jindřiško, u nás se igelitky už dávno nepoužívají, na velké nákupy máme velké tašky, které furt používáme a v kabelkách nosím látkovou tašku pořád, takovou skládací, která nezabere místo a mám jich několik. Nekupujeme žádnou vodu z plastu, do auta si dáváme do termosek obyčejnou vodu a třídíme odpad, i tak nevím, jestli je to dost. Já se dobíjím pitím kávy či vína na zahradě a povídáním s mým mužem a Justýnou :-) Měj krásné dny, krásně jsem si početla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, mám radost. Také nevím, jestli je to dost, ale každý počin se počítá a musíme každý začít u sebe. Třeba s těmi igelitkami a tříděním odpadu. Já myslím, že podobně smýšlejících lidí příbývá, a že leckomu pomalu dochází, že to takhle nemůže jít donekonečna, že musíme něco změnit.
      Přeji příjemné dobíjení a hezký den.
      Jindra

      Vymazat
  7. Ten poslední odstavec, má milá, přesně vím, o čem tam píšeš.
    Dokud tím člověk neprojde, nezažije, jiní nepochopí. Moje noc se sprskla v době krize na dvě až tři hodiny.
    Do té doby jsem netušila, jak je spánek alfou a omegou života a zdraví.
    Přeji ti ze srdce, aby noc měla nový, lepší a krásnější rozměr, ale předtím si musíš uklidit, utříbit a srovnat hlavu.
    Krásné jarní svátky a noc plnou hvězd, které přinesou klidný spánek s příjemnými sny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uklízím, tříbím a rovnám...období bez spánku je jak doba temna s otevřenýma očima. Ozvu se Ti do e-mailu.
      Jindra

      Vymazat
  8. No vidíš! Přeci jenom Ti zahrádka, alespoň trochu i letos radost udělá.Sice to nějakou práci dá,ale pěkně se to všechno obnoví- příroda je mocná čarodějka.
    Na nákup mám ušité nákupky,balenou vodu téměř nekupujeme, jenže ono to všechno zase až tak v těch taškách není. Je spousta jiných věcí, které jsou v přírodě rozložitelné až za dlouhý čas - viz.dětské pleny ap.
    Hezké sváteční dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, dopadlo to nad očekávání dobře, mákli jsme si, hlavně tedy můj muž, ale už to začíná růst, takže paráda.
      Jasně, problém není jenom v igelitkách, ale někde se začít musí. A pochybuji, že dnešní mladé maminy se vzdají jednorázových plen:-). Jo, to není jako dřív, když jsme je každý den praly a žehlily:-).
      Krásný den
      Jindra

      Vymazat
  9. Jarní detox organizmu mě nějak míjí.
    Látkové tašky na nákup používáme už delší dobu. Ještě se chystám pořídit látkové tašky na ovoce a zeleninu. A roky už poctivě třídíme odpad.
    Držím Ti palečky, aby se problémy se spaním brzy vyřešily. Zažila jsem období, kdy jsem se s nedostatkem spánku také prala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, jaké odezvy jsou na ekologické okénko:-). Je to super, když lidé začínají přemýšlet nad tím, jak ulevit přírodě.
      Děkuji Růženko, měj se krásně.
      Jindra

      Vymazat
  10. Davové šílenství ohledně detoxu mě naštěstí míjí. Jím chlorellu celoročně. ;)
    A jako hnojivo používám čtení knížek a nově objevené pletení. Kávu beru jako samozřejmost.
    Zahrádku máte teda parádní, klobouk dolů.
    Krásné dny
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, hnojivo máš opravdu kvalitní:-). Knížky jsou také mou součástí a pletení...pletla jsem prakticky od dětství, ale teď jsem měla hodně let pauzu. Očka jsem nahodila opět nedávno a zjišťuji, že je to také velmi kvalitní hnojivo:-).
      Děkuji, pěkné dny
      Jindra

      Vymazat
  11. Ahoj Jindro. Zahrádka už vypadá zase hezky viď, tak ať se v ní bylinkách a dalším rostlinkám daří :)
    Látkové tašky z penny mám 3, poctivě je nosím sebou. Pár tašek jsem si i našila. Ještě mě čekají ty sáčky na ovoce a rohlíky.
    Měj se krásně. K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Káťo, jo, jsem moc ráda, že jsme zahrádce vrátili život, moc mě to trápilo.
      Zjistila jsem, že látkové tašky jsou dokonce skladnější než ty igelitové, tak proč je nemít v kabelce...
      Měj se fajn a zdravím na Šumavu.
      Jindra

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra