NEJKRÁSNĚJŠÍ VZPOMÍNKY NA SVĚTĚ JSOU TY, PŘI KTERÝCH ZJISTÍŠ, ŽE SE USMÍVÁŠ.

pondělí 23. července 2018

,,Jedny hodinky, prosím," tři tečky a velký palec


Pondělí, 16.7.2018
,,Mozek je obdivuhodný orgán. Začne pracovat sotva ráno vstaneme a nepřestane, dokud nepřijdeme do práce.
Robert Lee Frost

Úterý, 17.7.2018
Ty chlapce míjím v místě, kde obvykle stávají svědkové Jehovovi. Možná podvědomě přidám do kroku, ale i přesto se mi snaží podstrčit nějaký politický pamflet a chrlí na mě něco o petici. ,,Nechci, nechci,“ říkám a jdu si za svým.
Dnes mám totiž důležitý úkol. Musím koupit dárek Amálce, která měla svátek, a protože jde v září poprvé do školy, dostane hodinky.
Když mě nedaleko hodinářství náhlý popud přinutí prohmatat si hlavu, jestli jsem si na ní nezapomněla odložené brýle na čtení, pobaveně se usměju sama nad sebou.
A hned potom jdu koupit ty hodinky.
Do lékárny.

Středa, 18.7.2018
Když profesor na střední škole udělá za matematickým příkladem tři tečky, zeptá se studentů: ,,Ví někdo, proč jsou ty tečky zrovna tři?“ Ve třídě to zašumí, studenti se dívají jeden na druhého. Podprůměrní se tváří, jako by ve třídě nebyli, průměrní kroutí hlavou a premianti hasí své zavařené mozkové závity. Přitom jsou přesvědčeni o tom, že řešení mají na dosah.
,,Tak nikdo?“ zeptá se profesor. ,,Ani Vy, Hodku?“ Třída, včetně nejlepšího studenta Hodka zavrtí hlavou.
A profesor vítězoslavně předhodí řešení: ,,Protože dvě jsou málo a čtyři moc!“

Čtvrtek, 19.7.2018
Že jedeme v srpnu do Vysokých Tater jsem se na blogu pochlubila proto, že nejsem pověrčivá. Asi bych ale měla začít být. Protože v noci na dnešek rozvodněný Studený potok vyplavil Starou Lesnou. Tři sta evakuovaných osob ve mně nevyvolává pocit, že zrovna ten náš penzion, stojící v této lokalitě, bude v pohodě.

Pátek, 20.7.2018
Když ostatním je teplo, já jsem v ponožkách a mikině.
Když jiní funí vedrem, já si libuji v příjemné teplotě.
Dneska ale to příliš teplé počasí nesedí ani mně.

Sobota, 21.7.2018
Možná nás měl varovat zvedající se vítr, možná jsme si měli všimnout, že ačkoliv je podzim ještě daleko, ze stromů padá listí.
Obloha se zatáhne zrovna ve chvíli, když se sokolníkovi podaří přesvědčit výra velkého, že ten pes už je pryč, a že se tedy nemá čeho bát.
Sova párkrát přeletí na hlavami sedících dětí, a pak se spustí studený liják. Dav valící se z hradu vezme útokem jediné dva přístřešky na prvním nádvoří. Mokrá těla se lepí jedno na druhé a obléhání provizorního útočiště končí až s mírnějším deštěm, kdy odvážnější část návštěvníků prchá lesem na parkoviště ke svým autům.
Středověké slavnosti na hradu Choustník tak pro letošek končí.

Neděle, 22.7.2018
,,Babi, nevíš, po kom mám tak velký palec u nohy?“ ptá se mě Ema a prohlíží si u mě na klíně svoje chodidla.
,,Vím“, odpovím bez rozmýšlení, zvednu nohu a zahýbám palcem. ,,Po mně.“
Ema se zadívá na můj palec a zhodnotí jeho velikost: ,,Hmm, to asi jo. To ho musím mít po tobě, když jsem tvoje vnučka, viď?! A babi, co mám po dědovi?“
,,Po dědovi jsi Emičko hrozně upovídaná,“ odpovím s jistotou, šlehnu po dědovi okem a ten s vědomím toho, že mám pravdu, jen pokrčí rameny.


 Abych nezapomněla…,
,,Mlčení vyžaduje spoustu energie, protože místo mluvení přemýšlíte.“
Cecelia Ahern


34 komentářů:

  1. Čekám, až spatří světlo světa. Až vyjde, vyleze na povrch či prostě a jednoduše bude autorkou zveřejněn. Klikám a nic, potom znovu klikám a už je zde. Pravidelný, moudrý, milý. Tááák, je skvělý jako vždy. Ještě jednou jej čtu a vím, že si jej přečtu v týdnu ještě několikrát.
    Tři tečky... Mám je ráda... raz dva tři a jsou na světě, jakoby ještě chtěly něco říct, něco dát navíc, třeba malinkatou myšlenku. Palec. Mám jej krátký, zničený od baleních bot...tři tečky, daleká vzpomínka a upovídaná, tak to rozhodně nejsem. Pondělek je pro mne také nejhorší den...pomalý rozjezd, jakoby se má "genialita" kamsi po víkendu vytratila. Nadsázka a tři tečky. Henrietko, tak snad se počasí umoudří a dovolená prostě VYJDE! Když ne, tak podniknete záchrannou misi, směr východ. Žvaním, jdu číst, krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diano, díky! Tvůj komentář týdeník skvěle doplňuje. Pobavila jsem se a zároveň zjistila, jak jsou tři tečky opravdu důležité:-). Možná dnes budeš čtenější než můj týdeník:-). Palec u nohy leccos o člověku vypovídá. Na duševní úrovni totiž palec představuje naši hlavu:-). Tak pozor na jeho utlačování:-).
      Přeji ti co nejméně genialitu požírajících pondělků, hodně nadhledu, nadsázky a...:-).
      Henrieta

      Vymazat
  2. Henrietko, i já ty pondělky nemám moc ráda, ale jakmile přijdu z práce domů, vím, že pak už je úterý a zase to poletí. :o) Tři tečky ráda používám, je to ve větě takové otevřené, jako ještě něco si domyslet. Do srpna snad záplavy nebudou a věřím, že si dovolenou v Tatrách báječně užijete. A Emičky palce mne opět pobavily, moudrá to slečna. :o)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ač je pondělí první den po víkendu a člověk by měl být odpočatý, opak je pravdou. Je to záhada, Dášo:-).
      Záplavy nebudou, ale rozvodněný potok strhl mosty a několik turistických tras je v Tatrách uzavřených. Ale nic nevzdávám, ještě je čas...(tři tečky:-))
      Hezký týden
      Henrieta

      Vymazat
  3. Celý život toužím po ukecaném chlapovi a osud mi posílá jen nemluvy nemluvné, bože, jak já ti závidím !
    Myslím na tebe a hlavně držím všechny palce i na nohou, aby ta vysněná rekreace sedla jako prdel na hrnec, prostě musí !
    Krásné dny, na můj vkus superhorké .... a já ty tečky dělám podle emocí a basta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-))A přemýšlela jsi někdy o tom, proč to tak je? Neskákali byste si třeba do řeči? Já kdybych měla nemluvu, tak by u nás byla nuda. Ale všechno má svůj rub a líc:-).
      Děkuji moc, palce budu potřebovat, zatím se nevzdávám.
      Henrieta

      Vymazat
  4. Henriet!
    A já ty pondělky vyřešila!! Od června je mám volné, sice potom musím trochu zabrat, abych vše stihla a tudíž - mám zvláštní úterky :o))
    Já věřím, že prostě Tvé vysněné Tatry budou!!! •••
    V pátek mi bylo asi největší vedro v životě!
    Lékárna a palce u nohy s Emičkou- to mne moc pobavilo.
    Měj se moc hezky, krásný večer Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti Jarko závidím, volné pondělky bych taky brala. Ty víkendy jsou snad čím dál tím kratší, vyřešila jsi to skvěle!
      I já věřím, že nakonec odjedeme, nechtěla bych se pobytu v Tatrách vzdát. I když nějaké trasy budu muset vyřadit z itineráře, protože jsou uzavřené:-(.
      Ten pátek, viď...já jsem myslela, že je to mnou, nebyla jsem minulý týden zrovna ve formě, ale vidím, že asi ne. Bylo hrozně divně.
      Děkuji ti moc a užívej volných pondělků, od teď si na tebe vždycky vzpomenu:-).
      Henrieta

      Vymazat
  5. Pobavil celý týdeník, ale úterý zvlášť. Člověka potěší, když ví, že ještě někdo si na ulici osahává hlavu, jestli na ní nemá čtecí brýle, a občas netrefí správné dveře.
    Pokud jde o vedro, minulý týden jsem na chalupě v pohodě přežívala (část baráku je kamenná, takže je před vedrem kam prchnout), ale tenhle týden v kanclu s oknem na jih se asi tiše uvařím...
    Držím palce, ať dovolená nakonec klapne a zatím hezký týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to úterý nějak navázalo na pondělí, Stáňo:-). Na chalupě muselo být fajn, tahle polokamenná stavení mají své kouzlo. A v horkém létě je tam dobře. Já mám v práci vzhledem k venkovní teplotě docela chladno, takže mi uvaření nehrozí. Ty to nějak přežij a měj se fajn.
      Henrieta

      Vymazat
  6. Bavila jsem se při čtení. Při úterku obzvlášť. Jelikož jsem starší nežli Ty, mohu Ti potichu sdělit z vlastní zkušenosti ... a bude hůř :-).
    Naděje umírá poslední, takže věř, že dovolená v Tatrách odpískaná není.
    Emička je zvídavá holčička, musí přijít věcem na kloub :-).
    Měj se hezky a těším se na další týden!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude hůř? Hanko nestraš...:-). Ještě neházím flintu do žita, do Tater se těším. Možná budou potřebné nějaké změny, ale to nevadí.
      Děkuji a měj se hezky
      Henrieta

      Vymazat
  7. Jsem šťastná, že mnoho let nemusím řešit pondělní mátožný odchod do práce, že máme s mužem tu výhodu "práce doma".
    V poslední době si říkám, že myšlení je v pohodě, ale unést tu myšlenku až za dveře pokoje bývá občas problém.
    Tak, a nyní jsem právě zjistila, že jsem zapomněla na dárek pro naši levou vnučku Amálku! Neměla jsem kroužek v kalendáři, já hlava děravá. Sice v tu dobu byla na táboře, ale v neděli byli u nás na obědě a dárek nikde. Ach jo, musím to okamžitě napravit a to i s omluvou.
    Přeji ti Henrieto příjemnou dovolenou, i když to třeba nebude zrovna v zamýšlených Tatrách.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti Alenko fakt závidím. Být pánem svého času, žádné dojíždění do práce, to by bylo fajn. Ale moje profese tohle bohužel neumožňuje, takže mě čeká další pondělí a další a další...:-).
      Naše Amálka byla na svůj svátek u moře, takže jsme jí taky přáli později. Myslím, že ti bude odpuštěno, určitě vymyslíš nějaký fajn dárek:-).
      Álo, moc ti děkuji, na dovolenou se moc těším. Ještě více jak týden...
      Henrieta

      Vymazat
  8. Henrietko, díky za tvůj týden, zase jsem si početla. A přiznávám, tři tečky mám ráda a ráda je používám, jsou myslím celkem důležité ... Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tři tečky také dost používám, Marti:-). Děkuji ti a užívej krásného léta.
      Henrieta

      Vymazat
  9. Ani mě se začátek týdne pondělí moc netýká :-)), pracuji v turnuse...No ale včera se mi moc na tu denní navíc nechtělo a dnes mám ještě noční...Týdeník skvělý a Emička boduje a ty s ní :-)) Krásné dny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, tak to snad raději ty pondělky nějak zvládnu. Turnusy by mě asi zabily, o nočních směnách nemluvě. Já musím mít pravidelný režim...:-).
      Měj se fajn
      Henrieta

      Vymazat
  10. I když mi to většinou trvá než sem něco napíšu, na pondělí večer se těším díky tvým týdeníkům, Henrietko!
    Ema je skvělá, radost o ní číst!
    A moc krásný citát na závěr.
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť i já většinou komentuji mezi posledními, Helenko:-). Moc mě těší tvoje slova, pondělí mívám v práci náročná, tak se alespoň večer s týdeníkem odreaguji:-). Doufám, že mě v tom Ema nenechá a budou z ní i nadále padat perly:-).
      Hezké dny
      Henrieta

      Vymazat
  11. Ach, ta hlava. Jen mě v práci těší, že i kolegyně o patnáct let mladší, mají stejné problémy jako já. Mám upovídaného chlapa a co bych za to dala, kdyby někdy mlčel! On tvrdí, že jsem ukecaná já. Kdo má tedy pravdu? Přeji krásnou dovolenou a prima počasí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to by mě taky zajímalo, kdo má pravdu...:-). Kdo ví, jak to u vás je, Pavlo?!
      Hezký den
      Henrieta

      Vymazat
  12. A řekli ti v té lékárně jak máš ty hodinky užívat? Na léky to vždy píší.:-) Ty Tatry snad vyjdou určitě by vám dali v čas vědět a našli byste jiné ubytování. Velký palec= dobrá rovnováha. Tak ať je další týden v rovnováze přeje Renata od kaštánku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neřekli, Renčo, ale hlavně, když nemají vedlejší účinky:-). Já do Tater balím, takže si tam s námi budou muset poradit:-). Děkuji moc, užívej parného léta.
      Henrieta

      Vymazat
  13. Mám dojem, že čím jsem starší, tak můj mozek po ránu startuje čím dál pomaleji a to nejen v pondělí. S brýlemi na čtení ,které mám na nose, občas odcházím z domova a po cestě se divím, že špatně vidím.
    Dlouhý paleček měl vnouček, když se narodil a to po své mamince. Po mně obě vnoučata podědila palce na rukou, máme je takové viklavé ( měl je i můj tatínek). Můj muž toho doma moc nenamluví, ale když má náladu, tak umí hezky vyprávět a vždycky říkám, že mně kdysi ukecal.
    A držím palečky, aby vám vyšla ta dovolená v Tatrách. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy si to naše mozky potřebují odpočinout, Růženko:-). Já jsem si ještě nezvykla brýle na čtení nosit pořád u sebe, takže v obchodě nebo v restauraci mám také problém. Asi nebudeš jediná, koho chlap ,,ukecal":-)).
      Měj se fajn
      Henrieta

      Vymazat
  14. Tak pribeh s lekarnou a brylemi je tentokrat pro me ten nej, i kdyz i Emca nezklamala:-). Hezke dny, Henriet. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, přehmaty druhých potěší:-).
      Krásné dny i tobě, Marci.
      Henrieta

      Vymazat
  15. Henrietko já občas nevím co je zrovna za den...směny mi to dost často promíchají.A když synové chodili ještě do školy budila jsem je občas i o víkendu že jsme zaspali 😊..a brýle na hlavě hledám neustále, zrovna včera jsem měla šok,že jsem je ztratila.To už bude asi to stáří viď 😊.
    A můj mužíček je bohužel Ticháček..ale ona mi to příští týden naše treperenda vynahradí 😊 Měj se moc krásně.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ti vůbec nedivím, Zdeni. Já bych směny vůbec nedala, musím mít pěkně svůj zajetý režim. Věřím, že volno přes den se hodí, ale noc by mi moc chyběla. Ač občas hledáme brýle a vlezeme někam kam nemáme, tak jsme přece ještě pořád mladý holky, ne:-). Pozdravuj Ticháčka, někdy bych ho brala, to mi věř:-). Krásné chvíle s princeznou.
      Henrieta

      Vymazat
  16. Pondělky už tak zvlášť neprožívám. Protože poslední roky rozlišuju jenom pracovní dny a víkend. A to jen podle toho, jestli je na Déčku Jů, Hele, neděle :-D

    Kupovat dárky pro děti je fuška. Já dlouho nemám nápad. Potom vidím, jak se ty dvě potvory tahají o stavebnici/auto/miminko nebo gumová domácí zvířátka (která jsou poslední měsíce top a obden se perou o krávu a oslíka), takže si řeknu, jak super by bylo, kdyby měly ještě jedno auto/miminko/balík kostek/stádo pro farmáře... A při objednávání mi dojde, že obě budou chtít to nové auto/miminko/kostky a stádo. Takže nakupuju ve dvojnásobném množství ;-) :-D

    Tři tečky jsou tak akorát :-)

    Holky taky mají velké palce. Po mně. Děti ve škole se mi smály, když jsem bosá nosila pantofle nebo sandály. A já je mám také po mámě. Po tátovi jsou kaskadérky... Je jisté, že si vyrazí zuby, jen je otázkou času, kdy to bude.

    Držím palce, aby bylo dobré počasí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každé období s sebou přináší něco, milá Faun. To tvoje současné je jedno z nejkrásnějších, navzdory drobným tahanicím o hračky:-).
      Ať žijí velké palce, určitě to něco velkého znamená:-). A ty zuby ať jsou raději tam, kde mají být:-).
      Děkuji moc a přeji ti krásné letní dny.
      Henrieta

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře, vážím si každé zpětné vazby.
Jindra